Joyce werd haar huis uitgezet: “Een online cursus van €3.000 deed me de das om”

Drie jaar geleden had Joyce (33) haar financiën niet meer onder controle. Alles wat ze maandelijks verdiende, gaf ze weer uit. Een dure online cursus deed haar uiteindelijk de das om, ze werd zelfs haar huis uitgezet.

“Eigenlijk ging ik nooit echt verstandig met geld om. Ik verdiende maandelijks altijd wel rond de € 2.500, maar gaf alles weer uit en bouwde helemaal niks op. Ik ging elke dag naar de supermarkt, legde A-merken in m’n winkelmandje. En had altijd zoveel eten en drinken in huis dat ik voorbereid was op een spontaan feestje. Sparen deed ik niet. En het woord ‘nee’ zeggen kwam niet in m’n woordenboek voor. Met vrienden belandde ik geregeld in de horeca, terwijl ik dat eigenlijk niet kon betalen. Ik stond altijd wel € 1.000 rood. Leven op die manier hield ik lang vol, maar een paar jaar geleden bereikte ik een aardig dieptepunt. Ik had helemaal geen financieel overzicht meer.”

Waar ging het toen écht mis?
“Ik had een vrij forse investering gedaan en een programma van € 3.000 gekocht om meer online zichtbaarheid te creëren als zelfstandige. Dat bedrag had ik niet achter de hand en ik paste m’n uitgaven er ook niet op aan. Vervolgens kon ik de huur een paar maanden niet betalen. Iedere keer dacht ik: als ik een goede maand draai, betaal ik alles in één keer terug. Maar dat moment kwam maar niet. Ik stak m’n kop in het zand. Er stond geregeld iemand aan de deur om me op m’n huurachterstand van € 2.000 te wijzen. Dan deed ik gewoon niet open. Tot ik het bericht kreeg dat ik de week erop m’n huis uit moest.”

Waarom heb je nooit om hulp gevraagd?
“Niemand wist van m’n situatie. Ik verdiende genoeg, hoe kon ík dan schulden hebben? Daar durfde ik uit schaamte niet over te praten. Ik wilde het allemaal zelf oplossen. Niet handig, want de problemen werden zo alsmaar groter. Zelfs mijn toenmalige vriend wist van niks. Toen het echt te laat was en ik op straat stond, heb ik bij m’n ouders aangeklopt. Achteraf had ik natuurlijk eerder aan de bel moeten trekken.”

Had je bovenop die huurachterstand nog meer schulden?
“Ja. Naast de huur liep ik een paar maanden achter met het betalen van m’n zorgverzekering. En ik had nog een paar openstaande rekeningen bij online warenhuizen. Al met al denk ik dat ik totaal rond de € 4.000 aan schulden had.”

Hoe kreeg je grip op je geldzaken?
“Ik heb een paar maanden bij mijn ouders gewoond nadat ik m’n huis was uitgezet. Zij wilden de achterstallige huur die ik nog moest voldoen en een paar boetes van het incassobureau wel voorschieten. Op m’n zorgverzekering na had ik bij hen verder geen kosten. Elk geldblog en elke tip die er maar te vinden was om je financiën op orde te krijgen, greep ik aan en paste ik toe. Voor het eerst in m’n leven wist ik precies wat er binnenkwam en had ik financieel overzicht.”

Hoe pakte je dat aan?
“Voor elke uitgave maakte ik een potje. Op was echt op. Geen geschuif meer van de ene rekening naar de andere. Veel kosten die de spuigaten uitliepen, drong ik terug. Van de boodschappen tot m’n boekenverslaving. En ik opende een spaarrekening waarvan ik de pinpas weglegde en geen app ervan op m’n telefoon zette. Zo kon ik er maar moeilijk bij, om terugboeken te voorkomen. In een jaar tijd ging ik van € 4.000 schulden naar een goed gevulde spaarrekening waar € 8.000 op stond.”

Dat moet heerlijk voelen, niet?
“Zeker. Een paar maanden eerder had ik me nooit voor kunnen stellen hoeveel rust het geeft om financieel overzicht én een buffer te hebben. In januari ging m’n auto stuk en kon ik ‘zomaar’ een nieuwe kopen. Wat een luxe! Inmiddels woon ik antikraak voor een kleine € 300 per maand. Dat is natuurlijk een prima huurprijs. Het lukt me mede daardoor elke maand om een paar honderd euro opzij te zetten voor verschillende spaardoelen, zoals een koophuis.” 

Heb je nu nog angst voor onverwachte rekeningen?
“Nee, gelukkig niet meer. Ik weet dat ik genoeg financiële ruimte heb om een tegenvaller van te betalen. En áls er een blauwe envelop op de deurmat ligt, weet ik ongeveer al wat voor bedrag erop staat. Wat dat betreft geen verrassingen meer voor mij. Het is rot dat het een paar jaar geleden zo misging, maar ik heb er enorm veel van geleerd. Eén ding weet ik zeker: dit nooit meer.”

Om je financieel weerbaar te maken is een buffer belangrijk. Maar hoeveel geld moet je nou als buffer hebben? In de video hieronder vertelt Renée haar methode om het juiste bufferbedrag uit te rekenen.

Wil je meer van zulke tips? Kom ons dan volgen op Instagram, vinden we leuk!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!