Ook voor kinderen wordt alles duurder. Ze betalen nu meer voor speelgoed, gadgets en snoep. Dus misschien is het wel tijd voor zakgeldverhoging, als daar thuis ruimte voor is. Hoe onderhandel je daar nou goed over met je kind?
Niet alleen wij, maar ook onze kinderen zijn de dupe van de hoge inflatie. Ook kinderen moeten immers meer geld neerleggen voor spullen. Voor dat ene set Lego of die Barbie, bijvoorbeeld.
Je zou denken dat kinderen de inflatie volop gebruiken om meer zakgeld te vragen (tenminste, dat zou ik doen als ik nog kind was). Maar dat is niet zo. Zo blijkt uit ons eigen onderzoek, gedaan onder onze volgers (bijna 100.000) op Instagram.
Evenveel zakgeld
Wat blijkt? Kinderen onderhandelen nauwelijks over hun zakgeld. 86% van de ouders laat weten dat hun kinderen hier niets over heeft gevraagd.
De meeste ouders geven hun kind dan ook niet meer zakgeld dan voor de inflatie. 60% geeft nog evenveel. En 2% geeft zelfs mínder zakgeld dan voorheen.
Ons advies is: wél met je kind onderhandelen over het zakgeld! Daar leert je kind namelijk veel van. En deze tijd is daar perfect voor. Als daar thuis financiële ruimte voor is natuurlijk.
Tips om te onderhandelen over zakgeld
Maar hoe pak je zo’n zakgeldonderhandeling met je kind nou aan? Wij delen tips zodat jij jouw kind(eren) kunt helpen.
Leg de basis uit
Begin bij het begin. Praat met je kind over zakgeld, waarom ie het krijgt. En vertel ook dat alles duurder is geworden en dat je jouw kind aanmoedigt om te onderhandelen over het zakgeld. Laat het initiatief uiteindelijk bij je kind liggen, leg niks op.
Bereid je kind(eren) goed voor
Mocht je kind zo’n onderhandeling wel zien zitten, help hem, haar of hen dan om zich voor te bereiden. Hoeveel argumenten moet je kind aandragen? Wanneer vindt de onderhandeling plaats? Bespreek van tevoren goed de ‘voorwaarden’ door voor een goede onderhandeling.
Laat ze met een voorstel komen
Moedig je kind aan om een voorstel te doen voor een zakgeldverhoging. Bespreek van tevoren wat ongeveer de mogelijkheden zijn voor de verhoging, zodat je kind niet teleurgesteld wordt. Als ze oud genoeg zijn kunnen ze ook online onderzoek doen, vooraf. Geef ze die optie als een tip.
Luister naar de argumenten
Neem de tijd om echt naar je kind te luisteren en neem het serieus. Plan er samen een momentje voor in. Vraag door en maak er een leuk gesprek van. Dit is goed voor hun zelfvertrouwen.
Moedig ze aan om vaker te onderhandelen
Onderhandeling geslaagd? Mooi! Laat weten dat je kind ook op eigen initiatief mag vragen om zakgeldverhoging, als het daar dan goede argumenten bij heeft. Leg wel uit dat dat niet elke week is.
Leg de nieuwe afspraken vast
Het is leuk om de nieuwe afspraken vast te leggen in een zakgeldcontract. Hierop schrijf je bijvoorbeeld de hoogte van het bedrag, wanneer het wordt uitbetaald en tot hoelang deze verhoging geldt. Handtekening eronder en de onderhandeling is klaar.