Brandt het brandstoflampje in je auto? Zo ver kun je nog rijden

Ben je bijna op je eindbestemming, springt het brandstoflampje van je auto ineens aan: tijd om te tanken. Zul je net zien dat er geen tankstation in de buurt is. Dan krijg je vast zweethandjes. Maar hoever kun je dan nog rijden voor je stilstaan? Wij hebben het antwoord voor je.

Het brandstoflampje (of reservelampje) van je auto springt aan als de bodem van je tank langzamerhand in zicht komt. Dat is vaak op een moment dat het net niet zo goed uitkomt. Het tankstation is dicht. Of het is nog wel een stuk rijden voordat je kunt tanken. Hoe ver kun je eigenlijk nog doorrijden met een bijna lege tank?

Nog even doorrijden

Als het reservelampje (zo heet dat lampje) aanspringt, is je tank nog niet helemaal leeg. Dan heb je nog wel wat liters om door te kunnen rijden. Hoe ver? Dat verschilt per auto. Elke auto is anders. Daarom is er geen standaard afstand.

Hoeveel kilometer je door kunt rijden zodra het brandstoflampje aangaat, hangt af van het verbruik van de auto, je rijstijl en hoeveel ‘reserveliters’ er in de tank zitten. Reserve tussen haakjes, want de meeste auto’s hebben niet zoiets als een losse reservetank, maar gewoon één brandstoftank.

Het gaat om de liters, en dus kilometers, die nog in je tank zitten op het moment dat het reservelampje gaat branden. Dat zijn je ‘reserveliters’, waarmee je nog een stuk kunt rijden. Gemiddeld is dat zo’n 5 à 6 liter.

Zo reken je het zelf uit

Benieuwd hoeveel liter benzine er nog in je auto zit als het reservelampje gaat branden? Sommige auto’s geven dat aan. Doet jouw auto dat niet? Dan kun je het zelf uitrekenen:

Op het moment dat het lampje brandt, ga je meteen tanken. De liters die je erbij tankt, trek je af van de totale inhoud van je tank. Je tankt bijvoorbeeld 45 liter bij en een volle tank is 50 liter. Dan weet je dat er nog (50 liter – 45 liter =) 5 liter in je tank zit als het brandstoflampje gaat branden.

Hoeveel kilometer kun je daarmee rijden? Dat hangt af van je verbruik. Stel je hebt gemiddeld 7 liter benzine nodig voor 100 kilometer. Dan kun je met die 5 ‘reserveliters’ nog ruim 70 kilometer rijden. Best een heel eind dus.

Gemiddeld aantal kilometers

Je kunt dus best nog een stukje doorrijden wanneer het reservelampje brandt. De ene auto houdt het langer vol dan de andere. Wij zetten twee top 10’s met gemiddeldes onder elkaar:

Top 10 van auto’s met de langste reservebereiken

AutomerkAfstand (km)
VW Passat120,73
Volvo V40113,60
Ford Mondeo112,68
BMW 5-Serie109,96
Toyota Prius107,21
Mercedes E-klasse103,03
Audi Q5102,71
Range Rover Sport101,95
Mazda 6101,34
Audi A699,78

Top 10 van auto’s met het minste reservebereik

AutomerkAfstand (km)
BMW M351,48
Kia Picanto51,72
Fiat 50059,77
Mini Cooper60,38
Mitsubishi Outlander61,52
Jaguar XK61,76
Citroën C162,37
Peugeot 10862,98
Nissan Juke65,72
Ford Fiesta66,09

Snel tanken of rustig aan?

Toch is het niet heel goed voor je auto om zo lang mogelijk door te rijden. Want hoe leger je de tank rijdt, hoe meer vuil er in de motor kan komen. Een keertje doorrijden is niet zo erg. Maar als je dat vaker doet, kan dat je auto beschadigden. Niet fijn voor je auto en niet fijn voor je portemonnee, als dat je uiteindelijk reparatiekosten oplevert. Je kunt dus maar beter gewoon meteen gaan tanken als je ziet dat het reservelampje brandt. Het is niet voor niets een waarschuwing van je auto.

Wist je trouwens dat je vroeger een boete van € 230 kon krijgen als je met een lege tank op de vluchtstrook strandde? Die boete is in Nederland afgeschaft. Maar in Duitsland, Frankrijk en België niet. Daar krijg je wel een boete als je zonder brandstof langs de snelweg komt te staan. En moet je weggesleept worden? Dan komen die (hoge) kosten er ook nog bij. Beter even op tijd tanken, dus!

Hoe zorg je er nou voor dat je zo lang mogelijk doet met een volle tank? Kasper legt het in de video hieronder uit. Enne, wil je meer van die handige tips? Kom ons gelijk volgen op Instagram en join de PorteRenee-familie.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop