Beginnen met je hypotheek aflossen: een 10-stappenplan

Je hypotheek aflossen, voor steeds meer mensen is het een droom. Hypotheekvrij door het leven gaan. Ook Renée was hier jarenlang druk mee bezig, waardoor ze nu bijna hypotheekvrij is. Ze deelt een stappenplan voor iedereen die wil beginnen.

Een leven zonder hypotheek. Hoe zou dat voor jou voelen? Wat zou je dan doen? Ik kan je – als bijna-hypotheekvrije vrouw – vertellen dat het veel ruimte geeft. Financieel natuurlijk, maar het voelt ook vrij. Het huis dat je bewoont is echt van jou. Dat kan niemand je afnemen. Nu de energieprijzen stijgen, merk ik ook weer dat een bijna afgelost huis betekent dat je je minder snel zorgen hoeft te maken. Er is ruimte voor stijgende prijzen, al sta ik natuurlijk nog steeds niet te juichen.

Misschien lijkt het jou ook wel wat: je hypotheek sneller aflossen dan de 30 jaar die de bank je ervoor geeft. Maar ja, hoe begin je? Nou, met dit 10 stappenplan.

Stap 1: Inzicht

Vraag de actuele cijfers van je hypotheek op. Niet alleen hoeveel geld er nog openstaat, maar ook de resterende looptijd, hoe lang je nog recht hebt op hypotheekrenteaftrek, wat nu precies je rente is. Veel kun je online zien, in de online omgeving van je hypotheekverstrekker. Kun je daar niet alle info vinden, bel je hypotheekverstrekker dan vooral. Je moet deze informatie hebben om te kunnen beginnen met aflossen.

Stap 2: Snap het!

Je moet ook écht snappen hoe je hypotheek werkt, voor je verstandige keuzes kunt maken over aflossen. Als je het maar niet in de vingers krijgt, maak dan een afspraak met je hypotheekadviseur om het nog één keer door te nemen. Laat je niet afschrikken door moeilijke termen. Het is écht niet zo ingewikkeld als het soms lijkt. Verlaat die afspraak met je adviseur pas als je het echt snapt.

Stap 3: 10%? 20%?

Hoeveel mag je aflossen? De meeste banken hebben daar een maximum aan verbonden. Vaak is dat 10%, soms 20%, bij een enkele geldverstrekker zit er geen begrenzing op (sympathiek). Het gaat om een percentage van de oorspronkelijkheid hoofdsom. Dus kocht je ooit een huis van € 250.000 met dito hypotheek, dan mag je per jaar € 25.000 aflossen bij 10%. Sommige banken rekenen ook per leningdeel. Makkelijkste manier om dit te achterhalen? Ja, hoor, weer die klantenservice van je hypotheekverstrekker bellen.

Stap 4: Hoe werkt aflossen bij jouw bank?

Zoek uit hoe aflossen praktisch werkt bij jouw bank. Moet je het overmaken met een bepaalde code erbij? Soms maken banken het je heel makkelijk, bijvoorbeeld door met een iDeal-linkje te werken. Dan is het echt een piece of cake.

Stap 5: Gevolgen?

Heeft aflossen gevolgen voor jou? Dat kan zo zijn, bijvoorbeeld wanneer je toeslagen ontvangt van de overheid. Check dit even bij de belastingdienst.

Stap 6: Spaargeld?

Heb je spaargeld? Denk dan eens na of je een deel daarvan wilt gebruiken om af te lossen? Pas wel op dat je genoeg spaargeld overhoudt om tegenvallers op te vangen. Bij het Nibud kun je uitrekenen hoeveel buffer je (volgens hen) nodig hebt als vangnet. Ik vind die bedragen vaak een tikkeltje hoog, maar het geeft een richtlijn.

Stap 7: Iedere maand aflossen?

Zet je inkomsten en uitgaven eens op een rij. Blijft er misschien genoeg over om iedere maand een extra aflossing te doen? Of bijvoorbeeld eens per kwartaal. Sommige banken accepteren extra aflossingen pas vanaf een bepaald bedrag, bijvoorbeeld € 500. Dan kun je jezelf als doel stellen om extra af te lossen, iedere keer dat je dat bedrag bereikt. Heb je het financieel breed? Daag jezelf dan uit om die € 500 iedere maand af te lossen. Dan gaat het echt hard!

Stap 8: Begin van de maand

Aflossen doe je het beste aan het begin van de maand, wanneer je net salaris of ander inkomen hebt ontvangen. Wachten tot het einde van de maand, in de hoop dat er iets overblijft op je rekening, heeft weinig zin. Dat gebeurt toch niet. Zie die extra aflossing vooral als een onderdeel van je vaste lasten. Het is niet vrijblijvend. Het moet betaald worden, net zo als de verplichte hypotheek, gas, water en licht. Dat is feitelijk natuurlijk niet zo, maar het helpt wel om het aflossen lekker snel te laten gaan.

Stap 9: Motiveer jezelf

Ik ben een groot fan van tekenen om gemotiveerd te blijven. Haal een groot papier of gebruik een oude doos, die je plat vouwt. Teken je huis erop en verdeel die tekening in allemaal kleine laagjes, die bijvoorbeeld staan voor € 500 of € 1000 aan hypotheek. Al die lijntjes bij elkaar tellen op tot je totale hypotheekbedrag. Iedere keer wanneer je weer genoeg afgelost hebt, mag je zo’n lijntje groen kleuren. Zo zie je je huis steeds meer van jou worden. Want dat is toch wat aflossen betekent. Dat je huis niet meer van de bank is, maar van jou.

Stap 10: Munitie voor haters

Mensen gaan van alles vinden van jouw plan om extra af te lossen op je hypotheek. Trek het je niet aan. Laat je niet onzeker maken. Het is heel logisch en verstandig om een schuld terug te betalen. Je oom weet het vast beter. Je moeder vindt het allemaal onnodig. En vrienden verklaren je voor gek. Prima! Haters are gonna hate. Hier lees je hoe ik daarmee omga. Doe wat voor jou goed is.  

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop