Sluipverbruik: hoeveel kost het nou echt? En hoe voorkom je het?

Betalen voor stroom zonder dat je die stroom echt gebruikt, dat is gewoon zonde van je geld. Toch doen we het elke dag. Namelijk door sluipverbruik van apparaten. Hoe zit dat?

In elk huis kom je ze tegen: apparaten op stroom. Van het koffiezetapparaat en de oven tot de wasmachine en de tv. Zet je een apparaat aan? Dan heeft-ie stroom nodig. Apparaat weer uit? Geen stroom. Tenminste, dat zou je denken. Toch is dat niet altijd zo. Want sommige apparaten verbruiken ook stroom als we ze niet gebruiken.

Wat is sluipverbruik?

Als je een apparaat niet gebruikt, blijft-ie soms toch stroom gebruiken. Dat noemen we sluipverbruik of sluimerverbruik. Het apparaat staat dan ‘uit’ of op stand-by, maar de stekker blijft in het stopcontact steken. Denk bijvoorbeeld aan je tv die op stand-by staat. Of aan de telefoonoplader die in het stopcontact blijft hangen zonder telefoon eraan.

Zolang de stekker in het stopcontact zit, gebruikt het apparaat de hele dag door kleine beetjes stroom. En al die kleine beetjes opgeteld kan je flink wat geld kosten. Want dat sluipverbruik zie je wél terug op je energierekening.

Wat zijn de grootste sluipverbruikers in huis?

Soms heeft een apparaat de hele tijd stroom nodig. Bijvoorbeeld de koelkast en vriezer, die koud moeten blijven. Of je wifi-modem, elektrische deurbel en cv-ketel. Dat is nuttig verbruik. Maar er zijn ook apparaten die continu stroom gebruiken terwijl dat niet echt nodig is. En ondertussen kost jou dit wel geld. Grote sluipverbruikers zijn bijvoorbeeld de televisie, een kokend-waterkraan of espressomachine.

Wil je dat niet? Loop een rondje door je huis en kijk hoeveel stekkers er in een stopcontact zitten. En check welke apparaten bij die stekkers horen. Niet elk apparaat heeft sluipverbruik. Een sluipverbruiker herken je meestal aan de volgende zaken: een stand-by-lampje, klokje of andere info dat blijft branden, het apparaat voelt nog warm aan als-ie ‘uit’ staat, of je hoort een zoemgeluid in de stand-by-modus. Opladers en adapters zijn ook sluipverbruikers.

Hoe meet je sluipverbruik?

Met een energiemeter kun je het stroomverbruik van elk apparaat afzonderlijk meten. De energiemeter stop je in het stopcontact. In de energiemeter stop je vervolgens de stekker van het apparaat waarvan je het stroomverbruik wilt meten. Op het schermpje zie je dan direct hoeveel stroom het apparaat op dat moment gebruikt. Zo meet je hoeveel stroom het apparaat gebruikt als-ie aan, op stand-by en helemaal uit staat. Dit handige apparaatje kost zo’n € 10 à € 15.

Hoe voorkom je sluipverbruik?

Sluipverbruik voorkom je door apparaten echt uit te zetten. Dus niet op stand-by laten staan, maar helemaal uit-uit. Soms is de uitknop genoeg, maar sommige apparaten zijn pas echt uit als je de stekker eruit haalt. Zonder stekker in het stopcontact is er geen stroomtoevoer. En dus ook geen sluipverbruik. Laat bijvoorbeeld de opladers van je telefoon en elektrische tandenborstel niet in het stopcontact hangen. En trek stekkers eruit van apparaten die je toch niet gebruikt.

Geen zin in gedoe met stekkers? Met een stekkerdoos, doordrukschakelaar of tussenschakelaar zet je met één druk op de knop het apparaat uit. Ook zijn er speciale bespaarstekkers. Dat is een extra stekker tussen het stopcontact en het apparaat. Zo’n bespaarstekker schakelt het apparaat helemaal uit. En een stekker met een tijdschakelaar zet apparaten uit op het moment dat jij dat wilt. Bijvoorbeeld ’s nachts of als je naar je werk bent.

Zoveel kun jij besparen

Sluipverbruik kan flink wat stroom kosten. Vooral bij oudere apparaten. Volgens Eneco kosten deze stille stroomgebruikers ons gemiddeld 450 kWh per jaar. Als je bijvoorbeeld € 0,31 per kWh betaalt, is dat omgerekend € 139,50.

Hoeveel jij kunt besparen, hangt af van je sluipverbruik en welke stroomprijs je betaalt. Stel je gemiddelde sluipverbruik is 450 kWh. Daarvan heb je de helft opgespoord, waardoor het nu nog maar 225 kWh is. Bij een stroomprijs van € 0,31 bespaar je dan € 69,75. En als je nog maar 50 kWh sluipverbruik hebt, bespaar je op jaarbasis maar liefst € 124.

Breng je energierekening omlaag

Sluipverbruik is heel stiekem: elke maand betaal je extra geld voor stroom die je niet echt gebruikt. Gelukkig kun je er zelf makkelijk iets aan doen. Met stekkerdozen, bespaarstekkers en tussenschakelaars. Of trek gewoon de stekkers eruit. Dan kun je gemiddeld zo’n € 100 tot € 200 per jaar op je energierekening besparen.

Toch zul je altijd een beetje sluipverbruik houden. Sommige apparaten moeten op stand-by blijven. Dat kost je geen vermogen, want regels van de EU schrijven voor hoeveel stroom een apparaat mag verbruiken als-ie op stand-by of uit staat. Nieuwere apparaten hebben daarom bijna geen sluipverbruik meer. Het zijn vooral oudere apparaten waar je op moet letten.

Extra tip: wist je dat je ook gas-sluipverbruik kunt hebben? Het kan zijn dat je cv-ketel ongemerkt meer gas verbruikt dan nodig, omdat-ie op de comfortstand staat. Dan blijft er wat water continu voorverwarmd en komt er sneller warm water uit je kraan. Zet je ‘m op de ecostand? Het duurt dan wat langer voordat je water warm is, maar zo bespaar je wel op je gasverbruik, en bespaar je dus geld.

Wifi

Wist je dat een wifi-router een energieslurper is in huis? Niet zo gek natuurlijk, want dat apparaat staat dag en nacht aan. Maar eigenlijk hoeft die router ’s nachts helemaal niet aan te staan, want dan lig je (waarschijnlijk) toch in bed. In de video hieronder legt Kasper uit hoe je geld kunt besparen op het stroomverbruik van je wifi-router met een handige truc!

Kom ons gelijk ook even volgen voor nog meer slimme geldtips.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop