Meer geld sparen? Schrap deze 7 vaste lasten

Elke maand betalen we onze vaste lasten. Toch zitten daar kosten tussen die je kunt schrappen of waar je op kunt besparen. Renée geeft zeven voorbeelden.

Ik check regelmatig mijn uitgaven. De vorige keer dat ik dat deed, vielen me een aantal terugkerende kosten op. Bijna ongezien stroomt daar geld heen. Terwijl ik er niet of nauwelijks gebruik van maak. Tijd om die kosten te schrappen.

1. Tv-abonnement

Ik betaalde elke maand een x-bedrag om lekker tv te kijken. Terugkijken, opnemen, doorspoelen, heerlijk! Maar tegelijkertijd heb ik ook abonnementen op verschillende streamingdiensten. Allemaal kosten die zich opstapelen. En is dat nu echt nodig? Wij hebben het opgelost door middel van een klein apparaatje, een Chromecast, dat je op je tv aansluit. Hiermee kun je alles wat je op je telefoon of tablet kijkt, streamen naar je tv-scherm. Zo heb ik geen tv-abonnement meer nodig, want elk programma dat ik wil zien is wel ergens gratis terug te kijken.

Mocht je nou wel nog een tv-abonnement willen behouden, doe eens een vergelijking. Ben je misschien bij een andere provider goedkoper uit? Check het en bespaar!

2. Doorlopende reisverzekering

Soms zijn we verzekerd voor iets, zonder daar echt gebruik van te maken. Een doorlopende reisverzekering bijvoorbeeld. Ga je niet of nauwelijks op vakantie, dan heb je zo’n verzekering echt niet nodig. En is het vooral zonde van je geld. Wie trouwens regelmatig op vakantie gaat, heeft er wel wat aan. Maar ga je eigenlijk alleen maar binnen Europa op reis? Dan heb je natuurlijk geen werelddekking nodig. Ga je niet of amper op vakantie? Opzeggen die terugkerende kosten en gewoon een losse reisverzekering afsluiten wanneer je wel een keer gaat.

Ook voor je reisverkering of andere verzekeringen is het slim om regelmatig eens te vergelijken. Wie weet ben je bij een andere verzekeraar wel veel goedkoper uit!

3. Abonnement op de papieren krant

Een papieren krant doorbladeren is een soort ritueel. Op zaterdagochtend de dikke weekendbijlage doorstruinen, ik hou ervan. Toch is dat vaker een gedachte dan realiteit. En blijft die krant ongeopend liggen, om uiteindelijk in de papierbak te belanden. Ik ben de laatste die zegt dat je het abonnement op je krant moet opzeggen. Maar tegenwoordig lees ik de krant op mijn tablet. Dat vind ik net zo fijn, en het scheelt geld (én papier). Bij de grootste krant van Nederland scheelt dat bijvoorbeeld al een tientje per maand, terwijl ik er voor mijn gevoel eigenlijk niets voor inlever. Dit geldt trouwens ook voor tijdschriften, kies voor alleen een digitaal abonnement (als dat mogelijk is) en bespaar geld.

4. Lagere hypotheek

We denken vaak dat op de hypotheek niet te besparen valt. Echt wel! Zorg dat je de regelingen kent die voor lagere maandlasten kunnen zorgen. Wist je bijvoorbeeld dat in sommige gevallen je hypotheekrente naar beneden kan wanneer de waarde van je huis is gestegen? Bel je bank eens en vraag naar de mogelijkheden. Dit zijn besparingen op vaste lasten die echt een deuk in een pakje boter slaan.

5. Creditcard

Voor op vakantie is een creditcard mega handig. Maar voor (bijna) elk pasje in je portemonnee betaal je. Zo ook voor je creditcard. Het is vaak slechts een paar euro per maand, maar opgeteld komt dat al gauw neer op € 20 tot € 50 per jaar. Zonde! Nu hoor ik je denken: maar soms heb ik die creditcard echt wel nodig. Bijvoorbeeld voor het boeken van een vliegticket of een aankoop in een specifieke buitenlandse webshop. Daarvoor zijn er prepaid creditcards, die werken hetzelfde als zo’n ouderwetse beltegoedkaart. Je zet er geld op en met dit saldo betaal je. Zo kun je ook geen schulden maken.

6. Begrafenisverzekering

Een begrafenisverzekering heeft, net zoals een doorlopende reisverzekering, niet iedereen nodig. Toch heeft bijna driekwart van de Nederlanders zo’n uitvaartverzekering. Je betaalt elke maand een premie en bent dan voor een x-bedrag verzekerd. Bijvoorbeeld voor € 7.000. Maar heb je een fikse spaarrekening, dan heb je zo’n verzekering eigenlijk niet nodig. Want waarom zou je iedere maand betalen voor een begrafenisverzekering, als je genoeg spaargeld hebt voor het betalen van die begrafenis? Verzekeringen zijn er om risico’s af te dekken die je niet zelf kunt of wilt dragen. Denk goed na of deze verzekering voor jou nodig is. Of dat je genoeg geld hebt om deze kosten uit eigen zak van te (laten) betalen.

7. Telefoonabonnement

Je sloot ‘m waarschijnlijk ooit af, om nooit meer naar om te kijken. Maar past dit abonnement nog wel bij je gebruik? Check eens hoeveel belminuten je gebruikt. En hoeveel data je er elke maand doorheen jast. Komt dat wel overheen met je abonnement? Of kan dat best een beetje teruggeschroefd worden? Even bellen en als trouwe klant vragen om korting bij je provider, is ook altijd het proberen waard. Of vergelijk je abonnement eens met andere providers. Past een ander abonnement misschien beter bij je?

Wil je jouw provider bellen voor bijvoorbeeld korting? Maar weet je niet hoe je dat doet? Renée laat het in de video hieronder zien. Enne, wil je meer van zulke praktische tips: volg ons dan op Instagram.


In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek