Ein-de-lijk! Je hebt een koophuis op de kop kunnen tikken. Maar er moet flink verbouwd worden en dat kost geld. Lang leve het bouwdepot. We vertellen je alles wat je hierover moet weten.
Een bouwdepot is niets meer of minder dan een extra geldpotje, gekoppeld aan je hypotheek. Met dit potje kun je die Instaproof badkamer, zolderverdieping, fijne aanbouw of nieuwe keuken regelen. Ook energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen kun je financieren vanuit een bouwdepot. Zonder dat je daar je spaarrekening voor hoeft te plunderen. Let op: je leent dit geld, verhoogt daarmee je hypotheek en betaalt er rente over. Het bedrag dat je voor je hypotheek betaalt per maand, wordt dus hoger. Maar niet iedereen kan zomaar een bouwdepot krijgen. En je kunt ook niet álles met een bouwdepot financieren.
Het moet vastzitten
Uit een bouwdepot mag je alleen bekostigen wat de waarde van je woning verhoogt en (letterlijk) vastzit aan je huis. Een uitbouw of dakkapel zijn waardeverhogend. Een nieuw kek badkamermeubel, lekkere zitstoel of deur zijn dat niet. Je kan die items loshalen en meenemen als je bijvoorbeeld gaat verhuizen. Dat heeft dus puur met persoonlijke smaak te maken en maakt je huis niet per se meer waard.
Verbouwingsspecificatie
Om een bouwdepot aan te kunnen vragen, moet je een verbouwingsspecificatie maken. Hierin beschrijf je onder andere de werkzaamheden, hoeveel het allemaal gaat kosten en of je eventueel dingen zelf gaat doen. Je bespreekt deze specificatie met de hypotheekadviseur en met de taxateur (zie het volgende punt). Op basis hiervan bepaalt die laatste namelijk hoeveel het huis na de verbouwing waard is.
Bouwdepot = taxatie
Wil je dat bouwdepot krijgen, dan moeten alle verbouwingen of aanpassingen die je daarvan wilt betalen echt de waarde van je woning verhogen. En dat moet ook nog eens aan te tonen zijn. Hoe? Nou, een taxateur kan je met een taxatierapport precies vertellen wat de waarde van jouw woning wordt na de verbouwing. En daarmee dus hoeveel geld je waarschijnlijk kunt krijgen voor een bouwdepot. Let op: een taxatie kost geld, al gauw een paar honderd euro.
Hoeveel kan ik lenen?
De taxatie bepaalt uiteindelijk hoeveel geld je kunt lenen voor je bouwdepot. Je kunt maximaal 100% van de marktwaarde van het huis ná de verbouwing lenen. Ga je het huis ook verduurzamen? Dan kun je 6% extra lenen, dus 106%. Deze regels gelden in 2023.
Het kan trouwens ook zijn dat de taxateur het huis uiteindelijk lager taxeert dan je had gehoopt. Dus dat je minder geld kunt lenen. Mocht dit het geval zijn, dan kun je jouw verbouwingsplannen hierop aanpassen. Of eigen spaargeld gebruiken, als je dat hebt.
Hoe werkt het?
Oké, stel dat je dat bouwdepot hebt gekregen. Dan dien je de bonnetjes van de kosten die je maakt voor de verbouwing of renovatie in bij de bank. Dat gaat vaak via een speciaal e-mailadres of een online omgeving waar je de bonnen uploadt. Je hypotheekverstrekker betaalt deze kosten dan vanuit jouw bouwdepot. Meestal hoef je de rekeningen niet eens zelf voor te schieten.
Nog een paar bouwdepot-tips
- Als je nog geen geld hebt gebruikt uit je bouwdepot, betaal je ook nog geen rente over dat bedrag.
- Ben je zuinig geweest en is er nog wat over van het geldpotje? Dan kun je een deel daarvan gebruiken voor het aflossen van je hypotheek.
- Verduurzamen is extra aantrekkelijk, want je kunt vaak meer lenen binnen een bouwdepot als je voor een groener huis gaat. En je bespaart op de lange termijn op je energierekening.
- Het bouwdepot vervalt na twee jaar. Dus gebruik het op tijd.
- Maar regel vooral eerst een gesprek met een hypotheekadviseur. Succes!
Als je een bouwdepot neemt, wordt de hypotheek verhoogd. Dus je betaalt meer per maand. Wil je toch verbouwen, maar óók sneller van die hypotheek af zijn? Dan kun je versneld aflossen. In de video hieronder deelt Renée een handige tip!