Inflatie: 13 tips om ‘m zoveel mogelijk buiten de deur te houden

De inflatie is nog steeds hoog. Dat betekent dat je geld in rap tempo minder waard wordt. Daar zitten we natuurlijk niet op te wachten, dus geven we je tips om die inflatie zoveel mogelijk binnen de perken te houden.

Je ontkomt er niet aan. Niet om je meteen te ontmoedigen, maar we hebben allemaal last van de inflatie. Deze is op dit moment al ruim de 10% gepasseerd en dat betekent dat je geld elk jaar 10% minder waard wordt. Hetzelfde bedrag staat nog op je rekening, je koopt er alleen 10% minder voor. Je geld wordt dus letterlijk minder waard.

Misschien haal je nu je schouders op. Ach, die 10%. Maar let wel: dat is het percentage per jaar. Als dit een paar jaar aanhoudt, ben je zo tientallen procenten van de waarde van je geld kwijt. Ai! Dat is niet waar je zo hard voor hebt gespaard.

Je ontkomt niet aan inflatie. Maar er zijn wel manieren om het effect zo klein mogelijk te maken. Daarom geef ik je dertien tips.

Tip 1: vraag om meer salaris

Het is heel normaal dat je, wanneer de levenskosten zo hard stijgen, bij je werkgever aanklopt voor een correctie in je salaris. Ben je zzp’er? Verhoog dan je uurtarief of onderhandel over de vergoeding bij je opdrachtgever(s).

Tip 2: zoek naar andere manieren voor meer inkomen

Geen werkgever of opdrachtgever die mee wil werken? Ga dan op zoek naar andere manieren om je inkomsten aan te vullen. Bijvoorbeeld met een side hustle. Of – dat kan natuurlijk ook – ga op zoek naar een werkgever of opdrachtgever(s) die je wél beter wil(len) betalen. De arbeidsmarkt is ernaar.

Tip 3: plannen, plannen, plannen

Plannen helpt voorkomen dat je onnodig veel betaalt voor een dienst of product. Denk bijvoorbeeld aan boodschappen. Door die goed te plannen, bespaar je echt een hoop geld. Zomaar iets in je karretje gooien is in deze tijden een duur geintje.

Tip 4: ken de vaste aanbiedingen

Bij ons in het dorp tank je bijvoorbeeld op donderdag flink goedkoper. Maak gebruik van dit soort acties. Zet het in je agenda. Ook hier geldt: plannen.

Tip 5: investeer je geld slim

Laat niet onnodig veel geld op je spaarrekening staan tegen een (te) lage rente. Dat geld heeft het meeste last van de inflatie. Doe er liever iets mee wat nog wat rendement oplevert. Bijvoorbeeld beleggen, investeren, of investeren in het verduurzamen van je huis. Of kies voor een spaarrekening waar je wél een aantrekkelijke rente ontvangt.

Tip 6: durf ook in jezelf te investeren

Bijvoorbeeld door een opleiding of cursus te volgen. Door het te gebruiken om meer kennis te vergaren, zie je je investering hopelijk indirect terug in een hoger inkomen.

Tip 7: maak vaste prijsafspraken

Wanneer prijzen stijgen, is het maken van vaste prijsafspraken gunstig. Zo weet je zeker dat de prijs niet nog hoger wordt. Denk aan abonnementen en contracten voor kosten die je sowieso moet maken. Bijvoorbeeld je internet- en tv-abonnement. Check goed de voorwaarden. Daarin moet dan wel staan dat ze het bedrag niet zomaar mogen verhogen.

Tip 8: leg een voorraad aan

Inflatie betekent dat dingen duurder worden. Dus is het geen gek idee om een voorraadje aan te leggen van wat je echt gebruikt en houdbaar is. Kies voor producten die makkelijk te bewaren zijn, vrij prijzig (effect inflatie is dan groter) en lang goed blijven. Let ook zeker op aanbiedingen. Een houdbaar product dat je veel gebruikt flink in de bonus? Sla dan groots in!

Tip 9: zoek alternatieven voor producten die te duur worden

Gaat de prijs van je favoriete sneakers door het dak? Probeer eens een betaalbaarder merk. Inflatie is geen grap en je zult toch ergens concessies moeten doen. Zoek vooral naar dingen die niet echt voelen als inleveren, en waarbij het alternatief dus ook helemaal prima is.

Tip 10: betaal je schuld(en) af

Inflatie is niet fijn, maar er kleeft ook een voordeel aan: schulden worden net zo goed minder waard. Zeker wanneer salarissen of inkomsten gaan stijgen door de inflatie, wordt het makkelijker om schulden af te betalen. Iets om even rekening mee te houden.

Tip 11: wacht met sommige uitgaven tot een beter moment

Je kunt met sommige uitgaven ook wachten. Het kan best dat deze inflatie tijdelijk is en straks weer wegebt. Jammer als je dan net een auto hebt gekocht op het hoogtepunt van de prijzen. Check bij grote aankopen vooral even wat inflatie de laatste tijd met de prijzen heeft gedaan. Dan is het aan jou of je wilt wachten of niet.

Tip 12: leg een noodbuffer aan

Je denkt nu misschien: ik ga helemaal niet meer sparen, met een lage spaarrente en flinke inflatie zou ik wel gek zijn. Toch adviseer ik je juist om een noodbuffer aan te leggen. Wanneer prijzen nog harder stijgen, is het goed om geld achter de hand te hebben waar je meteen bij kunt.

Tip 13: doneer wat geld aan goede doelen

Als je geld op je spaarrekening toch steeds wat minder waard wordt, kun je nadenken over doneren. Dan kunnen goede doelen in ieder geval wat slims en goeds met je geld doen.

Langzaamaan krijgen we iets meer rente over ons spaargeld. Helaas is het nog steeds geen vetpot. Maar wist je dat je bij bunq 2,46% rente krijgt? Dat is flink meer dan bij de ‘standaard’ banken. Hoeveel scheelt dat nou, meer spaarrente? In de video hieronder leg ik het je uit.

Wil je meer handige geldtips? Volg ons dan op Instagram, vinden we leuk.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop