Beginnen met beleggen: een stappenplan

Je wilt beginnen met beleggen, maar weet niet goed hoe. Je bent niet de enige. Dus leg ik uit hoe je er in een paar simpele stappen mee begint.

Het is even graven in mijn geheugen, hoor. Het moet een jaar of twaalf geleden zijn geweest dat ik begon met beleggen. Ik weet zeker dat ik er toen minder vanaf wist dan jij nu. Ik wist namelijk helemaal niks. Ik opende een dure beleggingsrekening bij een grote bank, betaalde veel te hoge kosten voor aan- en verkoop en kocht gewoon wat aandelen die me bekend in de oren klonken.

Sinds die tijd is er veel veranderd. Waar ik voorheen maar wat deed, weet ik nu heel goed waar ik mee bezig ben. En ik wil jou daar ook bij helpen. We doorlopen samen onderstaande vragen die je helpen om ook te beginnen met beleggen.

Waarom wil je beginnen met beleggen?

Dit is een belangrijke vraag om jezelf te stellen voordat je begint. Het antwoord op die vraag helpt je om verderop in dit stappenplan te bepalen welke manier (of manieren) van beleggen bij je past. Is je motivatie dat je lekker veel wilt leren over de beurs? Dan kies je waarschijnlijk voor een andere manier van beleggen dan wanneer je wat vermogen wilt opbouwen voor de toekomst, zonder daar al te veel tijd aan te besteden of risico mee te willen lopen. Dus begin met deze vraag: waarom wil je beginnen met beleggen? Wat is je doel?

Hoeveel risico ben je bereid te lopen?

Beleggen is nooit zonder risico. Kies je voor een spaarrekening, dan weet je precies hoeveel rente je aan het einde van het jaar ontvangt. Bij beleggen is dat anders. Je kunt je natuurlijk baseren op verwachtingen en resultaten uit het verleden, maar hoeveel het rendement (zo noemen we winst of verlies op beleggingen) daadwerkelijk was, weet je pas wanneer je je beleggingen verkoopt en het eventuele rendement op je rekening staat.

Aan verschillende manieren van beleggen kleven verschillende risico’s. Stop je al je geld in drie aandelen? Dan is de kans dat je geld verliest groter dan wanneer je je inleg verdeelt over duizenden verschillende bedrijven. Maar ook de lengte van de periode waarin je belegt, zegt iets over het risico. Laat je je geld maar twee jaar staan? Dan is de kans dat je winst hebt gemaakt kleiner dan wanneer je het geld 25 jaar laat staan. In die 25 jaar kun je ups en downs meemaken, maar je bouwt een gemiddelde op gedurende zo’n lange periode. De kans op verlies wordt kleiner.

Beleg je voor een korte termijn? En beland je net in een slechte beursperiode? En heb je geen tijd om te wachten op betere tijden en heb je, als je al langer belegt, nog geen rendement opgebouwd in het verleden? Dan is de kans op verlies groter. Bepaal dus voor jezelf welk risico voor jou aanvaardbaar is.

Indexbeleggen

Ik stelde mezelf jaren geleden ook de vraag hoeveel risico ik wil lopen. En ik besloot dat ik niet onnodig veel risico wil nemen. Wij kozen daarom uiteindelijk voor indexbeleggen. Je belegt dan in indexfondsen; dat zijn een soort mandjes met verschillende aandelen erin. Soms maar 25, soms ook wel duizenden.

Wij kozen voor een fonds bij de goed aangeschreven Nederlandse beleggingspartij Meesman, met daarin zesduizend verschillende aandelen uit verschillende werelddelen en sectoren. Wij kozen voor een maandelijkse, vaste inleg. Die wordt al jaren elke maand trouw afgeschreven en in dit fonds geïnvesteerd. En dat gaat heel makkelijk en goed. Op deze manier spreiden we onze inleg, drukken we het risico en wordt beleggen iets wat vanzelf gaat, zonder dat het ons tijd en energie kost.

