Max ruilt zich rijk: “Ik begon met een knuffel en heb nu een tiny house”

Max (31) heeft een studieschuld van € 60.000. In plaats van jarenlang elke maand een gedeelte af te lossen, wil hij daar zo snel mogelijk van af zijn. Daarom ruilt hij spullen tot hij iets van grote waarde heeft. Op Instagram en Tiktok deelt hij zijn voortgang.

Ik zag dat je nu een tiny house hebt, wat vet!
“Ja, ter waarde van € 35.000. Het huisje staat in Epe, waar ik ben opgegroeid. Als ik hem kon houden, dan zou ik hem op een mooie plek neerzetten waar ik in de weekenden heen kan.”

Maar je gaat ‘m niet houden?
“Nee, dat klopt. Ik ben spullen aan het ruilen, net zolang tot ik spullen met genoeg waarde heb verzameld om mijn studieschuld mee af te lossen.”

Je hebt dus een studieschuld, hoeveel precies?
“Zo’n € 60.000. Ik had atheneum gedaan, dus op school was het vanzelfsprekend dat je naar de universiteit ging. Zelf had ik al snel door dat dit niet bij me paste, maar ik bleef doorploeteren. Na drie jaar besloot ik toch te stoppen. Ik heb toen een jaar gewerkt en uiteindelijk hbo Media management gedaan. In totaal heb ik 7,5 jaar gestudeerd, dan tikt het wel aan met de studieschuld.”

Was het nodig om geld te lenen voor je studie?
“Ik kreeg wat geld van mijn ouders en in het weekend werkte ik in een snackbar. Maar dat was bij lange na niet genoeg geld om mijn studie, mijn kamer én andere kosten van te betalen. Op een gegeven moment vroeg ik aan een ouderejaars: ‘Hoe doe jij dat eigenlijk met geld?’ Hij zei: ‘Oh, weet je dat niet? Iedereen leent gewoon maximaal’. Steeds als ik het aan iemand vroeg, kreeg ik het rooskleurige verhaal. Dat je zo lang mag doen over aflossen als je zelf wilt en dat je bijna geen rente betaalt. Dus logde ik in bij DUO en binnen drie muisklikken had ik aangezet dat ik maximaal leende.”

Was er niemand die iets van ‘Zou je dat nou wel doen?’ zei?
“Ik had het mijn ouders niet verteld. Ze vroegen weleens of het goed ging en dan zei ik dat ik alles had uitgezocht door met oudere studenten te praten. Zo voelde dat ook. Mijn ouders hebben zelf nooit gestudeerd aan een universiteit of in een andere stad, dus zij konden mij ook niet wegwijs maken qua studiefinanciering en -leningen.”

Had je door dat je studieschuld zo hoog werd?
“Ik had zelf niet echt bijgehouden hoe hoog mijn schuld was. Ik had wel gedacht dat het veel zou zijn, € 40.000 ofzo. Toen ik bij DUO inlogde, bleek het dus nog meer. Ik zei tegen mijn ouders: ‘Ik heb € 60.000 studieschuld, maar ik ga niet jarenlang afbetalen, ik ga een ruilspel doen’. Mijn vader vond het mooi dat ik zelf een oplossing bedacht, maar mijn moeder schrok wel. Inmiddels gelooft ze dat het me gaat lukken.”

Straks meer over je ruilspel, maar waarom wil je je studieschuld eigenlijk zo snel mogelijk aflossen?
“Ik vulde een keer een calculator in op Funda, om te ontdekken hoeveel hypotheek ik zou kunnen krijgen. Toen bleek dat ik door mijn studieschuld € 120.000 minder zou kunnen lenen. Hypotheekverstrekkers kijken naar het beginsaldo van je lening, niet naar hoeveel je al hebt afgelost. Dus ik had twee oplossingen: ofwel het verzwijgen of het zo snel mogelijk helemaal aflossen. Ik hoef niet morgen een huis te kopen, maar ooit wel. Dus ik wil ervan af zijn.”

Nu doe je een ruilspel onder de noemer Stufistrijder. Hoe kwam je op het idee?
“Tijdens mijn studie hebben we dat weleens gedaan, dat je begon met een ei en dan was het een wedstrijd wie aan het einde van de dag het waardevolste product had. Ik weet nog dat een vriend een dvd-speler had, daar was ik erg van onder de indruk, haha. En in het buitenland zijn ook wel mensen die op deze manier hun schulden hebben afbetaald.”

Hoe ben je begonnen?
“Ik keek om me heen en in de vensterbank stond een knuffel die ik van mijn vader had gekregen, voor de gein, voor kerst. Twee dagen later ben ik begonnen, meteen met een goede deal. Ik kon de knuffel ruilen voor een computer. Daarna had ik een iPhone, scooter, auto, kunstwerk, Rolex, filmrol in Costa, reclamecampagne van Rumag, motor en nu een tiny house.”

Hoe pak je het aan?
“Via Marktplaats, social media en ik benader ook zelf mensen waarvan ik denk dat ze misschien willen ruilen. Hiervoor had ik een motor en daar heb ik wel even mee gezeten, omdat het zo’n specifiek object is. Mijn doel is nu om iets te vinden ter waarde van € 45.000. Ik denk dat ik nog twee keer moet ruilen en dan ben ik er. Het liefst wil ik voor het eind van het jaar klaar zijn.”

Wow! Wat ga je doen als je je studieschuld hebt afgelost?
“Dan geef ik een groot feest in Amsterdam, waar bevriende artiesten optreden. Als je een studieschuld hebt, mag je gratis naar binnen. En het idee is dat ik dan live, op een groot scherm, laat zien dat ik die € 60.000 ga overmaken. Lijkt me zo tof!”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!