Zo budgetteer je als je per vier weken salaris krijgt

Sommige mensen krijgen niet per maand, maar per vier weken hun salaris uitbetaald. Daardoor kunnen je financiën flink in de soep lopen. Wij bieden de oplossing.

Misschien denk je wel: lekker belangrijk. Of je nu per maand of per vier weken uitbetaald krijgt, die paar dagen verschil. Maar als je het ooit hebt meegemaakt, snap je de impact ervan wel. Een maandelijks budget loopt helemaal in de soep door een salarisuitbetaling per vier weken. Er zijn drie dingen waar je meteen al tegenaan loopt.

1. Je salaris is lager

Wanneer je per vier weken uitbetaald krijgt, krijg je op een jaar tijd niet twaalf keer je salaris, maar dertien keer. Dat betekent dat je salaris lager uitvalt bij iedere uitkering. Als je per maand blijft uitgeven zoals je met een regulier maandsalaris zou doen (en zoals je misschien gewend bent), kom je in de knel en beland je in het rood.

2. Je geeft makkelijker geld uit

Je ontvangt vaker salaris en dus heb je vaker dat moment waarop je even lekker losgaat, wat veel mensen hebben net nadat ze geld ontvangen. Omdat je vierwekelijkse salaris lager is dan een maandsalaris, kan dit er ook weer voor zorgen dat het financieel niet helemaal lekker loopt.

3. Data lopen door elkaar

De datum waarop je je salaris krijgt, komt niet meer overeen met de data waarop rekeningen worden afgeschreven. En dus kan het gebeuren dat er niet genoeg geld op je rekening staat om je rekeningen te betalen, omdat je je salaris nog niet binnen hebt. Of omdat je je geld al hebt uitgegeven.

Oplossing: keer jezelf salaris uit

De oplossing voor al deze problemen is eigenlijk heel simpel: je moet eigen baas worden. Daarmee bedoel ik niet dat je uit loondienst moet gaan, maar dat je jezelf elke maand ‘salaris’ moet gaan betalen. Dat lost alle bovenstaande problemen in één keer op. Je hebt daarvoor alleen wel een financieel buffertje nodig. Als je nu nog van paycheck to paycheck leeft en dus geen buffer hebt, moet je die eerst gaan opbouwen.

Salaris per vier weken budgetteren

Je opent een spaarrekening waar je je salaris opzet zodra het binnenkomt. Het mag ook een aparte betaalrekening zijn waar je salaris op wordt gestort, maar die kost vaak extra geld. Dus een gratis (extra) spaarrekening waar je handmatig het geld naar overboekt, kan ook.

Vanaf die rekening ga je jezelf elke maand salaris betalen. Reken dus even uit hoeveel je netto verdient per jaar, deel dat bedrag door twaalf en boek dat bedrag elke maand over naar je betaalrekening. Kies een dag in de maand die logisch is en dicht bij de data ligt waarop alle rekeningen automatisch worden afgeschreven.

Twee betaalrekeningen

Dit systeem werkt het beste wanneer je twee betaalrekeningen hebt. Eentje om de vaste lasten van af te laten schrijven. Hier zet je genoeg geld op om al die bedragen van te betalen. Dit gaat allemaal automatisch en van deze rekening heb je ook geen pinpas nodig. Liever niet zelfs, om te voorkomen dat je van deze rekening geld gaat opnemen. Of er aankopen mee gaat pinnen. Dat is dus niet de bedoeling. Van deze rekening blijf je − nadat je er geld op hebt gezet − af. Niet bij alle banken kun je een rekening krijgen zonder pinpas, dan leg je ‘m maar in een la.

Zonder pinpas

De tweede rekening is een betaalrekening met pinpas. Hier zet je geld op dat je vrij mag uitgeven aan variabele kosten zoals boodschappen, benzine, leuke dingen doen en cadeautjes. Bedenk vooraf even wat passende bedragen hiervoor zijn. Ik zet dit geld per week voor mezelf klaar en noem het dan ook mijn ‘weekgeld’. Zo voorkom ik dat ik mijn hele maandbudget voor variabele kosten in week één al uitgegeven heb. Het is een soort zelfbescherming. Het geld dat je elke week gebruikt als weekgeld, maak je dus over vanaf de spaarrekening of betaalrekening waar je salaris op wordt gestort.

Door het op deze manier aan te pakken, creëer je ook met een salaris per vier weken een financiële huishouding alsof je per maand betaald krijgt. In het begin is het misschien even sparen om het voor elkaar te krijgen, maar je zult zien dat het top werkt.

Meer weten over weekgeld? Check dan de video hieronder waarin ik het uitleg. En als je dit nou ook zo nuttig vond, kom ons dan gelijk volgen op Instagram. Zo mis je geen enkele geldtip meer. Zien we je daar?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop