Hoeveel fooi is normaal om te geven?

Een fooi geven doet (bijna) iedereen. Toch weten we vaak niet hoeveel precies. Check hier wat een normale fooi is. Dan weet je het voor eens en altijd.

Door Saskia

Wist je dat het geven van fooi al eeuwen bestaat? Het begon ooit onder het mom van “neem er zelf ook eentje”. Zo voelden mensen in de kroeg zich minder schuldig. Zij hadden het gezellig, terwijl de barman aan het zwoegen was. Wij geven nog steeds af en toe een fooi. Aan het horecapersoneel, de taxichauffeur, de pizzabezorger of zelfs de kapper. Maar hoeveel fooi geef je dan?

Wel of geen fooi geven?

Fooi geven is heel normaal. Maar het zit niet echt in onze cultuur. We doen altijd maar wat. Een paar euro? Het bedrag naar boven afronden? Of gewoon 10% van het totaalbedrag? In Amerika staat de fooi bijvoorbeeld vaak al op de rekening. Beetje gek misschien voor ons, maar in ieder geval wel duidelijk. Hier in Nederland kennen we dat niet. Veel mensen weten dan ook niet hoeveel fooi oké is.

hoeveel fooi geven

Het geven van fooi is niet verplicht. Maar een vrijwillige kleine bijdrage. Laten we dat voorop stellen. In Nederland is een fooi echt een extraatje. De fooi is namelijk verwerkt in het minimumloon. Het hoeft dus niet, maar het is wel een fijne blijk van waardering. Je geeft fooi als je tevreden bent over de bediening, eten en drinken. Maar krijg je lauwe koffie met een chagrijnig gezicht voorgeschoteld? Dan kun je het prima maken om geen fooi te geven.

Hoeveel fooi is oké?

Wil je wel een fooi geven? Dan kun je je vasthouden aan de 10 procent regel. Dit houdt in dat je het totaalbedrag + 10% extra betaald. Dus moet je €10 afrekenen? Dan kun je hier €11 van maken. Wat je ook kunt doen, is het afronden naar boven. Bijvoorbeeld van €18 maak je €20. Dat zijn hele ‘normale’ fooien. Je hoeft echt geen tientallen euro’s fooi te geven. Maar een hoopje overtollig kleingeld achterlaten op tafel is een beetje not done.

Uit onderzoek blijkt dat we allemaal maar wat doen. De gemiddelde fooi ligt tussen de 2 en 10 procent. En de meest favoriete optie is nog altijd het afronden naar boven. Wel zo gemakkelijk, toch?

Hoe bewaar jij je geld voor een leuk etentje?
NIEUW: De PorteRenee Geld Enveloppen!
Download ze alle 21 en print ze uit

Voor wie is de fooi?

In de horeca wordt de meeste fooi gegeven. Maar het kan vaker. Ben je bijvoorbeeld goed geholpen door de verhuizer? Heb je een fijne taxirit gehad? Is je pizza razendsnel bezorgd? Of is je hotelkamer weer spik en span dankzij het kamermeisje? Dan kun je best een fooi achterlaten. Je hoeft dan echt geen moeilijke procentuele berekeningen te maken. Maar je kunt prima een vast bedrag aan fooi geven. Zoals een tientje of 5 euro. 

Veel mensen voelen zich verplicht om een fooi te geven. Toch hoef je je niet schuldig te voelen als je dit niet doet. Experts zeggen dat het niet perse nodig is om mensen met een betaalde baan wat toe te stoppen. Het is een leuke en aardige bijkomstigheid, maar het moet niet. In andere landen is dat wel anders.

Goede voorbereiding, halve werk

Ga je naar het buitenland? Houd er dan rekening mee dat de regels rondom fooien overal anders zijn. Zo leven mensen in sommige landen echt van hun fooi. Het is een onderdeel van de betaling. Loop je weg zonder een extraatje te geven? Dan wordt dat niet altijd gewaardeerd. Maar in andere landen geldt juist het tegenovergestelde. Wil je aardig doen en de bediende wat toe stoppen? Dat kan zomaar opgevat worden als zeer onbeleefd.

Hoeveel fooi hoor je te geven in het buitenland?

Het geven van fooi aan iemand die het niet verwacht, is soms net zo ongemakkelijk als geen fooi geven waar dit wél wordt verwacht. Wil je jezelf dat awkward moment besparen? Kijk dan eerst goed naar de bon. Als daar iets staat als ‘service charged’, dan is de fooi bij de prijs inbegrepen. Staat dit er niet? Dan kun je een fooi geven. Let er wel goed op dat dit ook gewaardeerd wordt. Zo is het geven van fooi in sommige Aziatische landen een regelrechte belediging. Ook de manier van fooi geven is overal anders. Op tafel laten liggen of direct aan het personeel. Check vooral de tips van Skyscanner even voordat je op vakantie gaat! Zo weet je altijd hoeveel fooi normaal is om te geven.

Zo zie je maar weer, het geven van fooi blijft een dingetje. In Nederland is de 10% regel of het afronden naar boven helemaal prima. Maar in andere landen kan het wat lastiger zijn. Zelfs ervaren reizigers hebben hier nog wel eens moeite mee. Hun gouden tip? Bereid je goed voor. Lees je in wat de regels zijn van je vakantieland. Zo weet je precies wat wel en niet oké is. En bij twijfel? Vraag het even aan de locals. Zij weten het vaak het beste!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop