Beginnen met beleggen: een stappenplan

Je wilt beginnen met beleggen. Maar weet niet goed hoe. Dat snap ik. Dus leg ik uit hoe je in een paar simpele stappen begint.

Het is even graven in mijn geheugen, hoor. Wanneer ‘wandelde’ ik voor het eerst de beurs op? Het moet een jaar of 12 geleden zijn geweest dat ik begon met beleggen. Ik weet zeker dat ik er toen minder vanaf wist dan jij nu weet. Ik wist namelijk helemaal niks. Ik opende een dure beleggingsrekening bij een grote bank, betaalde veel te hoge kosten voor aan- en verkoop en kocht gewoon wat aandelen die me bekend in de oren klonken.

Wist je dat ik in die begintijd aandelen Gamma kocht omdat ik dacht dat het om de bouwmarkt ging? Dat bleek later een textielbedrijf te zijn dat op het punt stond failliet te gaan. Het grappige is: ze redden het uiteindelijk en ik maakte binnen een jaar 30% winst. Ik denk graag dat de euro’s die ik erin investeerde, uiteindelijk het verschil maakte voor Gamma. Onzin, natuurlijk. Maar het voelt wel goed.

Sinds die tijd is er veel veranderd. Waar ik voorheen maar wat deed, weet ik nu heel goed waar ik mee bezig ben. Ik heb gezocht naar een manier van beleggen die voor mij goed werkt en heb die ook gevonden. Ik doe er hier alles over uit de doeken en leg ook uit hoe jij vandaag nog kunt beginnen met beleggen en vermogen opbouwen. Ik neem je langs een aantal vragen die je helpen om te beginnen met beleggen op een manier die bij jou past.

1. Wat is je doel?
Waarom wil je beginnen met beleggen? Lang geleden, toen ik net begon, deed ik het omdat ik het wel spannend vond. Ik had geen langetermijndoel en wilde gewoon zien of ik snel wat extra geld kon verdienen. Nu denk ik: niet echt een verstandige motivatie. Gelukkig was ik toen wel zo slim om niet teveel geld in te leggen. Het was als speelgeld. Hoe anders is dat nu? Ons doel is ook anders: we willen voor de lange termijn vermogen opbouwen. Dat betekent dat je ook op een andere manier wilt beleggen. Niet teveel risico en hopen snel rendement te halen. Maar het risico verkleinen, structureel inleggen (wij doen dat iedere maand) en vasthouden aan dat plan. Je moet je doel echt helder hebben, om te kunnen bepalen op welke manier je wilt beleggen. Denk daar dus goed over na. Wat mij betreft is beleggen eigenlijk altijd iets voor de langere termijn. Je zou het geld dat je inlegt zeker een jaar of 5 niet nodig moeten hebben. Dit om te voorkomen dat je het geld NU nodig hebt en uit je beleggingen moet trekken terwijl die net laag staan. Dan kun je geld verliezen. Je wilt dan de tijd hebben om te wachten tot een beter moment om te verkopen.

2. Hoeveel risico ben je bereid te lopen?
Vroeger wilde ik best veel risico wilde lopen, om zo de kans op flinke winst te verhogen. Ik stond er toen nog niet zo bij stil, dat de kans op flinke verliezen dan ook groter worden. Ach ja, ik was jong. Bij beleggen is het zo dat als je voor individuele aandelen kiest, een vrij risicovolle manier van beleggen, je een grotere kans op hogere winst hebt, maar ook erger de pineut bent wanneer het slecht gaat. Dit kan een keuze zijn, als je prima slaapt bij dat risico en je schouders op kunt halen wanneer je geld verliest.

beginnen met beleggen porterenee

Wij kiezen nu voor een andere manier van beleggen. Met een minder groot risico. Wij hebben gekozen voor indexbeleggen. Je belegt dan in indexfondsen, die ook wel trackers of ETF’s worden genoemd. ETF staat voor Exchange Traded Funds. Het woord tracker komt van het Engelse woord tracken. Een ETF volgt een index. Een indexfonds is eigenlijk een mandje van aandelen, precies dezelfde als je vindt op een bepaalde index. Een index is bijvoorbeeld in Nederland de AEX (die ken je vast wel) of in Amerika de NSCI Worldindex. Een indexfonds bevat precies dezelfde aandelen als de index die hij volgt. Alleen dan kleine delen, verzameld in dat mandje. Snap je het nog? Wij kozen voor indexfondsen omdat je je risico zo in één klap vrij goed spreidt. Doet één bedrijf in je fonds het slecht? Dan staat daar misschien een ander tegenover die het goed doet. Je spreidt je inleg veel meer dan wanneer je voor losse aandelen kiest. De kans dat je een klapper maakt is minder groot, maar ook de kans dat je in één klap veel verliest is veel minder groot. Dat past nu heel goed bij ons.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

