Dit zijn 6 slimme dingen om te doen met je vakantiegeld

Als je in loondienst werkt, is de kans groot dat je binnenkort vakantiegeld op je rekening krijgt gestort. Ka-ching, altijd een lekker gevoel. Je kunt ervan op vakantie gaan. Óf je doet er deze zes slimme dingen van.

Je vakantiegeld is 8% van je jaarsalaris. Dat is dus al snel € 1.000, of misschien zelfs een paar duizend euro. Daar kun je natuurlijk een mooie vakantie van boeken. Misschien droom je al over een tropische bestemming. Heerlijk! Vooral doen als jij daar blij van wordt.

Wat kun je doen met je vakantiegeld?

Maar als je iemand bent die helemaal niet zo happy wordt van vakanties. Of niet het volledige bedrag daaraan wil spenderen, kun je misschien eens aan deze dingen dingen denken.

1. Schulden aflossen

Tja, niet zo’n gezellige binnenkomer dit, hè. Toch gebruiken veel Nederlanders het vakantiegeld niet voor hun vakantie, maar voor het aflossen van schulden. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud.

Schulden aflossen is natuurlijk altijd een goed idee. Je betaalt namelijk rente over je schuld. Bovendien doen schulden een hoop met je gemoedstoestand. Je kunt er letterlijk slapeloze nachten van krijgen. Dus heb je schulden, dan is aflossen een prima optie.

Begin dan met aflossen van de schulden waarop je de hoogste rente hebt. Heb je alleen een studieschuld en betaal je nog 0% rente of heel weinig rente? Ook dan kan (extra) aflossen slim zijn, bijvoorbeeld als je in de toekomst een huis wilt kopen. En vergeet je hypotheek natuurlijk niet. Ook dat is een schuld, waar je misschien sneller van af wilt. Tip: lees ons e-book voor slimme tips en persoonlijke verhalen over het aflossen van de hypotheek.

2. Beleggen

Je hoort daar niet zo vaak mensen over, maar als je het vakantiegeld niet direct nodig hebt, kun je het ook beleggen. We rekenden eerder al uit hoeveel je dat kan opleveren.

Stel, je krijgt € 1.700 vakantiegeld. Als je dat dit jaar inlegt en je laat het twintig jaar staan, met een jaarlijks gemiddeld rendement van 6% is dat bedrag uiteindelijk € 5.452 waard geworden! Let op: dit is een indicatie, beleggen is natuurlijk nooit zonder risico.

Sparen kan natuurlijk ook, dat is veiliger. Maar op dit moment krijg je (nog) niet veel rente over je spaargeld.

3. Extra pensioen

Het pensioen is voor veel mensen zo’n onderwerp waar ze niet te veel over na willen denken. Toch is het slimmer om dat wel te doen. Je wilt immers niet dat je op je oude dag krom moet liggen en alleen een AOW-tje hebt. Zeker als je ondernemer bent of in loondienst geen pensioen opbouwt, is het verstandig zelf iets te regelen.

Dat gaat bijvoorbeeld via een lijfrenterekening of pensioenrekening. Het nadeel is dat je je geld ‘kwijt’ bent, totdat je met pensioen gaat. Je kunt er niet eerder bij, dus deze optie is niet zo slim als je je geld eerder nodig hebt. Wat wel leuk is: je krijgt belastingvoordeel. Je mag je inleg vaak aftrekken.

Bouw je wel pensioen op via je werkgever? Ook dan kan het slim zijn zelf nog iets te regelen voor je pensioen. Maar let dan wel op. Wil je belastingvoordeel hebben? Dan mag je niet oneindig veel geld op een lijfrente- of pensioenrekening storten. Je moet rekening houden met je jaarruimte. Hier leggen we uit wat dat precies is.

4. Investeer in jezelf

De zomer is een typische periode dat veel mensen gaan nadenken of ze nog wel blij worden van hun werk. Stel, je wilt een carrièreswitch maken, dan is het misschien slim om een cursus of opleiding te doen. Maar ook als je niet van baan wilt veranderen kan zo’n investering in jezelf handig zijn. Misschien ga je door een opleiding te volgen uiteindelijk wel meer geld verdienen.

Natuurlijk hebben we in Nederland sinds dit jaar ook het STAP-budget. Maar dat is niet geldig voor álle trainingen en opleidingen. Het kan ook zijn dat de cursus die jij wilt, duurder is dan het STAP-budget vergoedt. Dan kan het een prima optie zijn om je vakantiegeld daarvoor te gebruiken..

5. Doe andere leuke dingen

Uit onderzoek blijkt dat we gelukkiger worden van ervaringen dan van nieuwe spullen. Je kan natuurlijk je vakantiegeld gebruiken voor een nieuwe tv of laptop, maar uiteindelijk ben je blijer met een dagje uit met mensen waar je om geeft.

6. Tijd

Vaak wordt gezegd: alles is te koop, behalve tijd. Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Je kunt dingen namelijk uitbesteden, waardoor je meer tijd hebt. Neem bijvoorbeeld een schoonmaker. Of huur een expert in voor al die klussen in huis die gedaan moeten worden.

Tijd is een van de waardevolste dingen in het leven. Wat als je ineens meer tijd hebt met je kinderen, vrienden of familie? Of voor je hobby? Of voor iets anders dat voor jou belangrijk is? Koop jezelf wat tijd van je vakantiegeld.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop