Met deze methode stel je spaardoelen die je écht haalt

Wat je spaardoel ook is, de kans is groter dat je ‘m haalt, als je je doelen S.M.A.R.T. stelt. Ik leg je uit hoe je dat doet. En waarom dat zo belangrijk is.

In Amerika zeggen ze over huizen altijd ‘location, location, location’. Ik zeg, als het over sparen gaat, altijd: ‘motivatie, motivatie, motivatie’. Ooit spaarden mijn man en ik binnen een paar jaar € 100.000 bij elkaar. (Dat was voordat ik twee kinderen had, trouwens.) Het leek een onmogelijk doel, maar doordat we er allebei zo enthousiast over waren, lukte het nog ook. Wil je sparen laten lukken, dan moet je motivatie solid as a rock zijn. Wat een ander ook zegt of vindt. Wat er ook tegenzit. Jij houdt dat doel voor ogen en blijft ervoor gaan.

Wat helpt om zo gemotiveerd te raken en te blijven?

  • Er veel over praten met een vriend(in) of je lief.
  • Iets ophangen in huis dat je herinnert aan je doel.
  • Lekker vaak fantaseren over hoe het zal zijn om je doel te behalen.

Onder het mom: een goed begin is het halve werk, gaan we de spaardoelen die in je gedachten hebt, op een S.M.A.R.T.-manier opschrijven. Misschien ken je die Amerikaanse uitdrukking al. Hij staat voor:

Specific (specifiek)
Measurable (meetbaar)
Attainable (bereikbaar)
Realistic (realistisch)
Timely (tijdgebonden)

Het is niet zo ingewikkeld als het nu lijkt. Ik ga je helpen. Stel, je doel is om eindelijk eens een financieel appeltje voor de dorst bij elkaar te sparen. Hoe maak dat doel nu S.M.A.R.T? We lopen de letters één voor één af:

Specifiek

Maak je doel superspecifiek. Een appeltje voor de dorst is te vaag. Hoeveel geld wil je op je spaarrekening hebben staan? Waar is dat geld voor? Hoe ga je het bij elkaar krijgen? Waar zet je het neer? En ga zo maar door. Zo zijn er nog tig vragen waar je jezelf antwoord op moet geven om je doel specifiek te maken. Je zult zien dat, des te meer je over je doel nadenkt en besluit, des te meer het gaat leven.

Meetbaar

Financiële doelen zijn niet altijd meetbaar. Mensen stellen zich bijvoorbeeld als doel om beter met hun geld om te gaan. Of om niet zo vaak meer impulsaankopen te doen. Tja, dat kunnen we niet meten. Het is lastig om jezelf ter verantwoording te roepen, wanneer je eigenlijk niet weet waar je grens ligt. Hang er dus getallen aan en stel wekelijkse of maandelijkse doelen. Zo kun je precies zien hoe ver je al bent en hoeveel je nog te gaan hebt. De voortgang kun je anytime supersimpel checken door in te loggen op je spaarrekening. Als je het bijhoudt en je ziet je spaarsaldo groeien, wordt het ook leuk. Ja, sparen en leuk. Het kan!

Haalbaar

Wat verdien je? Hoeveel verplichte kosten heb je? Dat is bij het stellen van een spaardoel belangrijk. Dat je daar een beetje inzicht in hebt. Dat bepaalt uiteindelijk wel of een doel haalbaar is. Als je jezelf een budget geeft, zorg dan ook dat het haalbaar is van dat bedrag. Ik nam me vroeger nog wel eens voor om van € 200 per maand alle boodschappen te doen. De luiers waren al bijna duurder. Niet te doen, dus. Een beetje rekenen is nodig om S.M.A.R.T.-doelen te stellen. Kijk niet teveel naar een ander. Kijk naar jouw leven, jouw inkomen, jouw kosten en dus naar jouw doelen en dus wat voor jou haalbaar is.

Realistisch

Ik wil morgen miljonair zijn. Ja, dat wil ik best. Realistisch? Niet echt. Als ik dit doel zou stellen, raak ik gedemotiveerd. Dan denk ik na een paar dagen: laat maar. Het lukt toch niet! Dan geef ik alles wat ik gespaard had (die paar euro) in één keer uit aan onzin van de Action. Door een realistisch doel te stellen, bespaar je jezelf die gevoelens en is de kans groter dat je volhoudt. Niet dat ik groot dromen niet aanmoedig. Maar hou het wel realistisch.

Tijdgebonden

Een deadline is goud waard. Het geeft een beetje gezonde druk. Net genoeg om er keihard voor te gaan en de aandacht niet te laten verslappen. Even terug naar het doel: een appeltje voor de dorst, waar je inmiddels een bedrag aan hebt gehangen. Hoeveel tijd geef je jezelf om dat doel te halen? Je kunt in het wilde weg wat roepen, maar liever onderbouw je dat met een berekening. Hoeveel geld komt er binnen? Wat zijn je vaste lasten? Hoeveel zou je kunnen sparen per maand? Deel je spaardoel door je maandelijkse spaarbedrag en je hebt een deadline. Schrijf die vooral met koeienletters op het krijtbord in je keuken of op de badkamerspiegel. Dat is je doel. Op die datum ga je over de finish!

We begonnen met het vrije vage doel: een appeltje voor de dorst bij elkaar sparen. We hebben alle stappen doorlopen en kunnen het doel nu S.M.A.R.T. maken. Dan wordt het zoiets:

‘Ik wil binnen vijf maanden € 1.000 bij elkaar sparen. Ik doe dat met maandelijkse stapjes van € 200, die ik aan het begin van de maand overschrijf naar mijn spaarrekening. De deadline voor dit spaardoel is: 10 juni.’

Kijk, dat is duidelijk. Een goed begin is het halve werk!

Even wat anders, ken je het geldsysteem ‘weekgeld’ al? In de video hieronder legt Renée het voor je uit. Vond je deze uitleg nou ook zo handig? Kom ons volgen op Instagram. Daar delen we wekelijks de allerbeste geldtips. Zien we je daar?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’