“We losten in zes jaar een ton af op de hypotheek”

Naomi (33) en haar man Michiel (30) maakten de afgelopen jaren een sport van (extra) aflossen. Met succes. Binnen zes jaar wisten ze hun hypotheekschuld bijna te halveren. Naomi vertelt hoe ze dat zo snel lukte.

Allereerst: hoe ontstond het idee om zo fanatiek te gaan aflossen?
“Ik volg PorteRenee al vanaf het prille begin en ben groot fan van de aflos-succesverhalen. In eerste instantie was het helemaal niet onze bedoeling om het zo fanatiek aan te pakken. Mondjesmaat maakten we hier en daar eens € 100 extra over. Na een paar maanden zagen we ons maandbedrag voorzichtig zakken. Het werd een sport om elke maand weer een paar euro lager uit te komen. Zodra je duidelijk effect ziet, wordt het steeds verslavender. ‘Er kan nóg wel wat bij’, zeiden we dan tegen elkaar. En zo werd het elke maand wat meer.”

Over wat voor maandbedrag hebben we het dan uiteindelijk?
“Op een gegeven moment tikten we de € 2500 aan – inclusief onze reguliere aflossing. We begonnen in 2016 met een maandelijkse hypotheeklast van € 900 op de hypotheek van € 240.000. Op de piek losten we dus bijna het driedubbele af. D

at is niet al die jaren zo geweest, hoor. Gemiddeld kwamen we in de afgelopen jaren denk ik rond de € 2000 per maand uit.”

Mag ik tussendoor vragen wat jullie verdienen?
“Dat mag. Exclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering komen we samen op € 6.000 netto per maand uit. We werken beiden fulltime en hebben niets te klagen. Maar het blijft ook dan natuurlijk de kunst om niet alles uit te geven wat je verdient. ”

Wanneer werd die ton ‘een ding’?
“Ik weet niet meer wanneer het precies was, maar Michiel en ik kregen meer en meer lol in het aflossen. Het werd onze gezamenlijke sport. Michiel is best een Excel-nerd en kon helemaal opgaan in z’n zelfgemaakte sheets met daarin onze inkomsten en uitgaven tot op de cent nauwkeurig in kaart gebracht. Aan de hand daarvan hebben we op een avond een serieus bedrag vastgesteld dat we elke maand wilden aflossen. Dat geld ging zodra onze salarissen gestort waren keurig naar een potje.

Op een gegeven moment hadden we door dat als we in dit tempo door zouden gaan, een ton aflossen niet eens zo’n buitensporig ambitieus doel was. Het zou in elk geval geen tien jaar meer duren. We besloten ervoor te gaan. Als je een doel stelt, wordt het nóg leuker. En mij leek het geinig om een concrete actie aan die mijlpaal te hangen. ‘Zullen we PorteRenee een berichtje sturen om ons verhaal te delen zodra het is gelukt?’, heb ik op een dag aan Michiel gevraagd. Zo gezegd, zo gedaan.”

Hebben jullie veel moeten laten de afgelopen jaren?
“Veel is een groot woord. We hebben het samen heel goed en als je kijkt naar onze inkomens en hypotheeklasten, dan is er genoeg ruimte. Maar toen we zo fanatiek aan het aflossen geslagen waren, ging er wel echt een fors bedrag naar de hypotheekschuld. € 900 of € 2500 is een behoorlijk verschil. Michiel en ik gaan graag op vakantie, spontaan een weekendje weg of pakken een festival. Ook de laatste jaren hebben we dat ‘gewoon’ gedaan. Nou heeft corona zeker een steentje bijgedragen, maar we hebben er altijd om gedacht en veel minder geld uitgegeven dan we zouden kunnen. We zaten (en zitten) niet drie keer per week op het terras.”

En toen die ton eenmaal gehaald was? Hebben jullie dat goed gevierd?
“Echt gevierd met champagne of een etentje hebben we het niet. Wel hebben we heel bewust onze trots naar elkaar uitgesproken op het moment dat we de ton passeerden. We zijn nu ook weer een stapje teruggegaan in het aflossen. Inmiddels gaat er een kleine € 1000 per maand extra naar onze hypotheekschuld. We hebben het bedrag onlangs bewust naar beneden bijgesteld. Na al die jaren van keihard aflossen geeft dat weer wat ruimte voor meer mooie vakanties of andere plannen die we hebben.”

Vertel, wat zijn de plannen?
“Op onze spaarrekening staat momenteel een buffer van € 9.000. Dat bedrag willen we graag nog iets opkrikken. Verder staat er nog niet iets heel spannends op het programma. We hebben gekeken of het voor ons interessant kan zijn om van het gas af te gaan. Maar omdat we een hybride warmtepomp en zonnepanelen hebben en ons gasverbruik al zo laag is, is het een hele investering voor je zoiets terugverdient. Verhuizen hoeft voorlopig ook niet. Met onze salarissen zouden we prima een vrijstaande woning kunnen kopen. Dat doen we nadrukkelijk niet. We hebben juist zo hard ons best gedaan om onze lasten omlaag te krijgen.”

Tot slot: wat is jullie gouden tip voor mede-aflossers?
“Wat ons heel erg heeft geholpen, is consistent een vast bedrag apart zetten nadat onze salarissen waren gestort. Het versneld aflossen werd op die manier routine. Voor ons zou het niet werken om elke maand te kijken wat overblijft. Dan was die ton nog lang niet in zicht. En houd in je achterhoofd waar je het voor doet. Als een van ons minder wil werken of een nieuwe baan ambieert, dan redden we het prima met wat minder salaris. De financiële ruimte die het ons heeft opgeleverd, is goud waard.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!