Geven aan goede doelen met belastingvoordeel: zo doe je dat

Wist je dat je geld kunt doneren aan goede doelen terwijl de Belastingdienst meebetaalt? Renée legt uit hoe dat werkt.

Geld geven aan goede doelen. Ik worstel er eerlijk gezegd altijd een beetje mee. Want hoeveel geef je? En op welke manier? Gooi je af en toe een euro in een collectebus of ga je structureel doneren, bijvoorbeeld elke maand of één keer per jaar? 

We hebben financieel niks te klagen. We kunnen doen wat we willen en voor ons hoort geven daar ook bij. Na wat onderzoek besloten we in ieder geval voor het Wereld Natuur Fonds te gaan. Zij focussen zich op meer balans terugbrengen op aarde. Voor mens en dier. Zodat onze planeet ook nog wat te bieden heeft aan volgende generaties. Met twee kinderen thuis vind ik dat echt belangrijk. 

Op hun site ontdekte ik dat je kunt doneren met belastingvoordeel. Dat geldt voor alle goede doelen, niet alleen voor het WNF, trouwens. Het betekent dat je bij een gift een deel van dat bedrag via de Belastingdienst terugkrijgt.

Doneren aan goede doelen

Je betaalt elk jaar inkomstenbelasting. Op basis van je bruto inkomen wordt bepaald hoeveel belasting je betaalt. Sommige kosten mag je aftrekken. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde zorgkosten of de hypotheekrente die je betaalt. Dat betekent dat je die kosten van je belastbaar inkomen mag afhalen.

Stel, je verdient elk jaar € 30.000 bruto. Dat is het bedrag waar je belasting over betaalt (dus je belastbaar inkomen). Als je aftrekbare kosten hebt, mag je die van dat bedrag afhalen. Stel dat je € 1.000 mag aftrekken. Dan betaal je niet over € 30.000, maar over € 29.000 belasting. Dat betekent dus dat je minder belasting betaalt.

Je moet aan strenge voorwaarden voldoen om donaties aan goede doelen te mogen aftrekken voor de inkomstenbelasting. Je moet bijvoorbeeld meer dan 1% van je verzamelinkomen van jezelf en je eventuele (financiële) partner doneren. Blijf je daaronder? Dan mag je het niet aftrekken en krijg je geen belastingvoordeel. Zonde! En het kan dus slimmer.

Periodieke gift aan goede doelen = belastingvoordeel

Dat is anders wanneer je kiest voor een periodieke gift. Die mag je (vaak) wel in zijn geheel aftrekken. Een periodieke gift is een bedrag dat je minimaal vijf jaar achter elkaar geeft. Dat spreek je schriftelijk af met het goede doel. Lid worden van bijvoorbeeld het Wereld Natuur Fonds en elke maand een tientje geven is dus geen periodieke gift.

Een periodieke gift mag je volledig aftrekken op een paar voorwaarden: 

  1. Het goede doel waar je aan doneert, is: 
  • een (culturele) ANBI. Dat staat voor algemeen nut beogende instelling. Dit is een soort keurmerk. Op de website van goede doel staat vaak of ze een ANBI zijn of niet.
  • een vereniging die geen ANBI is, maar wel aan deze voorwaarden voldoet.
  1. Je legt de periodieke gift vast in schriftelijke overeenkomst. Goede doelen hebben hier de juiste papieren voor.
  1. Je krijgt geen tegenprestatie voor je gift.

Wanneer je hieraan voldoet en je kunt de gift aantonen met bijvoorbeeld een bankoverschrijving, dan mag je het bedrag helemaal aftrekken van je inkomen. Er geldt geen minimum bedrag. Het voordeel bij periodiek schenken kan best heel groot zijn. Daarom hebben wij ook gekozen om op deze manier geld aan goede doelen te geven. Ik geef graag geld en als de Belastingdienst meebetaalt is dat natuurlijk helemaal top.

Rekensommetje

Hoeveel je terugkrijgt hangt onder meer af van je inkomsten. Maar even voor een idee. Stel dat je via een periodieke schenking vijf jaar lang € 800 per jaar schenkt. En je voldoet aan de voorwaarden om het af te trekken. Stel, je betaalt 37% belasting over je inkomen. Dan krijg je via de Belastingdienst 37% x € 800 = € 296 terug.

Hoeveel je in jouw situatie terugkrijgt na een periodieke schenking, kun je ruwweg uitrekenen in een calculator die het Wereld Natuur Fonds heeft ontwikkeld. Deze vind je hier

Er financieel beter voor komen te staan is fijn. Je werkt er hard voor en dan oogst je resultaten. Dat is fijn voor jezelf en voor de mensen om je heen, maar deel je welvaart vooral. Ook met goede doelen, die hun best doen de wereld wat mooier te maken. Op deze manier doe je dat nog financieel gunstig ook.

Dit artikel is een samenwerking met WWF. De inhoud is 100% PorteRenee

Wil je graag geld doneren aan goede doelen, maar heb je er nog niet de financiële ruimte voor? Creëer meer inzicht in je inkomsten en uitgaven. Dat doe je bijvoorbeeld met onze Money Planner. Dit boek helpt je om écht meer geld over te houden elke maand. Bekijk de video hieronder voor een eerste indruk.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek