Freek en Roos verkochten alles voor hun wereldreis: “We vertrokken met €750.000″

Freek (37) en zijn vrouw Roos (34) verkochten anderhalf jaar geleden hun huis en bezittingen. Ook stopten ze met hun bedrijven. Nu reizen ze voor onbepaalde tijd de wereld rond.

Waarom besloten jullie alles op te doeken?
“Mijn vrouw droomde altijd al van een wereldreis. En we hadden behoefte aan een simpeler leven zonder al te veel stress. Roos werkte als zelfstandig contentstrateeg, ik was partner bij een verzekeringskantoor. Na een conflict met mijn compagnon verkocht hij de zaak en kocht mij uit voor € 70.000 bruto. Dat geld is nu onderdeel van mijn beleggingen. Roos zei: ‘Zullen we de boel verkopen en gewoon vertrekken?’”

Een grote stap! Wat verkochten jullie allemaal?
“Alles. Onze auto, ons huis, de inboedel. Zes jaar geleden kochten we ons huis in een opkomende buurt voor € 350.000 en verbouwden het voor € 30.000. We kregen er € 700.000 voor! Plus nog € 20.000 voor de inboedel. Uiteindelijk hielden we € 350.000 aan overwaarde over. Toen we vertrokken op wereldreis, hadden we zo’n € 750.000. We hadden namelijk ook nog bijna € 400.000 aan spaargeld en beleggingen. We hebben altijd goed kunnen sparen en beleggen. En verdienden ook heel goed.”

Oh, vertel!
“Op het hoogtepunt verdiende ik € 9.300 netto per maand. Ik kreeg 50% van de provisie over de door mij aangebrachte klanten. In dat netwerk heb ik zeven jaar geïnvesteerd. Roos had in loondienst ook een mooi netwerk opgebouwd en kon, toen ze voor zichzelf begon, een uurtarief van € 100 vragen. Zij verdiende elke maand ongeveer € 6.500 netto.”

Wát een bizarre bedragen. Hoeveel uur werkten jullie wel niet?
“Meer dan fulltime. We stonden allebei 24/7 klaar voor onze bedrijven. Bij mij kon er bijvoorbeeld midden in de nacht iets gebeuren bij een klant. Dat kostte me mijn gezondheid. Ik had wekelijks flinke migraine.”

Was het loslaten van jullie carrières en inkomens lastig?
“Roos nam uiteindelijk vrij gemakkelijk afscheid van haar opdrachtgevers. Maar ik had het gevoel dat ik mijn klanten in de steek liet en dat alles wat ik had opgebouwd verloren zou gaan. Na een half jaar reizen voelde ik steeds meer bevrijding en opluchting. De migraine is zelfs verdwenen.”

Wat fijn! Jullie nieuwe levenswijze klinkt ook een stuk gezonder. Wat geven jullie nu eigenlijk uit?
“Gemiddeld € 3.725 per maand. Vooral aan accommodaties, vliegtickets, autohuur en eten. We hebben steeds minder nodig. In het begin gingen we drie keer per dag uit eten. Nu kopen we graag goede lokale producten en koken gezellig samen.”

Zijn er ook posten waar jullie bewust minder geld aan uitgeven?
“Roos is fan van ruildiensten. Bij verschillende resorts en hotels bood ze aan om marketingfilmpjes te maken. Voor haar is dat niet veel werk en ze vindt het leuk om te doen. Zo hebben we op veel plekken gratis kunnen slapen en eten.”

Bijzonder zeg. Willen jullie op deze manier jullie geldpot niet al te veel laten slinken?
“Eerlijk gezegd maken we ons daar niet zo druk over. Na anderhalf jaar reizen is ons vermogen zelfs gegroeid. We komen nu rond met € 45.000 per jaar, terwijl we uit onze beleggingen jaarlijks € 60.000 winst halen. Daar zitten heel wat uren in hoor: veel lezen, uitproberen, een netwerk met gelijkgestemden creëren om informatie in te winnen.”

Bij zoveel rendement hoort misschien ook een hoog risico?
“Klopt, ik heb ook weleens € 80.000 verloren. Enorm balen, maar een wijze les. Ik besefte hoe risicovol sommige beleggingen zijn en dat spreiden en winsten opnemen heel belangrijk zijn. Ik investeer onder meer in indexfondsen, levensverzekeringsfondsen en energiefondsen. Ongeveer 30% van mijn geld beleg ik defensief, met een laag risico, en 70% offensief. Bij risicovollere beleggingen haal ik iedere maand mijn winst eraf.”

Waarom zetten jullie vooral in op beleggen en niet op sparen?
“Ik houd van risico’s nemen en dingen net wat anders doen. Daarbij zie ik beleggen – door de hogere rendementen – als een mogelijkheid en mooie uitdaging om de rest van ons leven zo door te kunnen blijven leven.”

Het klinkt allemaal als een droom!
“Voor ons is het ook heel onwerkelijk. Gelukkig kunnen we goed sparen en beleggen en verkochten we ons huis op een hoogtepunt in de markt. Maar we hebben er echt keihard voor gewerkt. Zo was het uitdokteren van mijn beleggingsstrategie zowat een fulltime baan.”

Blijven jullie voorlopig reizen?
“We zijn nu even in Nederland om wat dingen te regelen, na anderhalf jaar reizen door Azië. Hierna willen we naar Afrika. Reizen is onze nieuwe manier van leven. Wie weet voor altijd. Ons thuis is samenzijn met elkaar, waar ook ter wereld.”

Droom je ook van een leven zoals Freek en Roos? Reken dan eens uit hoeveel geld jij nodig hebt om bijvoorbeeld te kunnen stoppen met werken. Hoe? In de video hieronder legt Renée het uit.

En kom ons gelijk volgen op Instagram voor veel slimme geldtips om elke maand méér geld over te houden, zodat je eerder je spaardoel bereikt!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek