Dit móét je weten: de fooiregels op jouw vakantiebestemming

In Nederland is een fooi geven aardig. In Amerika willen ze minimaal 15%. En in Japan is het juist een belediging. Verdiep je dus even in de fooiregels van je vakantiebestemming.

Of ik een fooi wilde geven, vroeg de medewerker van het ontbijttentje tijdens mijn reis door Mexico. Eh, beetje vreemd dat je daar zo brutaal om vraagt, dacht ik. Maar oké, een paar peso’s kon ik wel missen.

Al snel kwam ik erachter dat fooi geven een must is in Mexico. Soms kreeg ik zelfs een kaartje bij de rekening waarop stond dat als ik 10% fooi gaf ik de service matig vond, als ik 15% fooi gaf was ik tevreden en als ik 20% gaf, vond ik het helemaal geweldig. Pardon? Ik mocht toch zeker zelf wel bepalen of en hoeveel fooi ik gaf na het eten?

Fooi geven op vakantie in andere landen

Ik keek nog gekker op toen ik deze vraag ook kreeg nadat ik een massage had genomen (traktatie aan mezelf, na al dat gezeul met een backpack). Ik blokkeerde volledig. Een fooi? Na een massage? Rekenen – waar ik sowieso al geen ster in ben – lukte totaal niet meer. Hoeveel was 10% van het totaalbedrag? Omdat ik volledig de kluts kwijt was, zei de medewerker dat het niet hoefde. Maar ze keek toch beledigd toen ik het minimumbedrag afrekende.

Gevalletje cultuurverschil natuurlijk. In Nederland geven we fooi wanneer we echt tevreden zijn. En dan ronden we het bedrag meestal zuinigjes af naar boven. In andere landen kijken ze heel anders aan tegen fooi. Dus ga je binnenkort op vakantie? Zoveel fooi geef je in het buitenland.

Frankrijk

In Frankrijk hoef je niet te rekenen. Daar zetten ze vaak zelf al 10 tot 15% extra op de bon onder de noemer service compris. Staat dit er niet op? Dan is het netjes om zelf 10 tot 15% bij de rekening op te tellen.

Italië

In Italië werkt het bijna hetzelfde als in Frankrijk. Alleen moet je daar letten op de term servizio incluso. Extra fooi geven hoeft niet. Datzelfde principe geldt ook als er een mandje met brood en olijfolie op tafel wordt gezet. Dit is niet gratis en staat vaak op de rekening vermeld als pane e coperto. Je kunt dit dus als een soort fooi beschouwen en hoeft die er niet meer bovenop te tellen.

Duitsland

Hier heet een fooi trinkgeld. En het werkt eigenlijk hetzelfde als in Nederland. Het hoeft niet, maar het mag wel. Als je 10% geeft, vinden ze je een topklant. Naar boven afronden mag ook.

Spanje

Hier zien ze een fooi als een blijk van waardering. Geef het dus alleen als je echt tevreden bent. Je moet een fooi verdienen, vinden de Spanjaarden. Wil je een fooi geven? Geef dan wat muntjes, rond het bedrag af naar boven of pin 5 tot 10% meer.

Griekenland

Dat geldt ook een beetje voor Griekenland. Een fooi krijg je niet zomaar. Te veel fooi vinden ze ook weer niet oké. Dan lijkt het of je met geld strooit en ze wilt omkopen. Geef, maar geef dus met mate.

Portugal

In Portugal wordt een fooi dan wél weer verwacht. Minimaal 10%, anders zijn ze beledigd. Voor Portugezen is een fooi namelijk een aanvulling op hun inkomen.

Verenigde Staten

Ook in Amerika verdient horecapersoneel niet zoveel. Ze hebben hun fooien nodig om rond te komen. Er wordt daarom van je verwacht dat je een fooi geeft van 15 tot 25%. Ja, best veel. Houd hier dus rekening mee als je uit eten gaat, want alles valt duurder uit dan je in eerste instantie denkt. Een fooi is trouwens niet alleen gebruikelijk in de horeca. Ook kappers, gidsen en taxichauffeurs verwachten een tip.

Japan

In sommige landen vinden ze een fooi juist een ontzettende belediging. Dat geldt voor Japan, maar ook voor Singapore, China en Vietnam. Lekker overzichtelijk, je hoeft hier dus alleen te betalen wat op de rekening staat.

Twijfel je of een fooi gepast is? 10% is de veiligste optie. In de meeste landen zullen ze daar niet beledigd door zijn. Wil je trouwens weten hoe je op vakantie ook nog lekker wat kunt besparen? Check dan ook zeker eens dit artikel.

Voor jou dit jaar geen koffietje in Italië of een lekker wijntje in Frankrijk? Ook als je thuis blijft, kun je een heerlijke tijd hebben. Hoe? Kijk de video hieronder. Daarin deelt Renée hoe zij voor € 500 een heel fijne zomer heeft dit jaar. En wil je nog meer handige budgettips voor deze zomer? Kom ons dan gelijk even volgen op Instagram.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek