Joni: “Ik reisde zeven weken door Japan en dat kostte me bijna €15.000”

Japan is duur. Tenminste, dat denken veel mensen. Joni ging samen met haar vriend zeven weken (!) naar Japan en hield elke cent bij die ze uitgaf. Waarom? Ze wilde weten of het daar nou écht zo duur is. Kijk mee in haar reiskasboek.

Sparen voor vakantie. Wat mij betreft is er geen enkel spaardoel zó motiverend. In ongeveer één jaar tijd spaarden mijn vriend en ik € 15.000 bij elkaar (check hier hoe we dat deden). Dit was het bedrag dat we wilden uitgeven voor onze Japanreis van zeven weken. Ja, zeven weken. Een luxe, dat weet ik. In maart en april dit jaar maakten we onze droomreis. En ja, dit was écht een droomreis.

Van Tokio naar Nagasaki

We bleven in die zeven weken natuurlijk niet op één plek. We reisden van Tokio naar Osaka, Kyoto, Hiroshima, Miyajima en Nagasaki. En tussendoor maakten we nog heel wat daytrips naar andere steden. Maar hoeveel kostte die Japanreis ons nou? Ik vertel het je, tot op de cent nauwkeurig.

Vliegtickets: € 2.008,76

We vlogen met Qatar Airways naar Tokio en hadden een tussenstop in Doha. Dit was voor onze reisperiode de goedkoopste maatschappij. Het waren prima vluchten.

Hotels: € 5.039,39

We boekten van tevoren alle hotels. Want: hoogseizoen in Japan door de kersenbloesem én fijn om kosten te spreiden. We boekten vooral 4-sterrenhotels. Niet bewust eigenlijk, we keken vooral welke hotels ons aanspraken. We sliepen ook één nacht in een capsule hotel. Dat is een hotel met ‘kamers’ van 2x1x1m voor één persoon. Mannen en vrouwen slapen in aparte zalen. Een leuke en bijzonder ervaring.

Onze laatste nacht sliepen we in een 5-sterren hotel. Dat kostte ons rond de € 250. Maar als je 47 nachten (we waren 49 dagen op reis, waarvan twee nachten in het vliegtuig) deelt door het gehele bedrag kom je uit op € 107,22 per nacht voor twee personen. Dan valt het wel mee, toch?

OV-kosten: € 1.478,31

We hadden van tevoren niet verwacht zoveel geld kwijt te zijn aan het openbaar vervoer. We hebben heel veel lopend gedaan, elke dag liepen we ruim 20 kilometer. Toch moesten we vaak de metro pakken, vooral in Tokio. Het OV is hier super goed geregeld! En is niet duur. Maar al die ritjes van een paar euro vormen bij elkaar toch een behoorlijk bedrag.

Ook hadden we ieder een Japan Railpass voor 21 dagen. Die kostte samen al € 867,33. Hiermee reis je gedurende 21 dagen onbeperkt met onder meer de Shinkansen, een supersnelle trein die bijna 300 km per uur gaat.

Activiteiten: € 1.441,68

Hier hebben we niet bepaald op bespaard. We gingen bijvoorbeeld drie dagen naar pretparken: Disneyland, DisneySea en Universal Studios. Verder deden we een kookworkshop, bezochten we wat musea en observation decks, gingen naar een Geisha voorstelling en zagen heel veel tempels, waarvan een deel betaald. Kortom: we hebben super veel gedaan voor dit geld. De drie dagen pretpark waren trouwens het duurst: bijna € 500 samen. Maar die waren echt een toffe aanvulling op onze reis.

Eten & Drinken: € 3.142,15

Jeetje. Best veel hè? En dat terwijl het eten in Japan is helemaal niet duur is. Voor nog geen € 15 tot € 20 heb je een lekkere avondmaaltijd in een restaurant, voor twee personen. We haalden vaker ontbijt in een supermarkt om zo wat te besparen.

Maar we houden gewoon te veel van eten. Dus naast ontbijt, lunch en avondeten, deden we ook bijna elke dag nog ergens een koffietje, haalden we wat snacks of doken een kroeg in. Ja, dat zagen we ook op de weegschaal. Maar goed, het is vakantie toch?

Omgerekend waren we voor twee personen gemiddeld € 64 per dag kwijt aan het eten. Dat red je hier in Nederland niet hoor, voor drie maaltijden inclusief tussendoortjes voor twee personen.

Souvenirs: € 747,46

Ik heb volgens mij nog nooit zóveel geld uitgegeven aan souvenirs. Ik kocht bijvoorbeeld wat vintage kleding (€ 80), speciale eetstokjes (€ 25) en wat potjes matchapoeder die samen meer dan € 40 waren. Verder ging er een iets te grote knuffel van € 55 mee naar huis. Uiteraard namen we ook genoeg souvenirs mee voor familie. Dus dat tikt snel aan. Geen spijt van hoor!

Koersopslag: € 221,87

Wát een bedrag, joh. Hier schrik ik eerlijk gezegd van. Koersopslag is het bedrag dat je aan de bank betaalt voor het omwisselen van de euro naar de valuta waarin jij betaalt, in ons geval de yen. Bizar! Ik moet maar eens uitzoeken hoe we hier een volgende keer op kunnen besparen. Zonde van het geld.

Overige kosten: € 157,99

Het is in Japan heel gebruikelijk om je bagage te versturen van hotel naar hotel. Dat deden wij ook. Scheelde veel sjouwen met twee backpacks die aan het einde van de reis zo’n acht kilo zwaarder waren (hallo souvenirs). We verstuurden vier keer onze bagage en dat kostte in totaal € 129,37 voor twee backpacks. Valt best mee, als je je bedenkt dat het echt flinke afstanden waren. Elke cent waard. En de rest van de kosten was toeristenbelasting.

Totale kosten van onze Japanreis

Daar komt ie: € 14.237,61, voor zeven weken reizen door Japan. Wow! Maar hier hebben we ook voor gespaard. En we zijn trouwens netjes binnen budget gebleven, want we hielden nog geld over ook. Bijna € 800. Dat bedrag hebben we alvast voor een volgende reis.

Kan het goedkoper?

Absoluut! Vooral op hotels valt genoeg te besparen. Zo zijn 2- en 3-sterren hotels ook prima. En je zou bijvoorbeeld meer nachten in een capsulehotel kunnen slapen, dat kost je een paar tientjes per persoon per nacht. Maar dat moet je wel fijn vinden. Verder hoef je niet zo belachelijk veel souvenirs te kopen als wij hebben gedaan, hoef je niet elke minuut van de dag wat te eten (maar er is gewoon zóveel lekkers hier!) en je zou de pretparken kunnen skippen. Je kunt het zo gek maken als je wilt, maar dat geldt voor elke reis. En wij hebben het, nou ja, een beetje gek gemaakt. Dat is een bewuste keuze. Het was ook de eerste grote reis in zes jaar.

Dus: is Japan duur? Nee, je kunt het zelf zo goedkoop of duur maken als je wilt. Ik vind het eerlijk gezegd meevallen. Tuurlijk, € 15.000 is heel veel geld. Maar als je je bedenkt dat we al die weken élke dag hebben gegeten, gedronken, geslapen en leuke dingen hebben gedaan, vind ik dat we het netjes hebben gedaan. En eerlijk: deze bak aan herinneringen is on-be-taal-baar!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop