Buffer opbouwen: met deze 5 tips lukt het wél

Een buffer opbouwen is belangrijk. Maar hoe begin je hieraan? Ik geef je 5 tips om een vliegende start te maken.

Voordat we gaan sparen aan een buffer, is de eerste vraag: hoeveel geld past bij jouw situatie? Het Nibud ontwikkelde een handige tool om dat voor jouw persoonlijke situatie uit te rekenen. Dat doe je hier.

Een buffer opbouwen: hoe begin je?

Misschien komt er een immens bedrag uit die tool van het Nibud en ben je nu een beetje ontmoedigd. Niet door laten afschrikken, hoor. Begin gewoon eens met een buffer opbouwen van € 1.000. Daarna zie je weer verder. Met kleine stapjes kom je uiteindelijk ook bij de finish.

Tip 1

Ik blijf het zeggen: creëer overzicht in je inkomsten en uitgaven. “Ik weet heus wel een beetje waar mijn geld naartoe gaat”, is niet genoeg. Je moet het zeker weten. En dat ontdek je maar op één manier: door het bij te houden. Iedere euro die je uitgeeft. Je kunt dit gewoon in je telefoon doen, maar uiteindelijk wil je er wel een overzicht van maken. Hoeveel geef je aan boodschappen uit? Aan kleding? Aan leuke dingen doen? Je maakt dat overzicht heel handig in één van de Excel-sheets in onze shop. Hierin verdeel je je uitgaven per categorie en krijg je automatisch te zien hoe je jouw geld uitgeeft. Check onze fijne Excel-sheets hier.

Tip 2

Nu ga je in je uitgaven op zoek naar posten die omlaag kunnen. Schroef het boodschappenbudget iets naar beneden, net als wat je uitgeeft aan kleding. Kun je kosten schrappen of oversluiten? Heb je die huistelefoon wel echt nodig? Of dat uitgebreide tv-abonnement? Vergeet ook je energierekening niet. Hier lees je hoe je flink op gas kunt besparen. En het verschil? Dat gaat natuurlijk richting je spaarbuffer.

Tip 3

Stel voor het bedrag dat je hebt kunnen besparen een automatische overboeking in. Die schrijft op de eerste van de maand dit bedrag automatisch over naar je spaarrekening. Het liefst een rekening bij een andere bank dan waar je je betaalrekening hebt. Anders is geld opnemen net even te makkelijk en verleidelijk.

Tip 4

Meevallers gaan direct naar je bufferrekening. En wat dacht je van kosten die wegvallen, bijvoorbeeld omdat je kind niet meer naar het kinderdagverblijf gaat maar naar school. Of omdat je – hoera! – een lening hebt afbetaald. Geef dat geld meteen een bestemming: namelijk je spaarrekening.

Tip 5

Als je straks een flinke spaarpot hebt, is het misschien verleidelijk dat geld uit te geven. Daar is dit geld niet voor. Dit gaat je door financieel en economisch moeilijke tijden brengen. Maak met jezelf of je partner afspraken over waar dit geld voor bedoeld is. Ga je er reparaties aan je auto van betalen? Of is het alleen voor als jij of je eventuele partner werkloos wordt? Spreek duidelijk af wat eronder valt en wat niet, om zo discussie te voorkomen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop