Met deze tips krijg jij ook jouw financiën snel op orde

Geldzaken ingewikkeld? Welnee! Wij helpen je een handje. Met deze tips heb jij je geldzaken in no time op orde.

1. Geef minder uit dan je verdient

Een schot voor open doel. Toch is dit de belangrijkste regel van geld. Als je alleen al deze tip weet waar te maken, kom je nooit echt in de problemen.

2. Stel haalbare doelen

Om je financiën op orde te krijgen, is het stellen van haalbare doelen heel belangrijk. Zo blijf je gemotiveerd! Of dat nu om spaardoelen gaat of om een budget op te stellen voor jezelf. Als je onrealistische dingen van jezelf verwacht, ben je geneigd om alle regels dan maar overboord te gooien en helemaal los te gaan. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

3. Maak altijd een boodschappenlijstje

Je weet wat je gaat halen en haalt alleen dat. Zo simpel kan het leven zijn. Want ga je zonder lijstje op pad, dan kom je geheid thuis met véél meer. En dat willen we juist voorkomen. Geen impulsaankopen meer, want we willen grip op geld krijgen. Dus altijd de deur uit met een lijstje!

4. Doe niet aan creditcards

In Nederland heb je niet per se een creditcard nodig. Oké, misschien soms voor het boeken van een vlucht. Als je er dan toch één wilt, neem dan een prepaid creditcard. Die werkt eigenlijk hetzelfde als zo’n ouderwetse beltegoedkaart. Je zet er geld op en met dat saldo betaal je. Op deze manier kun je ook geen schulden maken.

5. Geef geen geld uit dat je nog niet hebt

Duh, ik weet het. Logisch. En toch geven veel mensen al geld uit dat nog niet eens op hun rekening staat. Zo kun je ongemerkt veel te veel geld uitgeven, veel meer dan er überhaupt binnenkomt. En dan zit je met de gebakken peren. Heel dure gebakken peren.

Sheets: Follow your money

€ 19,99

Meer informatie

6. Zorg altijd voor een financiële buffer

Dit geeft je zóveel rust. Geloof me! Weet je niet hoeveel je nodig hebt voor jouw buffer? Op de site van het Nibud kun je ongeveer uitrekenen hoeveel je nodig hebt. 

7. Laat je geld groeien

Beleg, investeer of vang rente (bijvoorbeeld op een buitenlandse spaarrekening). Maar doe iets om je geld te laten groeien.

8. Onderhandel over wat je koopt

Onderhandelen is echt niet alleen iets voor op vakantie. Ook in ons land valt er genoeg af te dingen. Bijvoorbeeld op die auto, keuken of dat dure bed. In dit artikel delen we een paar tips!

9. Schrijf je uit voor alle reclamemails

Elke dag vliegen ze zo je mailbox in: nieuwsbrieven bomvol reclame. Het doel? Jou geld uit laten geven. Trap er niet in. Uitschrijven voor al die nieuwsbrieven dus en die apps van je telefoon halen. Laat je zo min mogelijk verleiden.

10. Doe iets voor je pensioen

Of dat nu via je werkgever is, via een verzekering, een rekening waarop je geld stort of een ander ingenieus plan. Of beleg zelf een pensioenpotje bij elkaar. Doe in ieder geval iets!

11. Luister niet (alleen maar) naar je hypotheekadviseur

Leuk als de hypotheekadviseur je vertelt dat je € 450.000 kunt lenen. Maar bedenk zelf ook even hoeveel geld verantwoord is om te lenen in jouw geval. Koop vooral niet een te duur huis, want je zit eraan vast. Bepaal voor jezelf bij welke maandlasten jij je comfortabel voelt.

12. Let op je energieverbruik

De verwarming hoeft heus niet altijd op 21 graden te staan. Doe de tussendeur dicht. Maar ook: douche wat korter, lucht elke dag je huis en gebruik vaker de eco-stand. Als je dit soort dingen altijd doet, weet je na een tijdje niet beter meer. En kijk ook eens of het interessant is om over te stappen van energieleverancier.

13. Ga niet naar de winkel als je niets nodig hebt

Wat doe je daar? Winkelen is geen hobby. Het is een middel: om dingen in huis te halen die je nodig hebt. Niks nodig? Dan hoef je ook niet echt te winkelen, toch?

14. Laat los wat anderen zeggen of allemaal hebben en doen

Daar iets om geven, kost je alleen maar onnodig geld. Je kunt gewoon met je handmaaier je gras maaien, ook als de buurman zo’n karretje heeft waarop hij gaat zitten om die paar vierkante meter gazon van hem te maaien.

15. Speel niet mee in de loterij

Dat is nou geld weggooien. En niet komen met de smoes dat je meespeelt voor het goede doel, dat doet niemand. Jij wel? Dan kun je beter je geld rechtstreeks aan een goed doel geven, dan blijft er niks aan de strijkstok hangen.

16. Denk tien tellen na over iedere aankoop

Dat is lang genoeg om te bedenken of je het wel echt nodig hebt. Zo niet: terugleggen. Of je digitale winkelmandje legen.

17. Zorg dat je van alles wat je koopt een bon hebt

Zo kun je iets retourneren als het niet bevalt. Maar dan wel écht terugbrengen, hè!

18. Leer zelf dingen

Zoals je motorolie checken en een keukenkastje repareren. YouTube is een goede leermeester. Zelfvertrouwen hebben is goed, maar besef wel dat je bepaalde dingen beter aan een vakman kunt overlaten. En waar je dus wel beter wat geld aan kunt uitgeven. De cv-ketel onderhouden bijvoorbeeld.

19. Laat je niet verleiden door abonnementen

Bij ons kwam er eens een man aan de deur die me een abonnement wilde aansmeren voor als er iets met de riolering was. Niet dat er iets mis mee was, maar stel je voor dát? Jaja. Spaar voor dat soort dingen, dan heb je geen abonnementen nodig.

Nog meer tips om grip te krijgen op je geld? In de video hieronder vertel ik je alles over weekgeld. Een perfect geldsysteem voor als je meer geld wilt overhouden.

Enne: voor nog meer slimme geldtips kom je ons gewoon gezellig volgen op Instagram.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.