De rentestijging bij DUO is een feit. Dus van die studieschuld kun je maar beter zo snel mogelijk af zijn. Met deze zeven concrete tips lukt je dat.
Vanaf 1 januari is de stijging van de rente op studieschulden ingegaan. De rente is óf 2,56% óf 2,95%, afhankelijk van de periode waarin je studeerde (of studeert). Maar het kan ook zijn dat je nog een tijdje minder betaalt. Dan komt de renteverhoging er nog aan voor jou. Aan die rente kunnen we niks veranderen. Maar we kunnen wel veranderen hoe lang je hem moet betalen. Door je studieschuld versneld af te lossen, ben je sneller van die schuld en dus ook van die hogere rente af. Klinkt goed? Nou, ga dan snel aan de slag met onderstaande tips en werk die studieschuld zo snel mogelijk weg. Doei schuld en doei rente!
1. Oogkleppen af en inloggen maar
Haal je kop uit het zand, log in bij DUO en check hoe hoog je studieschuld is. Je hebt het lang genoeg ontkent. Pas als je weet waar je het over hebt, kun je een plan maken.
Zorg dat je ook alle andere cijfers en voorwaarden kent. Mensen vinden het vaak ingewikkeld, terwijl één keer een half uurtje er goed voor gaan zitten er waarschijnlijk voor zorgt dat je het écht snapt. Daarna is het makkelijker om een plan te gaan maken en dat ‘monster van een studieschuld’ weg te werken.
2. Negeer andere meningen
Niet iedereen zal, ondanks de rentestijging, versneld aflossen van je studieschuld een goed idee vinden. Met argumenten als ‘Je kunt meer rendement behalen met beleggen’, ‘Door de hoge inflatie wordt die schuld vanzelf minder waard’ en ‘Waarom haast maken als je er toch nog jaren over mag doen?’ Dat kan zo zijn, maar je kunt er maar beter vanaf zijn, toch? Je weet nooit hoe ver de rente de komende jaren misschien nog stijgt. Bovendien zit die schuld je behoorlijk in de weg als je een hypotheek wilt afsluiten om een huis te kopen.
Als jij besluit dat (versneld) aflossen voor jou de juiste manier is, mag je vanaf nu de meningen van mensen die daar anders over denken negeren. Ze maken je alleen maar onzeker en helpen je niet om je doel te bereiken. Laat die mensen om je heen maar praten, jij weet wat je wilt en waaróm.
3. Tijd voor een (geautomatiseerd) plan
Lang leve automatiseren. Zeker als het over financiën gaat. Nú heb je de motivatie gevonden om hiermee aan de slag te gaan. Automatiseer direct alle handelingen die nodig zijn om je studieschuld sneller af te lossen. Wist je dat je je extra aflossingen zelfs kunt automatiseren? De meeste mensen lossen af via iDeal, in de online omgeving van DUO. Maar je kunt ook een automatische overboeking instellen naar DUO. Het rekeningnummer vind je op de pagina van DUO zelf. Zo gaat er elke maand een vast bedrag naar aflossingen en heb je er verder geen omkijken naar. Kies wel voor een realistisch maandelijks aflosbedrag. Want eenmaal afgelost, krijg je dat geld niet meer terug. En tja, je moet je boodschappen ook nog betalen die maand.
4. Round up-functie
Veel banken bieden tegenwoordig een functie aan waarmee ze betalingen naar boven afronden en het verschil op je spaarrekening zetten. Een leuke manier om met veel kleine bedragen uiteindelijk toch een mooi bedrag bij elkaar te sparen. En de bedoeling is natuurlijk dat je met dat geld extra aflost op je studieschuld.
5. Bonussen inzetten
Krijg je een lekker bedrag terug van je energieleverancier? Of is de Belastingdienst zo vriendelijk geweest om wat terug te storten? Overweeg om dit extra geld in te zetten om mee af te lossen op je studieschuld. Je slaat er meteen een flinke deuk mee in een pakje boter én het was geld waar je toch niet op gerekend had. Voelt dit toch een beetje zuur? Dan kun je ook voor een verdeelsleutel kiezen en bijvoorbeeld 70% gebruiken voor extra aflossen en 30% voor leuke dingen.
6. Niet alles tegelijk willen
Tuurlijk, we willen het liefst alles tegelijk. Een koophuis, een afgeloste studieschuld, die droomreis maken, mooie cadeaus voor jezelf en anderen kopen, en dan ook nog wat geld wegzetten voor dat vriendinnenweekend. Maar ja, wat je moeder zei is echt waar: je kunt iedere euro maar één keer uitgeven. Kies maximaal drie financiële doelen en ga daarvoor. Meer helpt je niet voorruit, het zorgt er alleen voor dat je overal amper geld en aandacht aan kunt besteden.
7. Maak bewustere keuzes
Ook als je als een gek aan het aflossen bent, gaat het leven gewoon door. Ga jezelf daarom niet alles verbieden, anders word je een chagrijnig mens dat geen lol meer aan het leven beleeft. Blijf jezelf extraatjes gunnen, maar kies ze weloverwogen en bewust. Ben je gek op het eten in dat ene tentje in de stad? Ga dan voor een lunch in plaats van een diner, want: goedkoper. En hou het bij één wijntje. Als je echt diehard aan de slag wilt, is bij goed weer in het park picknicken eigenlijk net zo leuk. En een stuk goedkoper.
Probeer aan te voelen wat voor jou écht waarde heeft en wat niet meer dan (dure) gewoontes zijn.
Extra tip: beloon jezelf af en toe
Over leuke dingen doen gesproken: beloon jezelf af en toe. Trakteer jezelf op een taartje of op iets anders waar je blij van wordt wanneer, bijvoorbeeld, 10% van je schuld is weggewerkt. Of geef een Amerikaans feestje, waarbij iedereen wat meeneemt, wanneer je de 50% hebt gehaald. Zo heb je iets om naar uit te kijken en daardoor blijf je extra gemotiveerd.
Ga ervoor, en werk die studieschuld weg. Zie het als een wedstrijdje. Jij tegen DUO. Eens kijken wie er wint. Heel veel succes!
Je kunt natuurlijk ook extra inkomsten genereren om je studieschuld versneld af te lossen. Heb je wat vrije tijd over? Misschien is een side hustle (een baan naast je baan) dan wel wat. In de video hieronder legt Renée uit hoe het zit met belastingen en extra bijverdienen.
En vond je deze uitleg nou ook zo duidelijk? Kom ons dan volgen voor meer duidelijke uitlegvideootjes over alles wat met geld te maken heeft. Tot op Instagram!