Jolijn en Tim verkochten hun huis met flinke overwaarde: “We hoefden even niet meer te werken”

Een droom van velen: eerder of tijdelijk stoppen met werken. Jolijn (33) en haar vriend Tim (34) bereikten het. Ze verkochten hun huis met flinke overwaarde en leefden een tijdje van de winst.

Wow, € 200.000 overwaarde. In hoeveel jaar hebben jullie dat voor elkaar gekregen?
“We kochten in mei 2018 een renovatieproject in de Randstad voor € 237.000 ‘half casco’. Een maisonnette-woning van ruim 140 vierkante meter. Zelf hebben we daar nog € 20.000 ingestopt. Hard nodig, want het was écht een bouwval.” 

Voor € 20.000 een bouwval opknappen? Knap werk!
“Ik ben handig. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Tim heeft twee linkerhanden, maar al doende leert men, haha. Samen ging het steeds beter − met hulp van familie. We hebben bijna alles zelf aangepakt: van het sloopwerk tot muren dichtsmeren. In mei 2019 zijn we in het huis getrokken. Al was het toen echt nog niet af. Ruimte voor ruimte zijn we nog een paar jaar bezig geweest om alles helemaal naar onze zin te maken. Veel tijd, maar enorm leuk om te zien hoe je van niets helemaal je eigen stekje kunt maken.”

En eenmaal helemaal af besloten jullie het te verkopen?
“In de tussentijd waren we ouders geworden van onze eerste zoon Mees. Van de gedachte dat ik daarnaast voor altijd drie of vier dagen zou moeten werken om de vaste lasten te kunnen betalen, kreeg ik spontaan stress. Want eigenlijk wilde ik niets liever dan tijd met m’n gezin doorbrengen. Toen borrelde voor het eerst het wilde idee in me op: wat nou als we ons huis zouden verkopen en met de overwaarde even zouden relaxen? Op een rustig tempo uitzoeken wat we nou echt het állerliefste doen. Het zaadje was geplant.”

Maar het duurde vast nog even om alles op een rijtje te zetten?
“Zo’n knoop hak je niet zomaar door, nee. We kennen ook niemand anders die deze keuze heeft gemaakt. Dat bracht ons dan weer aan het twijfelen: zijn wij nou gek? Zien we iets over het hoofd? Dat viel uiteindelijk allemaal mee. Al duurde het bij Tim wel iets langer voordat hij ook helemaal aan boord was. Toen we alles tot op de bodem hadden uitgezocht, bleek het zelfs simpeler dan gedacht. Alleen de angst om het niet te doen bleef over. Maar onze filosofie is dat angst je niet mag tegenhouden bij zo’n beslissing. Want wat als het wél lukt? Niet veel later stond het te-koop-bord in de tuin.”

Voor hoeveel is jullie huis uiteindelijk verkocht?
“Voor € 400.000 ging het de markt op en voor € 465.000 is het verkocht. Trek daar de makelaarskosten vanaf en we hielden € 227.000 over aan overwaarde. We vonden via de makelaar meteen een fijn rijtjes-huurhuis. Daar wonen we heerlijk.” 

Dan krijg je op een dag een giga-bedrag op je rekening gestort. En dan?
“Heel gek, zo’n groot bedrag met al die nullen. Al is het in feite ook maar een cijfer. Het voelt niet heel tastbaar. We besloten om een jaar ‘pauze’ te nemen en niet meer te werken. We keerden onszelf elke maand salaris uit.”

Hoe pakten jullie het maandelijks aan?
“We stortten maandelijks € 3.500 op de lopende rekening. Van dat bedrag ging de huur af (€ 1.295), gas, water en licht en voor ons allebei € 350 ‘zakgeld’ voor leuke dingen. We leefden niet veel gekker dan voorheen, maar hoefden ook niet op elke cent te letten. Af en toe bestelden we wat lekkers. Oh, en we gebruiken een deel voor de reis van onze dromen: zeven weken met een camper toeren door Amerika met onze zoon. We hebben ongeveer € 100.000 achter de hand gehouden voor een mogelijke investering in een vakantiewoning of nieuw huis.”

Zijn jullie niet bang dat de pot leegraakt?
“Nee hoor. We hebben ongeveer een jaar geleefd zonder te werken en kwamen prima rond van het ‘salaris’ dat we onszelf elke maand uitkeerden. Zo konden we uitzoeken waar we écht gelukkig van werden. Dat was heel fijn.”

Werken jullie inmiddels wel weer?
“Ja. Vóórdat we weer gingen werken, werd onze tweede zoon geboren. Daarna besloten we om allebei voor onszelf te beginnen. Tim runt samen met een vriend een grafisch ontwerpbureau. Ze hebben een eigen kantoor en al vette opdrachtgevers. Ik kocht een Amerikaanse foodtruck. Ik ben getraind barista, een tijd terug volgde ik verschillende opleidingen over koffie. Met mijn truck verkoop ik koffieconcepten bij bedrijven en evenementen, met mezelf als barista. Daarnaast verhuur ik de bus aan horecaondernemers. Het begint nu te lopen. We voelen aan alles dat een jaar stoppen met werken en goed nadenken over wat ons gelukkig maakt, echt heeft geholpen.”

En een nieuw koophuis, gaat dat er weer een keer van komen?
“Eerlijk gezegd zit ik nog steeds niet te wachten op een koophuis, omdat een huis mij dan op één plek houdt. Tim denkt wel wat vaker aan kopen. Maar dingen als reizen, tijdelijk in het buitenland wonen of toch zelf een containerwoning bouwen op de grond van mijn ouders zijn allemaal nog opties, haha. De keuze om een tijdje te leven van onze overwaarde heeft de manier hoe we in het leven staan op zo’n positieve wijze veranderd. We zien dingen als kansen, niet als belemmering. We hadden een tijd de totale financiële vrijheid. Die mindset hebben we weten te behouden. En het is veel relaxter om je eigen zaak te starten als je geld hebt en dat kunt investeren. Dus, zou ik deze keuze nogmaals maken? Jazeker!”

Wil je ook een tijdje niet werken? Mooi spaardoel! Bekijk dan de video van Renée hieronder. In de video deelt ze zes handige tips die je helpen om je spaardoel te bereiken. Oh, en wie weet kan onze nieuwe Money Planner je helpen om grip en inzicht te krijgen in jouw inkomsten en uitgaven. Go for it!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop