“Door de overwaarde hoeven we nu lekker niet te werken”

Jolijn (32) en haar vriend Tim (33) verkochten hun huis met flinke overwaarde en leven nu van de winst. Werken doen ze lekker even niet.

€200.000 overwaarde, wauw. In hoeveel jaar hebben jullie dat voor elkaar gekregen?

“We kochten in mei 2018 een renovatieproject in de Randstad voor €237.000 ‘half casco’. Een maisonnette-woning van ruim 140 vierkante meter. Zelf hebben we daar nog €20.000 ingestopt. Hard nodig, want het was écht een bouwval.” 

Voor €20.000 een bouwval opknappen? Knap werk!

“Ik ben aardig handig. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Tim heeft twee linkerhanden, maar al doende leert men. Samen ging het steeds beter – met hulp van familie. We hebben bijna alles zelf aangepakt: van het sloopwerk tot muren dichtsmeren. In mei 2019 zijn we in het huis getrokken. Al was het toen echt nog niet af. Ruimte voor ruimte zijn we nog 2,5 jaar bezig geweest om alles helemaal naar ons zin te maken. Veel tijd, maar enorm leuk om te zien hoe je van niets helemaal je eigen stek kunt maken.”

En eenmaal helemaal af besloten jullie het te verkopen?

“In de tussentijd waren we ouders geworden van onze zoon Mees. Van de gedachte dat ik daarnaast voor altijd drie of vier dagen zou moeten werken om de vaste lasten te betalen, kreeg ik spontaan stress. Want eigenlijk wilde ik niets liever dan tijd met m’n gezin doorbrengen. Toen borrelde voor het eerst het wilde idee in me op. Wat nou als we ons huis zouden verkopen en met de overwaarde een jaar zouden relaxen. Op rustig tempo uitzoeken wat we nou echt het állerliefste doen. Het geld dat we in twee jaar hadden ‘verdiend’ met ons huis: daar viel niet tegenop te werken. Het zaadje was geplant.”

Maar het duurde vast nog even om alles op een rijtje te zetten?

“Zo’n knoop hak je niet zomaar door, nee. We kennen ook niemand anders die deze keuze heeft gemaakt. Dat bracht ons dan weer aan het twijfelen: zijn wij nou gek? Zien we iets over het hoofd? Dat viel uiteindelijk allemaal mee. Al duurde het bij bij Tim wel iets langer voordat hij ook helemaal aan boord was. Toen we alles tot op de bodem hadden uitgezocht, bleek het zelfs simpeler dan gedacht. Alleen de angst om het niet te doen bleef over. Maar onze filosofie is dat angst je niet mag tegenhouden bij zo’n beslissing. Want was als het wél lukt? Niet veel later stond het te koop-bord in de tuin.”

Voor hoeveel is jullie huis uiteindelijk verkocht?

“Voor €400.000 ging het de markt op en voor €465.000 is het verkocht. Trek daar de makelaarskosten vanaf, en we hielden €227.000 over aan overwaarde. We vonden via de makelaar meteen een fijn rijtjes-huurhuis. Daar wonen we nu heerlijk.” 

Dan krijg je op een dag een giga-bedrag op je rekening gestort. En dan?

“Heel gek, zo’n groot bedrag met al die nullen. Al is het in feite ook maar een cijfer. Het voelt niet heel tastbaar. Op aanraden van een financieel adviseur staat het geld wel op verschillende rekeningen. Dat was ook bizar: je schuift dan met tienduizenden euro’s van de ene rekening naar de andere. We besloten dat we onszelf wel elke maand salaris uit zouden keren. Er staat €42.000 voor een jaar apart.

Daarvan storten we maandelijks €3500 op de lopende rekening. Van dat bedrag gaat de huur af (€1295), gas, water en licht en voor ons allebei €350 euro ‘zakgeld’ voor leuke dingen. We leven niet veel gekker dan voorheen, maar hoeven ook niet op elke cent te letten. Af en toe bestellen we wat lekkers. Dan hebben we nog een reispotje van €40.000 voor een lange reis dit jaar. En houden we ongeveer €100.000 achter de hand voor een mogelijke investering in een vakantiewoning of nieuw huis.”

Zijn jullie niet bang dat de pot leegraakt?

“Nee hoor. We kunnen met gemak een jaar leven zonder inkomsten. Hoewel ‘even’ een jaartje relaxen en spenden niet de insteek is. Uiteindelijk willen we een volledig nieuwe levensstijl inrichten. Ik geloof dat geld vanzelf naar je toekomt als je iets doet waar je hart sneller van gaat kloppen.

Wat zijn jullie plannen voor de komende jaren?

“We gebruiken het komende jaar om uit te zoeken waar we écht gelukkig van worden. Ik droom van een eigen zaak en Tim ziet freelancen wel zitten. Eigenlijk hebben we vooral tijd met de overwaarde ingekocht om rustig over dit soort zaken na te denken. En het idee dat alles kan; de vrijheid die dat geeft, is heerlijk. Twee maanden in New York wonen, investeren in een vakantiewoning of woonboot: ineens is het allemaal mogelijk. Tijd en geld zijn geen issue meer. We willen vooral ‘in het nu leven’ en met niks wachten tot we 60 zijn. Eind dit jaar willen we wel weer een plan hebben voor een inkomen. Maar eerst genieten met z’n drieën!”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!