Koophuis? Zó kunnen je woonlasten flink naar beneden

Goedkoper wonen, maar toch in hetzelfde huis blijven. Dat kan. We geven je vijf manieren om je woonlasten bij een koophuis te verlagen.

Wanneer mensen besparen doen ze dat vaak op boodschappen, op impulsaankopen en op horeca. Maar wist je dat je ook op je woonlasten kunt besparen? Já, natuurlijk door goedkoper te gaan wonen. Al is dat in deze tijden nog niet zo makkelijk. Maar er zijn meer manieren om dit voor elkaar te krijgen en die zetten we voor je op een rij.

Manier 1: Renteverlaging

Wist je dat je recht kunt hebben op renteverlaging als de waarde van je huis flink gestegen is? Of wanneer je gedurende de tijd flink hebt afgelost? Dit betekent namelijk dat de bank minder risico loopt. Als jij je rekeningen niet meer betaalt en de bank moet jouw huis verkopen, dan is de kans dat de bank het geld niet terug krijgt niet zo groot. Want de waarde van je huis is flink hoger dan de hypotheek die je hebt. Wanneer je een hypotheek hebt zonder NHG, kan je in dat geval recht hebben op renteverlaging. Dit wordt met een moeilijk woord de schuld-marktwaardeverhouding genoemd.

Informeer eens bij je hypotheekverstrekker met welke percentageschalen zij werken. Stel dat jij voordat de huizenprijzen stegen nog 90% van de waarde als hypotheek had. Dan is dat nu misschien wel 80% of 70% en dan kan die rente dus omlaag. Je moet dit bewijzen aan de hand van een WOZ-waarde, desktoptaxatie of reguliere taxatie. Vraag vooral naar de voorwaarden bij je hypotheekverstrekker.

Manier 2: Oversluiten

Heb je een heel hoge rente? Hoger dan die nu actueel is? Dan kun je je hypotheek misschien oversluiten naar die lagere rente. Wanneer je je hypotheek oversluit, ga je een nieuw rentecontract aan. Je breekt je oude contract met je hypotheekverstrekker open en gaat een nieuwe aan tegen een lagere rente. Daar is de bank natuurlijk niet blij mee. Ze lopen namelijk rente mis, dus je krijgt in veel gevallen een boete. Hoe hoog die is, hangt af van hoeveel rente de bank misloopt door deze move van jou. Niet meteen schrikken van die boete. De hypotheekadviseur kan precies uitrekenen of het alsnog voordelig is. De boete kun je vaak meefinancieren. En is in de meeste gevallen ook nog eens aftrekbaar bij de Belastingdienst.

Manier 3: Rentemiddeling

Geen zin in die hoge boete bij het oversluiten van je hypotheek? Dan kan rentemiddeling een optie zijn. Waar dit vroeger een gangbare optie was, bieden niet alle hypotheekverstrekkers dit meer aan. Bij rentemiddeling krijgt je niet (zoals bij overstappen) de actuele lage rente, maar neemt de bank ongeveer het gemiddelde van de huidige rente op je hypotheek en de actuele (lagere) rente. Je betaalt dan niet in één klap een boete, maar dat boetebedrag wordt in de vorm van een renteopslag uitgesmeerd over de looptijd van je hypotheek. Informeer eens bij de partij waar jouw hypotheek loopt, of dit een interessante optie is.

Manier 4: Extra aflossen

Ook door extra af te lossen, kun je natuurlijk je maandlasten verlagen. Zo brachten wij onze maandlasten terug naar nog geen € 200 per maand, vooral doordat we zo fanatiek aflosten. Inmiddels is dat zelfs € 0 doordat we onze volledige hypotheek aflosten. Als je precies wilt weten wat een extra aflossing je voor voordeel oplevert aan verlaging van je maandlasten, kun je dat bij je bank of hypotheekverstrekker navragen. Let op: de besparing geldt niet alleen deze maand, maar alle maanden zolang je hypotheek nog loopt.

Manier 5: Verzekering oversluiten

Vaak heb je bij je hypotheek een verplichte overlijdensrisico moeten afsluiten. Of een ander soortige verzekering die het risico voor jou en de bank afdekt. Bijvoorbeeld wanneer je overlijdt. De tarieven voor dat soort verzekeringen zijn de laatste jaren flink gedaald. Kijk eens of je deze verzekering over kunt sluiten. Ook op deze manier kun je je maandlasten verlagen.

Het klinkt misschien best complex, deze tips om je maandlasten te verlagen. Daarom maken zo weinig mensen er ook gebruik van. Duik erin, verdiep je, roep misschien hulp in als je het lastig vindt, en doe jezelf het cadeau van lagere woonlasten.

Kasper en Renée zijn dus hypotheekvrij. Wat zij deden om hypotheekvrij te worden? Je ziet het in de video hieronder. Is dit ook jouw doel? Of wil je gewoon slim(mer) met geld omgaan? Volg ons dan op Instagram. Daar delen we elke week de beste geldtips.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop