Alleen basisverzekering? Dit is de goedkoopste zorgverzekering in 2024

Wil je gewoon de goedkoopste basisverzekering? Bij welke zorgverzekeraar(s) moet je dan zijn? Wij zochten het voor je uit én geven je nog een aantal tips en tricks om op te letten.

Al een aantal jaren ben ik verzekerd bij Zekur. Dit was vaak de goedkoopste zorgverzekeraar. Nooit problemen mee gehad, ik was een tevreden klant. Tot nu. Ik schrok me kapot toen ik de nieuwe premie zag: € 147,30. Dit jaar betaalde ik € 122,95 per maand. De nieuwe premie is gewoon bijna 20% duurder. En dat voor alleen de basisverzekering (budget). Tijd om over te stappen. Ga je mee op onderzoek?

Welke basisverzekering is in 2024 de goedkoopste?

Als je kiest voor een naturapolis (hieronder lees je daar meer over) en het verplichte minimale eigen risico van € 385, is FBTO met € 131,95 per maand de goedkoopste basisverzekering in 2024.

De drie goedkoopste basisverzekeringen, met een standaard eigen risico van € 385:

ZorgverzekeraarNaam polisSoort polisMaandpremie in 2024
FBTOZorgverzekering BasisNatura€ 131,95
VinkVinkBasisverzekeringCombinatie€ 132,90
De FrieslandZelf Bewust PolisNatura Select€ 136,95

Als je voor het maximale eigen risico van € 885 kiest, is Aevitae (budgetpolis) met € 119,45 de goedkoopste basisverzekering.

Een aantal vragen over de basisverzekering beantwoord

Is de dekking van het basispakket bij elke zorgverzekeraar hetzelfde?

Ja! De overheid stelt elk jaar vast wat er door de basisverzekering wel en wat niet wordt vergoed. Het basispakket vergoedt bijvoorbeeld de kosten van de huisarts, ziekenhuisopname, psycholoog, psychiater en een groot aantal medicijnen. Dus bij elke zorgverzekeraar is de dekking van het basispakket hetzelfde. Wil je weten wat er precies allemaal wordt vergoed binnen het basispakket? Dat lees je op de website van de Rijksoverheid.

Ook goed om te weten: de hoogte van het verplicht eigen risico blijft in 2024 € 385. Dit bedrag betaal je altijd eerst zelf, voordat de verzekeraar pas iets vergoedt. En de eigen bijdrage voor geneesmiddelen blijft net als dit jaar maximaal € 250.

Als de dekking overal hetzelfde is, waarom verschillen de premies van de basisverzekering dan toch zoveel?

Goeie vraag. Het verschil in premie heeft te maken met het aantal zorgverleners waar je terechtkunt, zoals een ziekenhuis of psycholoog. Er zijn vier soorten basisverzekeringen:

 • Naturapolis: zorgkosten worden volledig vergoed als de zorgverlener met je zorgverzekeraar een contract heeft.
 • Restitutiepolis: je kunt zelf je zorgverlener kiezen, want de kosten worden (bijna) altijd vergoed.
 • Combinatiepolis: soms heb je vrije keuze, en soms niet.
 • Budgetpolis: een soort naturapolis, maar met een (veel) kleinere keus uit zorgverleners.

De budgetpolis met verhoogd eigen risico (€ 885) is het goedkoopst (€ 119,45 bij Aevitae), want je hebt een beperkte keuze in zorgverleners. Bij een naturapolis heb je al iets meer keuze en bij een restitutiepolis heb je vrije keuze. Hoe meer keuze, hoe duurder de premie.

Stel, ik kies voor een budget- of naturapolis, maar wil naar een zorgverlener waar een verzekeraar geen contract mee heeft. Kan dat?

Ja, dat kan. Maar of het slim is? Je maakt dan onnodig eigen kosten. Hoeveel, dat verschilt per zorgverzekeraar. De gemaakte kosten bij een zorgverlener waar de verzekeraar géén contract mee heeft, worden met een budget- of naturapolis namelijk niet 100% vergoed. Waarschijnlijk wel een deel daarvan, bijvoorbeeld 80%. Check van tevoren met welke zorgverleners bij jou in de buurt de verzekeraar een contract heeft, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. En maak op basis daarvan de keuze voor de soort basisverzekering.

Zijn er nog wijzigingen in het basispakket voor 2024?

Voor 2024 zijn er twee wijzigingen:

 • Kraamzorg flexibel inzetbaar
  Voor alle aanstaande moeders: je kunt vanaf volgend jaar tot maximaal zes weken na de bevalling kraamzorg krijgen. Dit was eerst maximaal tien dagen na de bevalling.
 • Vallen voorkomen bij ouderen
  Deze wijziging geldt alleen voor ouderen die vaak vallen of veel risico lopen om te vallen. Zij kunnen namelijk vanaf volgend jaar hulp krijgen om dit zo veel mogelijk te voorkomen. Dit wordt niet standaard voor alle ouderen in het basispakket vergoed, maar alleen voor risicogroepen.

Hoe kan ik besparen op de premie van mijn basisverzekering?

We willen allemaal niet te veel betalen voor de zorgverzekering. Daarom hieronder een paar tips om wat centen te besparen:

 • Kies de polis die bij je past
  Ga je altijd standaard voor een restitutiepolis, maar biedt een budget- of naturapolis ook genoeg opties qua zorgverleners voor jou? Dan zou je ook voor een goedkopere polis kunnen gaan. Scheelt je weer wat geld.
 • Verhoog je eigen risico
  Het verplichte eigen risico bedraagt voor iedereen € 385. Maar je mag dit eigen risico verhogen tot € 885. Door dit te verhogen, krijg je korting op je premie. Lees wel eerst even dit artikel, want je moet goed nadenken voordat je zomaar je eigen risico verhoogt.
 • Betaal de premie in één keer
  Bij veel zorgverzekeraars krijg je een paar procent korting als je de premie in één keer betaalt. Het is geen vetpot, maar elke besparing is er weer één toch? Hoeveel korting je krijgt, verschilt per zorgverzekeraar. En niet elke verzekeraar biedt die korting aan. Je moet trouwens wel een buffertje hebben om dit bedrag te kunnen betalen. Lukt het deze keer niet, dan misschien wel de volgende keer. Begin bijvoorbeeld nu alvast met sparen.

Genoeg stof tot nadenken. Ik duik eens even de vergelijkers in om te zien welke verzekeraar bij mijn eisen past. Veel succes met het vergelijken en het kiezen van je zorgverzekering voor 2024. Oh, en let op: wil je overstappen? Dan moet je uiterlijk 31 december je huidige verzekering opzeggen. Je hebt nog tot 1 februari om een nieuwe verzekeraar te kiezen.

Je zorgverzekering vergelijken doen we bij PorteRenee het liefst bij ZorgKiezer.nl. Die vergelijker geeft bij overstappen namelijk een Oral-B-tandenborstel of drie maanden online sporten cadeau, én ze bieden een gratis overstapservice. Wanneer je via ZorgKiezer.nl oversluit (maakt niet uit naar welke verzekeraar), krijgen we bij PorteRenee een vergoeding die ons helpt om nog veel meer toffe, gratis content voor jou te maken.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop