Zorgverzekering oversluiten: zo geef je jezelf de tijd tot 1 februari

Het is een duidelijke deadline: vóór 1 januari moet je overstappen van zorgverzekering. Heb je er stress van? Wij delen een truc met je die je tot 1 februari de tijd geeft.

Er moet al zoveel aan het einde van jaar. En dan ook nog die zorgverzekering, die je voor 1 januari moet afsluiten. Dan loop je het risico dat je er te laat mee bent. Of dat je zo gehaast bent, dat je niet de juiste keuze maakt. Er is een manier om jezelf wat langer de tijd te geven. En wel tot en met 31 januari.

Wil je je zorgverzekering opzeggen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen: wil je sowieso van je huidige polis en verzekeraar af? Dan kun je deze uiterlijk op 31 december opzeggen. Deze deadline is dus wel heilig en na 31 december is dit niet meer mogelijk. Daarna ben je vanzelf weer voor een jaar verzekerd bij je oud-verzekeraar. Die partij heeft jou, als het goed is, de nieuwe prijzen voor komend jaar al toegestuurd. Dus je weet wat je gaat betalen als je blijft waar je zit of niet op tijd opzegt.

Verlengen naar 1 februari

Heb je uiterlijk 31 december je oude zorgverzekering opgezegd? Dan heb je tót 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Dat geeft je dus flink wat extra tijd. De zorg die je in de tussentijd eventueel gebruikt − van 1 januari tot en met 31 januari − wordt met terugwerkende kracht betaald vanuit je nieuwe verzekering.

Verzekeraar heeft acceptatieplicht

Het is goed om te weten dat verzekeraars een acceptatieplicht hebben. Ze moeten iedereen accepteren voor de basisverzekering. Ze mogen je dus niet weigeren, bijvoorbeeld omdat je in de afgelopen jaren veel zorgkosten maakte of die in de eerste maand van het nieuwe jaar al maakte. Ze zijn alleen niet verplicht om je te accepteren voor de aanvullende verzekering. Wanneer je een medische historie hebt met veel zorg en je jezelf aanvullend wilt verzekeren, is deze manier van overstappen niet altijd handig. Het kan namelijk gebeuren dat je geen aanvullende verzekering meer kunt afsluiten, omdat je je oude al hebt opgezegd en de nieuwe partij je niet accepteert.

Nieuwe deadline

Voor andere mensen kan het wel een manier zijn om die deadline van 31 december een beetje op te schuiven. En jezelf wat meer ruimte te geven om goed na te denken over welke zorgverzekering en welk pakket je wilt afsluiten. Zet de nieuwe deadline, 31 januari, wel duidelijk in je agenda. Want die wil je niet missen.

Trouwens heel belangrijk: om te bepalen of je gaat overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar (en je huidige dus opzegt, uiterlijk 31 december), moet je natuurlijk eerst een vergelijking maken. Want waar ben je het voordeligst uit binnen de eisen die jij stelt? Maak een vergelijking en kom erachter. Je hoeft dus nog geen definitieve keuze te maken, maar je kunt zo wel zien of je bij je huidige verzekeraar nog goed zit, of niet. Succes!

Je zorgverzekering vergelijken doen we bij PorteRenee het liefst bij ZorgKiezer.nl. Die vergelijker geeft namelijk een Oral-B-tandenborstel of drie maanden online sporten cadeau, én ze bieden een gratis overstapservice. Wanneer je via ZorgKiezer.nl oversluit (maakt niet uit naar welke verzekeraar), krijgen we bij PorteRenee een vergoeding die ons helpt om nog veel meer toffe, gratis content voor jou te maken.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek