Loterij winnen? 6 redenen om dat niet te willen

Hoop jij ook dat je op 31 december een winnend Oudejaarsslot van de Staatsloterij in handen hebt? We helpen je graag uit die droom, want zo leuk is die loterij winnen helemaal niet.

1. Meer geld maakt niet per se gelukkig

Armoede maakt erg ongelukkig, daar zijn alle wetenschappers het over eens. Als je niet genoeg geld hebt om rond te komen, wakker ligt over de rekeningen en in de supermarkt moet kiezen tussen brood en tampons, dan is dat natuurlijk heel naar. Van geldstress kun je écht psychische problemen krijgen.

Maar toch is het omgekeerde hiervan niet waar: rijkdom maakt niet per se vreselijk gelukkig. Je moet genoeg geld hebben voor je eerste levensbehoeften. En dan nog een klein beetje extra voor de leuk. Maar van heel veel meer dan dat word je niet extra blij, blijkt uit onderzoek van de Israëlische psycholoog Daniël Kahneman. Volgens hem ligt de grens ongeveer bij een inkomen van € 75.000 per jaar, daarna blijft je geluksgevoel steken.

2. Winnen geeft maar een tijdelijke kick

Natuurlijk ben je heus wel even blij als de jackpot op jouw lot valt of als Gaston of Winston ineens bij je op de stoep staat. Maar dat geluksgevoel ebt snel weg hoor. Uit onderzoek blijkt dat de kick van het winnen van een miljoenenbedrag ongeveer twee jaar duurt. Daarna ben je eraan gewend. En heb je ook je uitgavenpatroon aangepast aan het saldo op je bankrekening.

3. Je gaat niet alleen maar leuke dingen doen

Denk je dat je meteen je baan op gaat zeggen als je de loterij wint? Het wordt winnaars afgeraden om overhaast ontslag te nemen. Thuiszitten is namelijk niet per se bevorderlijk voor je gemoedstoestand.

De Staatsloterij houdt contact met de winnaars en zij blijken vooral heel verstandige dingen te doen met hun geld. Misschien maken ze één keer een grote reis, maar verder lossen ze hun hypotheek af of zetten iets opzij voor hun oude dag. Dat lang-leve-de-lol-leven dat je voor ogen hebt, is dus niet zo realistisch.

4. Iedereen wil opeens iets van je

Als jij plotseling veel geld hebt, is het lastig inschatten wie jouw echte vrienden zijn. Het komt sommigen heel goed uit dat jij ineens trakteert tijdens een etentje. Anderen willen graag dat je investeert in hun bedrijf. Het kost een boel tijd en energie om daar verstandig mee om te gaan. Maar dat moet je wel doen, anders ben je straks niet alleen je geld kwijt, maar ook je vrienden.

5. De loterij winnen betekent dat je veel kunt verliezen

Dat heeft alles te maken met psychologie en zit zo: de pijn van iets verliezen is 2,5 keer zo sterk als de blijdschap als je wat krijgt. Je wordt dus wel blij van extra geld. Maar als je (een deel van) dat geld vervolgens kwijtraakt, ga je dat héél erg vinden. Ook al heb je dan nog steeds meer geld dan voordat je de loterij won. Mensen kunnen niet zo goed tegen verlies. Dat betekent dus dat je veel zorgen gaat hebben over het kwijtraken van je kapitaal. Is de loterij winnen je dat allemaal waard?

6. Het is verrekte ingewikkeld

Stel, je wint een miljoen, dan moet je dat natuurlijk niet zomaar op de bank laten staan. Dat is zonde, want dan krijg je weinig rente terwijl je wel elk jaar een klap aan vermogensbelasting betaalt. Je moet je dus gaan verdiepen in slimme dingen die je kunt doen met je geld. Laura vertelde hier in een interview aan ons ook al over. Volgens haar is miljonair zijn zó ingewikkeld, dat het niet per se leuk is.

Natuurlijk zijn er genoeg experts die je kunnen helpen met alle moeilijke zaken die erbij komen kijken als je de loterij wint. Maar dan nog is het belangrijk dat je zelf ook een beetje snapt wat je eigenlijk aan het doen bent.

Toch per ongeluk de loterij gewonnen?

Dan kun je het geld het beste deels weggeven, dat maakt het gelukkigst. Uit onderzoek van de Amerikaanse psychologe Elizabeth Dunn blijkt dat mensen die het meeste geld aan anderen uitgeven (van cadeautjes tot goede doelen), zich stukken gelukkiger voelen dan winnaars die het geld vooral aan zichzelf spenderen.

Natuurlijk is het heus lekker om iets leuks voor jezelf te kopen. Maar ons advies: ga vooral voor ervaringen en minder voor spullen. Het geluksgevoel na het kopen van nieuwe spullen duurt maar kort. Het plezier dat een reis of leuke ervaring je oplevert, ebt veel minder snel weg. Helemaal als je dat doet met de mensen van wie je houdt.

Niet de loterij gewonnen, dus dan maar zelf dat miljoen bij elkaar sparen? En wil dat maar niet lukken? In de video hieronder legt Renée uit hoe je stopt met terugboeken van je spaarrekening en dus jouw spaargeld laat groeien. Doe er je voordeel mee!

Meer van zulke fijne geldtips? Kom ons volgen op Instagram, vinden we heel leuk.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek