Laura is miljonair: “Maar zo leuk en makkelijk is dat niet”

Na het overlijden van haar vader − die helaas maar 59 jaar oud mocht worden − erfde Laura (29) veel geld. In een klap was ze als kersverse twintiger miljonair. Los van het verdriet om haar vader, bracht het hebben van zoveel geld op haar bankrekening de afgelopen jaren best een hoop gepieker met zich mee.

Weten veel mensen van je financiële situatie?
“Nee, die mensen zijn op één hand te tellen. Het voelt dan ook heel bevrijdend om er hier zo open over te kunnen praten. Mijn vader had een eigen bedrijf. Ik ontving een schenking op papier van € 125.000 en aandelen van de bv van € 1,2 miljoen. Op mijn spaarrekening staat ruim een ton en ik heb nog ongeveer een ton aan beleggingen. Ik denk dat veel mensen zouden schrikken als ik ze vertel dat ik miljonair ben. Je ziet ook niet aan me dat ik zo’n goed gevulde bankrekening heb, denk ik. Ik loop met een handtas rond van misschien € 15 en rijd geen Porsche. Wel wonen mijn vriend Jan en ik best groot. Mensen om ons heen vullen al gauw in dat we dit huis kunnen betalen door het werk van Jan. Hij is technicus. Ze hebben geen idee dat ík het huis heb gekocht.” 

Hoe zien de financiën van Jan er eigenlijk uit?
“Samen hebben we € 20.000 aan spaargeld en hij heeft zelf nog ruim € 10.000 gespaard. Verder belegt hij extra voor zijn pensioen. Maandelijks verdient hij € 3.900 netto, hij werkt fulltime. Een heel mooi salaris. En hij verdient nog € 500 per maand bij met zijn eigen bedrijf.”

Er zit dus wel een flink verschil in jullie bankrekening. Zorgt dat wel eens voor spanningen tussen jullie?
“Spanning niet per se, maar de verhoudingen blijven scheef. Daar kunnen we niks aan doen. Liever hadden we het anders gezien, maar we accepteren het en hebben fijne afspraken gemaakt waar we ons allebei in kunnen vinden. Vooral voor Jan blijft het lastig. Toen we ons huis kochten, waren we allebei begin 20. Jan werkte voor zichzelf. Als we alles fiftyfifty hadden willen regelen, dan hadden we dit huis nooit kunnen kopen. Uiteindelijk hebben we destijds de keuze gemaakt dat ik het huis zou kopen. Jan betaalt mij elke maand € 500 ‘huur’. Als er iets stuk gaat of als we gaan verbouwen, neem ik die kosten op me. Meubelstukken zoals een nieuwe bank betalen we samen. Zo proberen we dat een beetje vorm te geven.”

Heb je iets van hulp gehad bij de financiën toen je vader overleed?
“Gelukkig wel. Voor een leek is het haast niet te vatten wat er allemaal bij komt kijken om ineens miljonair te zijn en zoveel geld te ‘onderhouden’. Als je 20 bent, is € 1.000 op je rekening al veel. Laat staan een paar ton. Door de scheiding van mijn ouders en de bv van mijn vader was het een ingewikkeld en lastig parket. Niet ‘even’ een kwestie van het vermogen onder mijn broers en mij verdelen. We worden sinds mijn vaders overlijden nog altijd jaarlijks bijgestaan door dezelfde financieel adviseur. Dat moet ook wel; de constructie is zo ingewikkeld dat ik het zelf bijna niet begrijp. En ik heb er al heel wat gesprekken met mensen in stoffige pakken op zitten.”

Werk je eigenlijk nog sinds je miljonair bent?
“Na het overlijden van mijn vader heb ik een periode thuisgezeten. Vreselijk, dat was echt niks voor mij. Jan en ik zijn heel actief en ondernemend. We halen veel voldoening uit ons werk − ook al zou het voor het geld niet meer hoeven. Ik werk wel nog. Als studieadviseur voor 32 uur per week en ik heb een eigen salon. Misschien ga ik de komende jaren mijn uren in loondienst wat afbouwen, om meer in mijn eigen salon te kunnen werken. Daar word ik het gelukkigst van. Miljonair of niet, achter de geraniums zal ik in elk geval niet snel belanden.”

Dat is een mooie gedachte. Wat was je laatste grote aankoop?
“Een nieuwe auto. Dat vond ik echt een ding, trouwens. Je weet dat je het geld hebt, maar ik wil ook niet overdrijven met gekke aankopen. Dat heb ik echt moeten leren managen. Want van het geld op mijn rekening zou ik bijna alles wel kunnen kopen als ik dat zou willen. Jan helpt me daar gelukkig heel fijn bij. Hij grapt altijd dat onze relatie zo goed standhoudt, omdat ik zo lekker Nederlands ben en het zo lastig blijf vinden om geld uit te geven.”

Haha, wanneer komt de ‘gierige Nederlander’ dan nog meer in jou naar boven?
“Ik vind het een heerlijke sport om bepaalde dingen zo goedkoop mogelijk te scoren. Kleding bijvoorbeeld. Dat koop en verkoop ik regelmatig via Vinted. Als ik daar voor een tientje een mooie jurk op de kop tik, kan m’n dag niet meer stuk.” 

Waar geef je wel graag geld aan uit?
“Aan herinneringen maken. Daar geven we een stuk makkelijker geld aan uit dan aan spullen. Ongeveer € 750 per maand. We gaan zo’n zes keer per jaar op reis. Als er iets is wat ik heb geleerd, is het dat het leven zo voorbij kan zijn. Geld op de bank zorgt lang niet voor zoveel geluk als bijvoorbeeld een mooie trip maken. Reizen is de afgelopen jaren echt onze gezamenlijke passie geworden. Toen mijn vader overleed, was ik Europa nog nooit uit geweest. Inmiddels hebben we de halve wereld mogen zien en zijn we op de meest waanzinnige plekken geweest. Te gek natuurlijk, maar ik had liever gehad dat m’n vader nog leefde.” 

Even wat anders, want ken je de PorteRenee Podcast al? Kasper en Renée gaan elke vrijdag in gesprek over − hoe kan het ook anders − geld. Geen saai gedoe hoor, want daar houden we niet van. We geloven namelijk dat praten over geld niet saai hoeft te zijn, maar dat het je enthousiast kan maken. Dus, luister je deze vrijdag mee?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop