Een buffer opbouwen is belangrijk, maar niet makkelijk. Hoe begin je en hoe zorg je dat je je doel bereikt? We geven je vijf tips om een vliegende start te maken.
Voordat we gaan sparen aan een buffer, is de eerste vraag: hoeveel geld past bij jouw situatie? Het Nibud ontwikkelde een handige tool om dat voor jouw persoonlijke situatie uit te rekenen. Zelf houden we bij PorteRenee altijd een bedrag tussen de drie en zes maanden aan vaste kosten aan. Die methode kun je ook gebruiken om jouw bufferbedrag te bepalen.
Een buffer opbouwen: hoe begin je?
Misschien komt er een immens bedrag uit die tool van het Nibud en ben je nu een beetje ontmoedigd. Niet door laten afschrikken, hoor. Begin gewoon eens met een buffer opbouwen van € 1.000. Daarna zie je weer verder. Met kleine stapjes kom je uiteindelijk ook bij de finish. Maar, hoe doe je dat nou: een buffer opbouwen? Hieronder onze tips!
Tip 1: waar gaat het heen?
We blijven het zeggen: creëer overzicht in je inkomsten en uitgaven. “Ik weet heus wel een beetje waar mijn geld naartoe gaat”, is niet genoeg. Je moet het zeker weten. En dat ontdek je maar op één manier: door het bij te houden. Iedere euro die je uitgeeft. Je kunt dit gewoon in je telefoon doen, maar uiteindelijk wil je er wel een overzicht van maken.
Hoeveel geef je aan boodschappen uit? Aan kleding? Aan leuke dingen doen? Je maakt dat overzicht heel handig met het sheetpakket dat wij hiervoor ontwikkelden. Hierin verdeel je je uitgaven per categorie en krijg je automatisch te zien hoe je jouw geld uitgeeft. Check onze fijne sheets hier.
Tip 2: wat kan eruit?
Nu ga je in je uitgaven op zoek naar posten die omlaag kunnen. Schroef het boodschappenbudget iets naar beneden, net als wat je uitgeeft aan kleding. Kun je kosten schrappen of oversluiten? (check ook zeker dit artikel over de kaasschaafmethode!) Heb je die huistelefoon wel echt nodig? Of dat uitgebreide tv-abonnement? Vergeet ook je energierekening niet. En het verschil? Dat gaat natuurlijk richting je spaarbuffer.
Tip 3: als vanzelf
Stel voor het bedrag dat je hebt kunnen besparen een automatische overboeking in. Die schrijft op de eerste van de maand dit bedrag automatisch over naar je spaarrekening. Het liefst een rekening bij een andere bank dan waar je je betaalrekening hebt. Anders is geld opnemen nét even te makkelijk en verleidelijk. Wij vinden deze spaarrekeningen de moeite waard.
Tip 4: meevaller, zeg
Meevallers gaan direct naar je bufferrekening. En wat dacht je van kosten die wegvallen, bijvoorbeeld omdat je kind niet meer naar het kinderdagverblijf gaat, maar naar school. Of omdat je – hoera! – een lening hebt afbetaald. Geef dat geld meteen een bestemming: namelijk je spaarrekening.
Tip 5: waar is het voor?
Als je straks een flinke spaarpot hebt, is het misschien verleidelijk dat geld uit te geven. Daar is dit geld niet voor. Dit gaat je door financieel en economisch moeilijke tijden brengen. Maak met jezelf of je partner afspraken over waar dit geld voor bedoeld is. Ga je er reparaties aan je auto van betalen? Of is het alleen voor als jij of je eventuele partner werkloos wordt? Spreek duidelijk af wat eronder valt en wat niet, om zo discussie te voorkomen.
Door deze tips te volgen, heb je die buffer in no time opgebouwd. Beloofd!
Koopzegels zijn trouwens ook een ideale manier om, zonder dat je het door hebt, een lekker bedrag bij elkaar te sparen. In de video hieronder leggen we uit hoe het werkt. Wedden dat die buffer opbouwen toch wat leuker en gemakkelijker is dan je denkt? Succes!
Oh, en mocht je nog meer slimme geldtips willen: kom ons dan volgen op Instagram en mis nooit meer de beste tips!