Puck (32) krijgt binnenkort de sleutel van haar eerste appartement voor de verhuur

Puck Landewe (32) kocht onlangs haar eerste appartement voor de verhuur. Een vastgoedbelegging dus. In een gastblog vertelt ze waarom ze dat deed. Hoe dat ging. En waarom ze uiteindelijk 7!! appartementen wil verhuren. Vorig jaar, in 2018, werd ik rond deze tijd van het jaar ziek. Ik liep al enkele weken met griep, verkoudheid en een keelontsteking rond. Het ging maar niet over. Een oplettende huisarts besloot bloed te prikken en constateerde Pfeiffer. Het begin van een jaar vol veranderingen. 

De Pfeiffer heeft mij zo ziek gemaakt, dat ik maandenlang op de bank en in bed heb gelegen. Naar het plafond staren en nadenken. Nadenken over afgelopen jaren waarin ik vooral hard had gewerkt om carrière te maken. Werd ik daar wel gelukkig van? Paste de corporate wereld wel bij mijn innerlijke waarden en drijfveren?

In dezelfde periode overleed ook mijn moeder na een lang en zwaar ziekbed. Door haar overlijden en mijn eigen haperende lijf werd ik gedwongen om heel helder te bepalen wat voor mij écht belangrijk is. Ik kwam tot de conclusie dat naast gezondheid, tijd het grootste goed is dat ik heb in dit leven. Tijd die ik wil spenderen op een manier waar ik gelukkig van word, omringd met mensen van wie ik houd.

Hierdoor begon ik heel anders naar mijn financiën te kijken. Waar ik eerder hard werkte en elke verdiende euro net zo hard weer uitgaf (‘ik heb er immers zo hard voor gewerkt’, hield ik mezelf voor) besefte ik dat ‘treat yourself’ niet ligt in het uitgeven van geld, maar in het slim omgaan met geld!

Ik wilde dat geld vóór mij ging werken, in plaats van andersom. Ik wilde iets bedenken om niet meer mijn schaarse tijd te hoeven verruilen voor geld. Ik wilde een systeem voor mezelf creëren waarbij ik investeringen deed die mij uiteindelijk, zonder daar tijd in te hoeven stoppen, automatisch geld zouden opleveren.

Eén investering stak daar met kop en schouders bovenuit: vastgoed. Ik wilde dolgraag beleggen in vastgoed, een zogenaamde rental property, om passief inkomen uit te krijgen. Ik kocht het aan, onderhield het en vond een huurder, maar verder kwam dat geld vanzelf binnen. Ik ging ervoor en het gebeurde.

2 oktober is het zo ver en krijg ik de sleutels van mijn eerste vastgoedbelegging!

  • Ik kocht een appartement in Amersfoort voor €209.000.
  • Ik legde zelf €60.000 spaargeld in
  • Dat spaarde ik in zo’n 4 jaar bij elkaar

Ken je het gezegde ‘luck is when preparation meets opportunity’? Dat is wat er gebeurde bij mij. Ik was prepared! Op het moment dat ik besloot dat ik graag een tweede woning wilde voor de verhuur, begon ik me te verdiepen in de materie. Een tweede woning laten financieren is nogal andere koek dan een eerste woning waar je zelf woont. Omdat ik alleen wil beleggen in producten die ik begrijp, wilde ik alle regels en voorwaarden goed begrijpen.

Mijn financieel adviseur belegt zelf ook in vastgoed en wist me enorm veel te vertellen. Zo leerde ik dat je een behoorlijke hoeveelheid eigen geld moet inbrengen voor een tweede woning. Het risico voor de bank is hoger (stel dat je geen huurders hebt, dan moet je naast je eigen huis ook de hypotheek voor dit huis kunnen ophoesten) en daarom willen ze maximaal 85% financieren. Ook leerde ik met welke kosten ik rekening moet houden en hoe ik een rendementsberekening moest maken. Ik had een prachtig Excel bestand in elkaar geknutseld met alle berekeningen, zodat – mocht het juiste appartement voorbij komen – ik snel kon handelen.

Inmiddels wist ik dusdanig veel van beleggen in vastgoed, dat ik besloot dat het tijd werd om de koe bij de horens te vatten. Ik begon fanatiek te speuren op Funda en legde contact met makelaars in de stad waar ik wilde kopen. Ik plande bezichtigingen in en op een dag stapte ik een appartement binnen en voelde: dit is ‘m! Net als bij mij eigen huis, vond ik belangrijk dat mijn gut feeling goed was. Er moest een fijne sfeer hangen, ik wil immers andere mensen een fijn thuis bieden.

Het appartement bemachtigen was spannend, want er waren vele andere beleggers die ook doorhadden dat dit een rendabele belegging was. Gelukkig werkte ik samen met een kei van een makelaar die zo goed heeft onderhandeld dat ik de nieuwe eigenaar werd. Ik was blij maar ook verrast toen ik hoorde dat ik het had bemachtigd. Iedereen zei tegen me dat ik er rekening mee moest houden sowieso een paar keer achter het net te vissen. Dit was mijn eerste bod en het was meteen raak. Lucky me!

Er is een regel die stelt dat als je van rental properties wilt leven, je er minstens 7 moet hebben. Dat betekent dat ik nog een lange weg te gaan heb, maar de eerste is binnen!

Wil je ook beleggen in vastgoed? 

  • Zorg dan dat je je goed voorbereid.
  • Neem een goede financieel adviseur in de arm.
  • Leg contacten met verhuur-, verkoop-, en aankoopmakelaars en lees je goed in. 

Wat voor mij uiteindelijk de ultieme eye-opener was? De dagen dat ik aan het dubben was of ik dit wel moest doen (ik bedoel: wat een smak eigen geld!) wist ik één ding zeker: een goede risicoanalyse is het belangrijkste.  Wat is nou het ergste dat er kan gebeuren? Hoe groot is het risico daadwerkelijk? 

In worst case scenario: Hoeveel geld kan ik verliezen? Voor mij gold dat het grootste risico is dat ik wellicht af en toe geen huurders heb, en de hypotheek zelf moet betalen. Dat kan ik betalen. En in het allerergste geval, moet ik het appartement verkopen. Ik vind deze risico’s dusdanig te overzien, maar dat is uiteraard persoonlijk. Is dit ook wat voor jou? Lezen, lezen, lezen en sparen maar!”

Lees meer over Puck op haar eigen website.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!