De collectieve zorgverzekering: hoe zit dat nou precies?

Het is zover: je mag overstappen van zorgverzekering. Koos je altijd voor een collectieve zorgverzekering? Let dan even op: vanaf dit jaar is er een hoop veranderd.

Er zijn veel soorten zorgverzekeringen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een collectieve zorgverzekering. Wat is dat eigenlijk? En is het ook goedkoper?

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering die je afsluit samen met een grote groep mensen. Bijvoorbeeld met werknemers van een bedrijf, via je gemeente, met leden van een sportclub of vakbond of via een patiëntenvereniging van chronisch zieken.

Voor wie is een collectieve zorgverzekering?

Een collectief is een groep mensen met dezelfde overeenkomsten. Ze doen bijvoorbeeld hetzelfde soort werk, hebben ongeveer dezelfde leeftijd of hebben een vergelijkbare medische achtergrond. Er zijn allerlei collectieven waarbij je je kunt aansluiten, zoals een collectief voor 65-plussers, zzp’ers, zorgverleners of studenten.

Sluit je een collectieve zorgverzekering af? Dan kun je meestal je partner en/of kinderen meeverzekeren.

Wat is collectiviteitskorting op je zorgverzekering?

Het idee achter de collectieve zorgverzekering is dat er speciale afspraken met zorgverzekeraars worden gemaakt over zorg die de groep mensen (= het collectief) vaak nodig heeft. Bijvoorbeeld fysio voor werknemers met een zwaar beroep. Of bepaalde medicijnen voor chronisch zieken.

Omdat je met een grote groep mensen bent, krijg je vaak korting op je premie: de collectiviteitskorting. Een soort groepskorting dus.

Let op! Vanaf 2023 is de collectiviteitskorting op de basisverzekering afgeschaft. Dat betekent dat je géén korting meer kunt krijgen op een collectieve basiszorgverzekering. Korting op een aanvullende verzekering is nog wel mogelijk.

Waarom is de collectiviteitskorting afgeschaft?

De collectiviteitskorting op een basiszorgverzekering is afgeschaft, omdat het niet helemaal eerlijk was. Wat zorgverzekeraars namelijk deden: eerst de prijs voor iedereen verhogen en dan het clubje dat een collectieve verzekering had ‘zogenaamd’ korting geven. Zo betaalde de ene groep verzekerden de korting van de andere groep.

Wat verandert er in 2024 voor collectieve zorgverzekeringen?

Ook de gemeentepolis gaat op de schop. Dat is een collectieve zorgverzekering die gemeenten kunnen aanbieden voor mensen met weinig inkomen. Hiervoor is de collectiviteitskorting op de basisverzekering ook afgeschaft. Er komt wel iets voor in de plaats, maar dat verschilt per gemeente. Meer informatie over de gemeentepolis vind je hier.

Wanneer is een collectieve zorgverzekering interessant?

Een collectieve zorgverzekering is niet áltijd goedkoper. Bijvoorbeeld als je alleen een basisverzekering nodig hebt. Vaak is een collectieve zorgverzekering pas interessant als je gebruikmaakt van een (ruim) aanvullend pakket. Want de collectieve aanvullende verzekering is vaak wel iets scherper geprijsd, omdat je daar nog wel collectiviteitskorting op krijgt.

Maar let op! Met een collectieve zorgverzekering krijgt iedereen hetzelfde pakket. Als dat pakket niet helemaal op jouw zorgbehoeften aansluit, kun je uiteindelijk duurder uit zijn. Bijvoorbeeld omdat je sommige dingen uit het aanvullende pakket nooit gebruikt. Dan kun je beter een eenvoudigere (en dus goedkopere) polis nemen.

Collectieve zorgverzekeringen vergelijken doe je zo

Een zorgverzekering moet goed bij je passen. Is dat een collectieve zorgverzekering? Of toch een gewone? Daar kom je achter met een vergelijking. Zet op een rijtje wat voor zorg jij meestal gebruikt. Natuurlijk kun je niet alles voorspellen, maar je kunt het wel een beetje inschatten. Als jij bijvoorbeeld nog nooit in leven bij de fysio bent geweest, is het misschien niet handig om daar een aanvullende verzekering voor af te sluiten.

Dan leg je de collectieve zorgverzekering naast een aantal andere polissen. Zo zie je wat de verschillen en overeenkomsten zijn. En kijk je welke zorgverzekering het beste bij jouw (zorg)wensen past, zonder dat je teveel betaalt.

Verder hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn hoor, om een goede en voordelige zorgverzekeraar te kiezen. Als je weet wat je nodig hebt, kun je daarna op een vergelijkingssite verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken.

Wil je alleen een basisverzekering? Dan is VinkVink de goedkoopste met een eigen risico van € 385. Je betaalt hier € 141,40 premie per maand. Meer weten over de basisverzekering? We schreven er een uitgebreid artikel over. Want wist je dat de dekking van het basispakket bij elke zorgverzekeraar hetzelfde is? Dit en meer lees je hier.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.