Te hard rijden of even rechts inhalen? Let op: zo hoog zijn verkeersboetes tegenwoordig

Zonder verkeersregels wordt het op de weg een puinhoop. Toch overtreden we allemaal wel eens een regel, en valt er een verkeersboete op de deurmat. Maar hoeveel betaal je voor verkeersboetes tegenwoordig eigenlijk? Je schrikt je rot.

Vorig jaar werden er meer dan acht miljoen boetes voor verkeersovertredingen uitgedeeld. De meeste boetes zijn voor te hard rijden, door rood rijden en bellen achter het stuur. Met goed gedrag op de weg voorkom je een verkeersboete. Wel zo fijn ook voor je portemonnee, want een boete is natuurlijk gewoon weggegooid geld. Dat bedrag geef je liever aan iets anders uit. En het belangrijkste: verkeersregels zijn er voor de verkeersveiligheid. Voor jezelf en voor een ander.

Welke verkeersboetes zijn er?

Er zijn twee soorten verkeersboetes. Boetes voor verkeersovertredingen (= verkeersboetes). Bijvoorbeeld omdat je door rood rijdt, parkeert waar het niet mag of geen gordel draagt. En boetes voor snelheidsovertredingen (= snelheidsboetes). Dan rijd je harder dan ergens is toegestaan.

Voor lichtere overtredingen krijg je een administratieve boete. Zware overtredingen, zoals idioot hard rijden of rijden met een fors alcoholpromillage in je bloed, vallen onder het strafrecht. De meeste verkeersboetes die worden uitgeschreven zijn voor lichte overtredingen. En dat zijn er nogal wat: van verkeersborden negeren tot aan te hard rijden. En van appen achter het stuur tot aan dubbel parkeren.

Wat kosten verkeersboetes?

In Nederland is een geldboete minimaal € 3 en maximaal € 900.000. Geen zorgen, je krijgt echt geen boete van € 1.000 als je even fout geparkeerd staat. Hoe hoog de verkeersboete is, hangt af van de overtreding. Hierbij geldt: hoe gevaarlijker, hoe duurder. De boete voor het hebben van een telefoon in je hand tijdens het rijden is bijvoorbeeld verhoogd, omdat dat heel gevaarlijke situaties kan veroorzaken.

Vorig jaar was het gemiddelde boetebedrag voor een verkeersboete € 84,16. En voor een snelheidsboete € 62,88. Dat zijn gemiddeldes. Soms is een verkeersboete veel hoger. Bijvoorbeeld als je op of vlak voor een zebrapad inhaalt. Dat kost je € 420. Of als je onterecht parkeert op een invalidenplek. Daar staat een boete van € 350 op. En zomaar, zonder nood, even over de vluchtstrook rijden wordt bestraft met € 420.

Wat zijn de meest voorkomende verkeersboetes?

Er is een hele lijst met verkeersovertredingen voor automobilisten. Laten we eens kijken welke verkeersboetes het meest voorkomen. En hoe hoog de boete daarvan bedraagt. We noemen er tien:

OvertredingBoeteTotaal betalen
(+ € 9 administratiekosten)
Te hard rijden€ 29 tot € 419€ 38 tot € 428
Telefoon in de hand tijdens het rijden€ 380€ 389
Parkeren/stilstaan waar het niet mag€ 110 of € 160€ 119 of € 169
Door rood rijden€ 280€ 289
Rechts inhalen€ 280€ 289
Geen gordel om€ 160€ 169
Bumperkleven€ 320 tot € 650€ 329 tot € 659
Onnodig links rijden€ 240€ 249
Rijden onder invloed€ 300 tot € 650€ 309 tot € 659
Geen voorrang verlenen€ 160 tot € 420€ 169 tot € 429
Bron: Boetebase

Op de website van het Openbaar Ministerie kun je het boetebedrag voor te hard rijden uitrekenen. Rijd je bijvoorbeeld op de snelweg 120 km/u, terwijl de maximale snelheid 100 km/u is. Dan krijg je een boete van € 146. Rijd je meer dan 30 km/u te hard? Dan krijg je een strafbeschikking en valt je verkeersovertreding onder het strafrecht.

Kan ik lopend of op de fiets een verkeersboete krijgen?

Voor wandelaars en fietsers zijn er ook verkeersregels. Houd je je daar niet aan? Dan kun je – net zoals automobilisten – een boete krijgen. De meest voorkomende verkeersboete voor fietsers is appen of bellen op de fiets. Dat kost je € 150.

Rijd je door rood met je fiets? Dan bedraagt de boete € 110. De boete voor door rood lopen is lager, namelijk € 80. En fiets of loop je waar het niet mag? Fietsen in het voetgangersgebied of op de stoep kost je € 60. Als wandelaar betaal je € 30 boete als je loopt op een plek waar dat verboden is.

Te laat met betalen? Extra kosten!

Verkeersboetes gaan via het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Zij sturen je een brief. En jij betaalt de boete. Doe je dat te laat? Dan volgt er een aanmaning. Het bedrag van de eerste aanmaning is anderhalf keer het boetebedrag. En de tweede aanmaning is drie keer het boetebedrag.

Stel je krijgt een boete voor appen achter het stuur. Dat is € 380. Na de eerste aanmaning wordt-ie 1,5 x € 380 = € 570. Betaal je nog steeds niet? Bij de tweede aanmaning loopt je boete op tot 3 x € 380 = € 1.140.

Niemand wordt blij van een boete

De kans op een verkeersboete wordt steeds groter. De politie heeft allerlei snufjes om overtredingen op te sporen. Een radarauto, bijvoorbeeld. Dat is een soort onopvallende, rijdende flitspaal. Of een touringcar, waarin mensen zitten die controleren of bestuurders een telefoon in de hand hebben tijdens het rijden.

Ook gaan de kosten van verkeersboetes omhoog. Dit jaar waren veel boetes al hoger dan vorig jaar. De boete op appen achter het stuur, bijvoorbeeld. Die ging van € 350 naar € 380. Een stijging van 8,5%. En volgend jaar? Als compensatie voor de inflatie gaan verkeersboetes in 2024 waarschijnlijk met 10% omhoog. Voor appen tijdens het rijden kun je dan een boete van € 418 verwachten. Wordt het bedrag afgerond? Dan betaal je € 420.

Gewoon je netjes aan de verkeersregels houden, dus. Dan riskeer je geen boete: fijn voor je portemonnee én voor de verkeersveiligheid!

Nu we het toch over de auto hebben: vraag jij je wel eens af hoe ver je nog kunt rijden wanneer het benzinelampje brandt? Kasper vertelt het je in de video hieronder. Enne, als je meer van deze leuke video’s van Kasper (en van Renée) wilt zien, volg ons dan op Instagram om geen enkele geldupdate meer te missen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop