Spaartegenvaller? Zo haak je niet af

Sparen is als een marathon lopen: ergens onderweg kom je de man met de hamer tegen. Deze vijf spaartegenvallers maakt iedereen mee. En met onze tips kom je er gewoon weer bovenop.

Situatie 1: gaat je auto stuk?

Je was net zo lekker bezig met het vullen van je spaarpot en nu gaat je auto stuk. Of misschien wel de vaatwasser of wasmachine. Of alles tegelijk. De horror. Door de frustratie is de kans groot dat je het sparen opgeeft.

Er is een simpele manier om dit te voorkomen. Leg een noodfonds aan. Hierin stop je € 1.000 spaargeld (misschien nog even bij elkaar sparen?) voor dit soort onvoorziene kosten. Krijg je een dikke verkeersboete? Dan betaal je die van dit geld. Moet je wasmachine gemaakt worden? Haal het benodigde geld uit dit potje.

Zo hoef je voor de meeste (kleinere) spaartegenvallers geen geld uit de spaarpotjes te halen die bedoeld zijn voor de vakantie of een nieuwe auto. Het is wel de bedoeling dat je na het graaien in je noodpotje, dit weer aanvult voor als er weer iets tegenzit in het leven. Want dat gaat hoogstwaarschijnlijk wel gebeuren.

Situatie 2: voel je je schuldig als je geld uitgeeft?

Ik ken deze. Dat je bij de winkel met iets in je handen staat dat je écht graag wilt hebben en wat nog nodig is ook, en je staat maar te dubben. Dat is sparen gone wrong. Dan ben je een beetje doorgeslagen. Ik kreeg een tijd terug een mail van een volger die schreef: “Ik geef niks meer uit, want ik ben erop gebrand om mijn spaardoelen te halen. En nu vind ik er niks meer aan.” Nee, logisch.

Liever geef je jezelf een budget voor dit soort aankopen. Gewoon een soort zakgeld, zoals vroeger. Binnen dat budget kun je leuke dingen voor jezelf kopen zonder schuldgevoel. Hardlopers zijn doodlopers: dat gaat ook op voor sparen. Wil je te hard, dan haak je veel te snel af. Zeker als je onderweg spaartegenvallers tegenkomt.

Situatie 3: gaat het sparen niet hard genoeg?

Sparen is geen sprintje trekken. Breek grotere doelen op in kleine (tussen)doelen. Om te weten wat haalbaar is, moet je eerst duidelijk hebben wat nu precies je inkomsten en uitgaven zijn. Zet ze bijvoorbeeld op een rij in onze mooie Money Planner.

Je hoeft niet sneller te gaan dan je realistische planning. Je wilt het misschien wel, maar door té ambitieus te zijn raak je alleen maar gedemotiveerd. Leg je de lat te hoog, dan haak je af. Zonde!

Situatie 4: is het te overweldigend?

Spaarrente, vaste lasten, overstappen, budgetteren. Het is niet niks. Soms kun je door al die financiële zaken wat overweldigd raken. Dan wil je al die moeilijke brieven van de bank gewoon in een la gooien en er nooit meer naar kijken.

Als dit jouw situatie is, zou ik zeggen: vraag hulp. Vraag iemand in je omgeving om de boel met je door te nemen of aan je uit te leggen. Maak mappen, plan betalingen in. En vooral: zorg dat je het snapt. Het is echt minder eng en ingewikkeld dan je misschien denkt.

Situatie 5: wil je gewoon geld uitgeven, net als anderen doen?

Iedereen om je heen bestelt lekker pizza, koopt winkels leeg en heeft wéér nieuwe schoenen. Jij wilt dat gewoon ook! Het gras is altijd groener bij de buren. Zo zit de mens nu eenmaal in elkaar. Je kunt nog zo overtuigd zijn van je spaardoel, er komt een moment dat je de lol er niet meer van inziet. Dat je gewoon weer als vroeger wilt doen. Alles uitgeven.

Mijn advies? Volg je gevoel. Ga de stad in en ga eventjes shoppen. Geef jezelf een budget en doe het gewoon. Grote mensen zijn net kleine kinderen. Wanneer je zegt dat iets niet mag, willen we het juist. Er is niemand die je dwingt om te sparen. Je doet het voor jezelf en omdat het je rust geeft in de (nabije) toekomst.

Wil je sparen, maar lukt het niet? Wij helpen je. Bijvoorbeeld met onze cursus Bereik Je Spaardoel (snel). In tien lessen helpen we jou om een spaardoel te kiezen, realistische doelen te stellen én je spaardoel nu echt te bereiken. Doe net als ruim achtduizend anderen ook mee! Op deze pagina vind je meer informatie over de cursus.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!