Zo’n 1 miljoen Nederlanders stappen ieder jaar over van zorgverzekering. Ze besparen daarmee meestal een hoop geld. (Ja, er zijn leukere dingen. Maar bedenk eens wat je kunt doen met het geld dat je overhoudt.) Ik onthul 3 zorgverzekeringsgeheimen die je nog niet kende en die je gaan helpen om volgend jaar voordeliger uit te zijn.
Zorgverzekeringen. Ik weet het, het is een saai en taai onderwerp. Het liefst stop je je kop in het zand en blijf je gewoon lekker zitten waar je zit. Het is niet alsof de wereld vergaat als je dit jaar niet overstapt van zorgverzekeraar. Klopt. Het kan je alleen wel een hoop geld kosten, of je nu oververzekerd bent (zonde!) of onderverzekerd (minstens net zo duur). Dus, schop onder je kont en lezen dit.
Dat het verstandig is om ieder jaar zorgverzekeringen te vergelijken, dat weten we nu wel. Maar deze 3 dingen wist je waarschijnlijk nog niet en ze kosten je mogelijk wel iedere maand geld.
- Jouw verzekeraar mag de voorwaarden van je verzekering wijzigen. Dus jij kunt wel lekker lui denken: ik zit hier goed, maar je hebt geen idee waar je zit. Voor hetzelfde geld zijn vergoedingen aangepast, dan wel de manier van uitkeren of hoe je dat moet aanvragen. Dus als jij denkt: ‘Ik heb het ooit één keer goed uitgezocht en nu geloof ik het wel,’ is het toch de moeite waard om het opnieuw te bekijken. Ben je wat lui van aard? Herkenbaar.. Dan kun je ook je verzekeraar bellen en vragen wat er precies veranderd is. Ze kunnen je dat waarschijnlijk precies vertellen. Dan is het aan jou om te bepalen of dat reden is om over te stappen.
- Vergelijkingssites krijgen betaald voor hun bemiddeling. De Consumentenbond is een van de weinigen die écht eerlijk is over of ze verdienen aan jouw bezoek. Zo vertellen ze je alles over hoe zij bepalen welke verzekering het beste bij je past en laten ze precies zien van wie ze vergoeding krijgen en van wie niet. Wel zo eerlijk, vind ik dat. De online Zorgvergelijker van de Consumentenbond is een fijne tool om de juiste zorgverzekering te vinden. Nog fijner vind ik dat je ze ook gratis en voor niks mag bellen. Dan krijg je advies van iemand die een Wft-diploma heeft op dit gebied en dus echt weet waar hij/zij het over heeft. Oh, en voor dit alles hoef je trouwens niet lid te zijn.
- Collectief = niet altijd goedkoper. Ja, deze was voor mij ook nieuw. Je kunt als je bij een groepje hoort, korting krijgen. Bijvoorbeeld als zzp’er, via je werkgever of via een organisatie die groot inkoopt en daardoor voordeliger zou zijn. Nou, wassen neus dus. Uit onderzoek van Tros Radar blijkt namelijk dat mensen die verzekerd zijn via een collectief gemiddeld 10 euro per maand duurder uit zijn, dan mensen met een individuele zorgverzekering. Bizar, toch? Het komt waarschijnlijk ook doordat mensen die via een collectief verzekerd zijn (bijvoorbeeld via het werk) er vanuit gaan dat ze goed zitten. Die stappen niet over. En, zie geheim nummer 1, er kan ieder jaar een hoop veranderen.
Die zorgverzekering heeft nu geen geheimen meer voor jou. Oké, een avondje zorgverzekeringen vergelijken is ook niet mijn hobby. Sparen wel. En dat is precies wat ik ga doen met wat ik dit jaar weer bespaar op onze zorgverzekering.
Oh, p.s.: Als je voor een heel jaar vooruit betaalt, krijg je bij veel verzekeraarskorting op je jaarpremie. Wie het kleine niet eert..
Dit artikel is een samenwerking met de Consumentenbond. Maar de inhoud is voor 100% van mij.