Jaarruimte: wat is het en waarom is het belangrijk?

Je jaarruimte bepaalt of je kosten voor pensioenopbouw af mag trekken. Maar wat is jaarruimte nou precies? Hoeveel kan het je opleveren en hoe hoog is jouw jaarruimte eigenlijk?

Wanneer we een stuk over pensioen schrijven, weten we dat ongeveer de helft van jullie bij voorbaat niet geïnteresseerd is. Ik moet eerlijk toegeven: dat snap ik best. Het klinkt zo ongelooflijk saai en ver van je bed, en dus niet sexy. Je klikt liever iets anders aan om te lezen. Maar het is wel een heel belangrijk onderwerp om ook nú al bij stil te staan. Want het kan je belastingvoordeel opleveren. Hé, nu heb ik wel jullie aandacht, toch?

Wat is jaarruimte?

Het bedrag dat je elk jaar met belastingvoordeel mag gebruiken om extra pensioen op te bouwen, heet jaarruimte. Heb je niet genoeg pensioen opgebouwd in de laatste jaren? Dan heb je een pensioentekort. Waar je normaal gesproken op je pensioengerechtigde leeftijd ongeveer 70% van je laatstverdiende loon ontvangt, zit je daar met een pensioentekort onder. En dat kan flink eronder zijn ook. Dan kan het slim zijn om jouw pensioenpotje aan te vullen.

Want niet iedereen bouwt genoeg pensioen op. Bijvoorbeeld omdat je parttime werkt, omdat je werkgever geen of maar gedeeltelijk pensioenopbouw aanbiedt, omdat je ondernemer bent. Of gewoon omdat je pensioenregeling niet zo gunstig is. Check vooral hoe jouw pensioen ervoor staat via mijnpensioenoverzicht.nl.

Heb je in het verleden niet volledig pensioen opgebouwd? Dan betekent dat vaak dat je je jaarruimte uit eerdere jaren niet volledig gebruikt hebt. Goed nieuws: dat mag je alsnog doen. Al je jaarruimte voor de laatste tien jaar, om precies te zijn.

Je mag dus alles wat je te weinig of niet hebt ingelegd in die jaren, alsnog inleggen. En dat bedrag aftrekken van je bruto inkomen, waardoor je flink minder belasting betaalt.

Hoe bereken je je jaarruimte?

Leuk die jaarruimte, maar hoe weet je nou of je die hebt? En hoeveel het is? Op de website van de Belastingdienst kun je een berekening maken.

Sinds 2023 is de jaarruimte ruim twee keer hoger, omdat de regels zijn veranderd. Wel is het zo dat de jaarruimte voor iedereen anders is. Omdat deze afhankelijk is van je pensioenopbouw, maar ook van wat je in dat jaar hebt verdiend. Het kan dus zijn dat je in een bepaald jaar geen jaarruimte hebt, omdat je bijvoorbeeld in dat jaar geen pensioentekort had.

Waarom is het belangrijk om je jaarruimte te berekenen?

Simpel: het kan je belastingvoordeel opleveren. De inleg voor je pensioenopbouw die binnen je jaarruimte valt, is aftrekbaar van de belasting. Je mag dat bedrag van je inkomsten aftrekken. Op papier wordt je inkomen lager en in Nederland betaal je dan ook direct minder belasting. Leg je meer in dan je jaarruimte? Dat kan wel, maar dan heb je over dat extra bedrag geen belastingvoordeel en betaal je uiteindelijk zelfs dubbel belasting. Belangrijk om even te checken óf en hoeveel jaarruimte je hebt.

Jaarruimte en ondernemen

Als je als ondernemer of zzp’er nooit eerder pensioen hebt opgebouwd, zul je veel jaarruimte hebben. En omdat je je jaarruimte dan niet eerder hebt gebruikt, mag je die dus met terugwerkende kracht voor tien jaar aftrekken van je inkomsten. Dat kan een behoorlijke belastingaftrek opleveren bij de belastingaangifte. Met pensioen opbouwen kun je eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen, zodat je pensioenpotje voldoende gevuld is. Tot 2023 mocht je tot aan je AOW-leeftijd inleggen in je pensioenpotje. Sinds 2023 mag je na je AOW-leeftijd nog vijf jaar langer inleggen.

Cursus: Jouw Vermogen Verhogen (beleggen en meer)

€ 199

Meer informatie

Zelf extra pensioen opbouwen

Als je een pensioentekort hebt, kun je dat zelf aanvullen. Daar zijn verschillende manieren voor, zoals beleggen, sparen of verzekeren. Voor elke manier bestaan producten, zoals banksparen (en bankbeleggen) of een lijfrenteverzekering, zodat je een product kunt kiezen dat bij jou past. Je kunt ook beleggen op een pensioenbeleggingsrekening. Hieronder lichten we er twee uit.

Banksparen (en bankbeleggen)

De term banksparen klinkt verwarrend. Want het gaat niet alleen om sparen, maar ook om beleggen. Je stort geld op een geblokkeerde bank- of beleggingsrekening voor je pensioen. Je kunt pas bij het geld dat je daarop inlegt, als je jouw pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Zodra je jouw pensioenleeftijd bereikt, krijg je uit dit product een maandelijkse uitkering.

Let op: als je ervoor kiest om te beleggen voor je pensioen, kan je inleg of een deel daarvan minder waard worden. We schreven eerder al een artikel over beleggen voor je pensioen.

Lijfrenteverzekering

Dit is een financieel product van verzekeraars, speciaal voor het opbouwen van je pensioen. Je legt iedere maand een vast bedrag in en de verzekeraar geeft een idee wat voor rendement je kunt verwachten. Maar dat is een inschatting, dus het bedrag is niet zeker. Net als bij banksparen krijg je, zodra je jouw pensioenleeftijd hebt bereikt, uit dit product een maandelijkse uitkering.

Waar moet de rekening waarop je inlegt aan voldoen?

De rekening waarop je inlegt moet wel een echte pensioenrekening zijn bij een bank, beleggingspartij of verzekeraar. Je inleg staat vast tot het moment dat je pensioen wordt uitgekeerd. Alleen als je een echte pensioenrekening hebt, is je jaarruimte aftrekbaar van je inkomsten bij de inkomstenbelasting. Anders niet. Check dit goed van tevoren.

Dus, verdiep je erin. Want dan zitten we er hopelijk allemaal later, als we oud en gerimpeld zijn, lekker warmpjes bij!

Zit je er trouwens aan te denken om een dag minder te gaan werken in de week? In de video hieronder vertelt Renée hoeveel salaris je netto eigenlijk inlevert als je van vijf naar vier dagen gaat. En let op: als je één dag minder gaat werken, heeft dat ook gevolgen voor o.a. je pensioenopbouw (tenminste, als je dat opbouwt via je werkgever). Het is dan dus extra interessant om je jaarruimte te checken.

Oh, en als je deze informatie ook zo nuttig vindt, volg ons dan op Instagram. Daar delen we elke week heel veel handige geldtips.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.