Hoeveel geld leg je in?

Hoeveel je inlegt, bepaal je zelf. Sommige beleggingspartijen vragen om een minimale maandelijkse inleg van € 50 of € 100. Kijk vooral naar je eigen financiële plaatje. Hoe sta je er nu voor, wat kun je missen? Je kunt natuurlijk ook kiezen voor incidenteel inleggen. Bijvoorbeeld alleen de kinderbijslag van de kinderen voor ze wegzetten op een beleggingsrekening. Of inleggen afhankelijk van de financiële ruimte die je per maand hebt.

Let wel: de kans is dan wel groot dat het erbij inschiet. Wij hebben het lang zo gedaan, met incidentele inleg, en we merkten toch dat we het vergaten of het geld al aan iets anders hadden gespendeerd. Maar daarin kun je natuurlijk je eigen keuze maken. Houd er wel rekening mee dat je naast je beleggingen, een goede financiële buffer moet hebben. Geld waar je meteen bij kunt, gewoon op een spaarrekening. Hoeveel dat in jouw situatie moet zijn? Check hier de bufferberekenaar van het Nibud.

Hoe vaak leg je in?

Waar wij eerst inlegden wanneer we geld over hadden, leggen we nu structureel iedere maand in. Dit omdat we echt willen werken aan vermogen opbouwen, maar ook om zo de prijs waarop we kopen een beetje te middelen. Wat bedoel ik daar nou precies mee? Omdat we iedere maand inleggen, kopen wij in maanden dat de beurs hoog staat automatisch minder aandelen. In de maanden dat de beurs laag staat, kopen we juist meer aandelen voor ditzelfde bedrag. Zo maken we gebruik van een gunstige gemiddelde aankoopprijs. Snap je? Je kunt wel wachten tot het juiste moment, wanneer de prijzen lekker laag zijn en je goedkoop kunt instappen, maar niemand weet precies wanneer dat is. De meest belezen en ervaren experts kunnen dat zelfs niet voorspellen. Dus doen wij, en steeds meer mensen, het op deze manier.

Bij welke partij ga je beleggen?

De keuze is reuze en dat maakt het ook lastig. Je kunt gebruikmaken van ‘vergelijkers’ die verschillende partijen naast elkaar leggen. Een voorbeeld van zo’n vergelijker is Finner, die bijvoorbeeld de kosten vergelijkt. Maar kijk ook verder dan dat. De optie om de inleg elke maand te laten incasseren en automatisch voor me te laten beleggen, was voor mij bijvoorbeeld een belangrijke voorwaarde bij het uitkiezen van onze beleggingspartij.

Wanneer begin je?

Ik heb deze vraag erbij gezet, omdat die me vaak gesteld wordt. Mijn antwoord is altijd: vandaag. Mensen wachten vaak op het perfecte moment om te beginnen met beleggen, maar niemand weet wanneer dat is. En dus gaan er maanden en jaren voorbij waarin je niets doet, terwijl je al had kunnen beginnen met vermogen opbouwen. En je weet nu dat een lange horizon (zoals dat wordt genoemd) ervoor zorgt dat je het risico kunt drukken en de kans op rendement aan het einde van die periode groter wordt. Genoeg reden dus om niet langer te wachten.

Belangrijk: lees je áltijd goed in voordat je gaat beginnen met beleggen. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Wil je meer leren over beleggen? In de video hieronder laat ik zien wat het verschil in opbrengst is tussen twintig jaar € 100 per maand sparen en € 100 per maand beleggen.

Oh, en als je onze geldcontent leuk vindt, volg ons dan op Instagram. Vinden we leuk!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Leer het nu met de online PorteRenee cursus In Control
☑️ Stop met terugboeken
☑️ Krijg grip op impulsaankopen
☑️ Creëer meer ruimte om te sparen
☑️ Bereik eindelijk je doelen