Hypotheekvrij: “De eerste maand zonder hypotheekafschrijving voelt gek”

Renée en haar man losten onlangs hun hypotheek volledig af. Deze maand hoeven ze voor het eerst niks te betalen voor hun huis. En dat voelt heel gek.

Elke maand, een paar dagen voordat ons salaris komt, buig ik me even over de financiën. Welke kosten moeten er sowieso betaald worden? Moeten we de gestelde budgetten verhogen of verlagen? Zijn er andere kosten waar ik rekening mee moet houden? Ik pakte mijn standaard lijstje met vaste lasten er gisteren bij en daar stond onze hypotheekbetaling gewoon nog in. Dat was – door het vele aflossen – al niet zoveel geld meer. We betaalden nog ‘maar’ € 189 per maand. Met een brede glimlach verwijderde ik de kostenpost uit mijn lijstje. Wij hoeven, als we willen, nooit meer hypotheek te betalen. Geen euro. En dan te bedenken dat het ooit onze allerhoogste kostenpost was.

Een goede 4 ton

Wanneer ik vertel dat wij hypotheekvrij zijn, is de eerste vraag vaak: hoe hoog was die hypotheek dan? Mensen willen toch checken of we niet van die geluksvogels zijn die ooit voor een habbekrats een huis kochten. Nee, helaas. Onze oorspronkelijke hypotheek bedroeg een goede vier ton. Met allerlei verschillende leningdelen met verschillende rentes, ontstaan door een paar verhuizingen de afgelopen jaren, was ons bruto maandbedrag ruim € 1.100.

Hypotheekvrij: hoe voelt dat?

Die € 1.100 drukte flink op ons, in het verleden. Het gaat nu financieel goed, maar we hebben ook mindere tijden gekend. Bijvoorbeeld toen we PorteRenee net begonnen, en één voor één ons betaalde (freelance) werk opzegden om hier helemaal voor te gaan. Toen kwam er echt niet zoveel geld binnen en was onze hypotheek eigenlijk te hoog, in verhouding tot onze inkomens. We moesten weleens geld terugboeken van onze spaarrekening om de hypotheek te kunnen betalen.

Fantaseren over financiële vrijheid

Het idee om – toen het financieel beter met ons ging – versneld af te lossen op de hypotheek, kwam niet uit de lucht vallen. We wisten dat het veel financiële vrijheid zou opleveren als we dat bedrag niet meer elke maand hoefden te betalen. Hoewel die laatste stap – van € 189 per maand naar € 0 per maand – niet eens zó bizar groot is, is de stap van dik € 1.100 naar € 0 dat natuurlijk wel.

Sneeuwbal is uitgerold

Tijdens het aflossen de afgelopen jaren daalden onze maandlasten natuurlijk al. Wat we bespaarden, voegden we toe aan onze volgende aflossingen waardoor het aflossen steeds sneller ging. Dat noem je ook wel het sneeuwbaleffect. Maar nu hoeven we niets meer af te lossen. De sneeuwbal is uitgerold en de teller staat op nul. We sparen nu van dat geld elke maand voor onze kinderen, beleggen een vast bedrag, geven een deel aan goede doelen, leggen wat in voor ons pensioen en natuurlijk genieten we er ook gewoon van, met uitjes, etentjes en af en toe een spontaan cadeautje voor elkaar of een ander.

Nog een tikkeltje zorgelozer

Hoe die eerste maand zonder hypotheekbetaling nu voelt? Ik weet het niet precies. Onwennig, een beetje gek. Vrij ook. We hebben onze grootste kostenpost ooit weggewerkt. Aan de andere kant verandert er gek genoeg niet zoveel. Er wordt nog gewoon gewerkt, gegeten en gedronken, gelachen en gespeeld. Wetende dat het huis waarin we al die dingen doen, ons nooit meer afgenomen kan worden, maakt alles nog een tikkeltje zorgelozer. En dat is heerlijk.

Nieuwsgierig hoe Renée en Kasper nou precies dat huis hypotheekvrij kregen? Bekijk de video hieronder met hun beste tips.

En kom ons gelijk even volgen op Instagram als je meer van zulke geldtips wilt! Vinden we leuk. Zien we je daar?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop