Wanneer je leest over beleggen, vliegen de waarschuwingen je om de oren. Finance influencer Renée is voorstander van die voorzichtigheid, maar merkt wel dat het mensen erg bang maakt. En niet altijd terecht.
Sommige mensen denken dat het risico van beleggen net zo groot is als wanneer je zonder parachute uit een vliegtuig springt. Je tekent je doodsvonnis ermee. Je zou toch gek zijn als je eraan begon. Je blijft sowieso berooid achter. Ik vraag me vaak af waar dat idee vandaan komt. Het heeft namelijk weinig met de realiteit te maken. Het zal waarschijnlijk een optelsom zijn. Verhalen in de media, die vooral gaan over heel grote winsten of verliezen, waardoor je een beeld krijgt van alles of niets. Maar ook de waarschuwingen die de laatste jaren bij bijna elke berichtgeving over beleggen verplicht zijn, dragen daaraan bij.
Verplichte zinnetje
Er zijn volop regels waar wij ons aan moeten houden. Bijvoorbeeld de verplichting om de risico’s van beleggen te benoemen. Het liefst met het standaardzinnetje: ‘Let op: beleggen gaat gepaard met risico. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.’ Wat voor gevoel krijg je bij deze woorden? Ik denk dat de meeste mensen die niet veel van beleggen weten, nu denken: ‘Daar moet ik verre van blijven. Dat is gevaarlijk.’ Ik ben groot voorstander van een passende waarschuwing. Bijvoorbeeld bij producten met hoge risico’s, zoals turbo’s of crypto. Maar uiteindelijk hangt het risico compleet af van hoe je belegt. En daar wordt nu geen enkel onderscheid in gemaakt.
Verschil in risico
Ik koos jaren geleden al voor indexbeleggen. Ik leg elke maand geld in, in een fonds dat bestaat uit dik zesduizend aandelen uit verschillende branches en werelddelen. Wil ik al mijn geld verliezen? Dan moeten al die bedrijven massaal failliet gaan, dan wel moet het hele financiële systeem omvallen. Kan natuurlijk gebeuren, maar het risico daarop is een stuk kleiner dan wanneer ik al mijn geld in een cryptomunt stop. Doordat ik ook nog beleg voor de langere termijn − het geld zal minimaal twintig jaar vastgezet blijven staan − verklein ik het risico nog meer.
Bijna 0%
Uit Amerikaanse cijfers blijkt dat beleggers die ergens in de periode tussen 1950 en 2022 in de S&P 500 belegden (een aandelenindex met de vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven) en hun geld maar een week lieten staan, gemiddeld een kans hadden van 46% om geld te verliezen. Terwijl mensen die hetzelfde deden maar het geld vijftien jaar lieten staan, gemiddeld een kans hadden van bijna 0% om verlies te maken.
Afschrik-effect
Natuurlijk wil je mensen beschermen tegen risico’s. En ja, het is absoluut belangrijk om risico’s te benoemen. Maar door dat op deze manier te doen, ongeacht de manier van beleggen, is het resultaat ook dat veel mensen afgeschrikt worden. Terwijl dat niet per se nodig is. En ze daardoor niet meer de mogelijkheid hebben om vermogen op te bouwen door te beleggen.
Meer mensen gunnen
En zo blijft beleggen iets voor een groep mensen die de waarschuwingen op waarde weet te schatten. Bijvoorbeeld doordat ze van huis uit al leerden over beleggen, in een werkomgeving werken waarin het onderwerp speelt of zich privé omringen met mensen die hiermee bezig zijn. En dat is jammer. Want zo sluit je een groep die niet uit zo’n milieu komt, uit. Ik weet daar alles van, want ik behoor tot die laatste groep. En het duurde jaren voordat ik ontdekte dat beleggen niet zo eng hoeft te zijn als me verteld werd. Daar pluk ik de komende jaren (financieel) de vruchten van, en mijn kinderen later ook. En dat gun ik meer mensen.
Toch een rekenvoorbeeldje nodig? In de video hieronder laat ik zien wat het verschil in opbrengst is tussen twintig jaar € 100 per maand sparen of € 100 per maand beleggen.
Als je onze geldcontent leuk vindt, volg ons dan op Instagram. Vinden we leuk!