3. Hoeveel leg je in?
Hoeveel je inlegt kun je helemaal zelf bepalen. Met bijvoorbeeld 50 euro per maand kun je op veel plekken al beginnen. Dat is het bedrag waar wij ooit mee begonnen. Eerst maar eens een beetje ontdekken hoe het werkt en welke partij we fijn vonden om mee samen te werken. Daar kom ik in een volgende stap nog op terug. Wij begonnen ook met een klein bedrag, omdat we onze buffer nog niet helemaal op orde hadden. We wilden eerst genoeg spaargeld hebben om daarna te kunnen focussen op echt fanatiek beginnen met beleggen. Wat voor jou een goede financiele buffer is om aan te houden, check je hier op de site van het Nibud. Toen wij die buffer bij elkaar hadden gespaard, besloten we niet nog meer te sparen op die ouderwetse bankrekening. Waarom niet? Omdat je er geen rente over kwijt en het dus staat te verdampen. Het wordt letterlijk minder waard vanwege inflatie. Dat betekent dat je ieder jaar iets minder koopt voor hetzelfde geld. Prijzen worden hoger en jouw spaargeld groeit door het gebrek aan rente niet mee. Zonde! Dus toen onze buffer vol was, ging wat we weg konden zetten, vooral richting de beurs. Begin je net, nogmaals: begin dan met kleine bedragen. Kijk of je het redt om dat bedrag iedere maand in te leggen. Je kunt altijd nog naar boven bijstellen.

4. Hoe vaak leg je in?
Waar wij eerst kochten wanneer we geld over hadden, leggen we nu structureel iedere maand in. Dit omdat we echt willen werken aan vermogen opbouwen, maar ook om zo de prijs waarop we kopen een beetje te middelen. Wat bedoel ik daar nou precies mee? Nou, we kopen in sommige maanden voor een hoge prijs omdat de beurs hoog staat. We kopen in andere maanden voor een lage prijs omdat de beurs laag staat. Zo is onze aankoopprijs altijd gemiddeld, omdat we iedere maand inleggen. Snap je? Je kunt wel wachten tot het juiste moment, wanneer de prijzen lekker laag zijn en je goedkoop kunt instappen, maar niemand weet precies wanneer dat is. De meest belezen en ervaren experts kunnen dat niet voorspellen. Dus doen wij en steeds meer mensen het op deze manier.

5. Bij welke partij ga je beleggen?
De keuze is reuze en dat maakt het ook zo lastig. Wij zijn ooit begonnen bij DEGIRO omdat die toch echt een van de goedkoopste is qua kosten. Ze hebben nu een flinke wachtlijst om te kunnen beginnen met beleggen bij ze. Nadeel van die partij vond ik (voor ons) dat het me best veel tijd kostte om uit te zoeken in welke indexfondsen ik wilde beginnen met beleggen. En, ook minder fijn, vond ik dat ik niet automatisch iedere maand kon inleggen. Ik moest echt iedere maand zelf inloggen, uitzoeken wat ik wilde kopen en dat aankopen. Wij wilden beleggen iets meer automatiseren, maar dan zonder te hoge kosten. Om zo zeker te weten dat we écht iedere maand inleggen. Wij kwamen daardoor na wat onderzoek uiteindelijk bij twee andere partijen terecht. Brand New Day en Meesman. Bij allebei zijn de kosten vrij laag en bij allebei kun je automatisch maandelijks inleggen. Bij beide stel je één keer in hoe je wilt beleggen om dat daarna iedere maand automatisch te herhalen. Je kunt dat natuurlijk altijd nog bijstellen.

Bij Meesman hebben ze in totaal 7 fondsen, door hun zelf samengesteld.  Ze hebben een fonds Aandelen Wereldwijd Totaal, deze dekt de hele wereldwijde markt. Maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld aandelen in Opkomende Landen of Kleine bedrijven of een van de twee obligatiefondsen. Ik vond dit heel simpel beginnen met beleggen. Je stelt tijdens het openen van je rekening in hoeveel je waarin wilt stoppen en je bent klaar. Daarna geen omkijken meer aan. Al zou ik heus wel ieder jaar even kijken hoe het gaat met je beleggingen en of je iets wilt bijstellen. Verder zet ik iedere maand geld voor de afschrijving klaar en that’s it. Je beleggingen volg je via een inlog op hun site. Simpele grafiekjes, die iedereen kan lezen. Ja, ook jij en ik.

Brand New Day richt deels op beleggen voor je pensioen. Lees hier meer over hoe je zelf pensioen opbouwtt en hoe je dat ook bij BND doet. Maar ze bieden ook reguliere beleggingsrekeningen. Je bepaalt zelf hoeveel risico je wilt lopen. Je kunt alles kiezen tussen 100% aandelen en dus maximaal risico (dat wordt ook wel offensief genoemd) en 100% obligaties, minder risico (dat wordt ook wel defensief genoemd). Ook hier geldt: een keer instellen en daarna wordt het iedere maand automatisch afgeschreven. Je vult hier ook je doeldatum in. Het moment dus waarop je je geld weer nodig hebt. Brand New Day verlaagt dan – als je dat wilt – het risico naarmate je dichterbij die datum komt. Je wilt niet net voor die tijd een deel van je vermogen verliezen doordat het vrij risicovol belegd is.

Luister ook eens deze podcast over beleggen

6. Wanneer begin je?
Ik heb deze vraag erbij gezet omdat hij me vaak gesteld wordt. Mijn antwoord is altijd: vandaag. Mensen wachten vaak op het perfecte moment, maar niemand weet wanneer dat is. En dus gaan er maanden en jaren voorbij waarin we niets doen. Zo zonde. Ik schreef er dit artikel over. Vandaag dus. En bestel dan gelijk het boek ‘Blondjes beleggen beter’ van financieel journalist Janneke Willemse. Zij legt je alles uit wat je nog niet wist over beleggen. Zodat je beslagen ten ijs kost.

Ik wens je heel veel succes met het beginnen met beleggen. Ik hoop dat je er net zoveel plezier en rendement mee maakt als wij doen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!