Nederland: stop met oneindig sparen én bang zijn voor beleggen

Veel mensen laten liever hun overvolle spaarrekening verder uitdijen tegen een schrale rente, dan dat ze zich verdiepen in beleggen. Want: eng. Terwijl dat juist voor mensen zoals jij en ik een prima optie kan zijn om extra vermogen op te bouwen.

Het totale vermogen van alle Nederlandse huishoudens samen bedraagt € 2.490 miljard. Daarvan bestaat 11% uit bank- en spaartegoeden. Afhankelijk van je leeftijd heeft de gemiddelde Nederlander tussen de € 10.000 en € 67.000 spaargeld. Al betekent een gemiddelde natuurlijk altijd dat veel mensen meer of minder hebben. Ik ben bijna 40 jaar, gemiddeld hebben mijn leeftijdsgenoten zo’n € 30.000 spaargeld op hun spaarrekening staan.

Zo is sparen top

Op zich is dat hartstikke goed. Een flinke buffer achter de hand hebben voor tegenvallers en lekker sparen voor vakanties of een nieuwe auto, is gewoon slim. Maar is tienduizenden euro’s op je spaarrekening laten staan nou zo slim?

Zelf zou ik zo’n bedrag sowieso nooit op een spaarrekening bij een grote bank laten verstoffen, tegen 1.25% rente. De inflatie (waardevermindering van ons geld) is veel hoger dan dat. En zo wordt je geld elk jaar minder waard. Oftewel: elk jaar koop je er minder van. Ik zou dat geld op zijn minst ergens neerzetten waar je meer rente krijgt en het toch veilig staat. Van 1% naar 2% spaarrente gaan is toch een verdubbeling. En het scheelt, bij een spaarbedrag van € 15.000, per jaar toch mooi € 150.

Buffer vol en dan?

Maar stel nu dat die buffer op orde is. Je leeft een lekker leven en houdt elke maand wat geld over. Veel Nederlanders voegen dat geld dan gewoon toe aan het toch al toereikende saldo van hun spaarrekening. Tegen die armzalige rente. Je zou natuurlijk ook met dat geld kunnen beleggen. Maar dat is voor veel mensen onbekend en dus onbemind.

Reëel beeld van risico’s beleggen

Sommige mensen denken dat het risico van geld beleggen net zo groot is als wanneer je zonder parachute uit een vliegtuig springt. Je tekent je doodsvonnis ermee. Je zou toch gek zijn als je eraan begon. Je blijft sowieso berooid achter. Ik vraag me af waar dat idee vandaan komt. Het zal een optelsom zijn. Verhalen in de media, die vooral gaan over heel grote winsten of verliezen, waardoor je een beeld krijgt van alles of niets. Plus de waarschuwingen die de laatste jaren bij bijna elke berichtgeving over beleggen verplicht zijn. En dan hoor ik af en toe nog over verhalen van ouders, ooms, tante en kennissen, die veel geld verloren door te beleggen. Waar risicovolle trucs met geleend geld en crypto op één hoop worden geveegd met veel behoudendere en minder risicovolle manieren van beleggen zoals goed gespreid indexbeleggen.

Steeds lager risico

Uit onderzoek van de Amerikaanse beleggingspartij Nutmeg blijkt dat de kans op verlies bij beleggen steeds kleiner wordt naarmate je je geld langer belegd hebt. Belegde je één dag in de periode tussen januari 1971 en juli 2022, dan zou je 52,4% kans hebben op winst. Belegde je een jaar, in diezelfde periode, dan was de kans dat je geld ermee verdiende 72,8%. Liet je je geld tien jaar staan? Dan was de kans zelfs 94,2%. Beleggen hoeft dus helemaal niet zo eng te zijn wanneer je voor de lange termijn belegt, dat goed gespreid doet en het gewoon houdt bij een manier van beleggen dat een behapbaar risico heeft, zoals indexbeleggen.

Voorlichten, niet afschrikken

Natuurlijk wil je mensen beschermen tegen risico’s. Ze goed voorlichten ook. Het is absoluut belangrijk om de risico’s van geld beleggen te benoemen. Maar door alleen het risico te benadrukken en dat voor alle soorten van beleggen op ongeveer dezelfde wijze te doen, schrik je veel mensen (in mijn ogen onnodig) af. En krijgen ze daardoor niet meer de mogelijkheid om vermogen op te bouwen door te beleggen. Want ze denken: niks voor mij.

Groep buitensluiten

En zo blijft beleggen iets voor een groep mensen die de waarschuwingen op waarde weet te schatten. Bijvoorbeeld doordat ze van huis uit al leerden over beleggen, in een werkomgeving werken waarin het onderwerp speelt of zich privé omringen met mensen die zich hiermee bezig houden. En dat is jammer. Want zo sluit je een groep mensen uit die niet uit zo’n milieu komt. Ik weet daar alles van, want ik behoor tot die laatste groep. En het duurde jaren voordat ik ontdekte dat geld beleggen niet zo eng hoeft te zijn als me verteld werd of ik in de krant las. Daar pluk ik de komende jaren (financieel) de vruchten van, en mijn kinderen later ook. En dat gun ik meer mensen.

Een voorbeeld werkt altijd goed. Daarom reken ik in onderstaande video voor je uit: € 100 per maand sparen versus € 100 per maand beleggen? Wat is het verschil in opbrengst na twintig jaar?

Vond je dit interessant? We delen wekelijks videootjes op Instagram over alles wat met geld te maken heeft. Van sparen tot besparen en van beleggen tot hypotheken. Kom je ons daar volgen?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop