15 lessen die ik leerde van 15 jaar ondernemen

Binnenkort vier ik een jubileum: ik ben dan 15 jaar zelfstandig ondernemer. Een mooi moment om de 15 lessen te delen die ik in die periode leerde van ondernemen.

Ik was 21 jaar oud toen ik begon met werken. Eerst een paar maanden in loondienst bij de Wakkere Krant van Nederland. In datzelfde jaar nog werd ik zzp’er. De diversiteit paste beter bij me. Zelfs in de journalistiek werd een fulltime baan in loondienst op één plek een beetje saai. Als ik nu terugdenk aan die tijd, zie ik een broekie voor me. Zo jong en onervaren. En wat heb ik veel stomme, gênante en onhandige dingen gedaan. Al doende leert men. Echt waar.

Ik zet 15 van de lessen die ik leerde in de afgelopen 15 jaar ondernemen op een rij. In de hoop dat ze jou kunnen helpen of inspireren.

Les 1

Begin gewoon. Er is geen juist moment om vanuit loondienst voor jezelf te beginnen. Ik was hartstikke jong en iedereen riep dat het beter was om eerst een paar jaar in loondienst te werken. Nou, ik heb dat nooit gemist. In elke levensfase zijn er redenen om het niet te doen. Maar als dit is wat je wilt en je hebt een goed plan: go for it.

Les 2

Zoek mensen die je willen helpen. Ik bedoel niet meteen een betaalde coach, al is dat ook een top-idee in veel gevallen. Ik bedoel gewoon een baas, een chef of een collega die jou leuk vindt en verder wil helpen. Vraag daar ook schaamteloos om: wil jij mijn mentor zijn? Ik heb vroeger wel eens journalisten of ondernemers aangeschreven: mag ik meekijken met hoe jij het doet? Vaak genoeg kreeg ik ‘ja’ als antwoord.

Les 3

Maak van geld verdienen meteen een doel. Veel startende ondernemers gaan eerst dingen gratis doen. Want ja, ze beginnen pas net en hebben nog niet veel ervaring. Het is zo moeilijk om vanuit daar betalende klanten te werven. Want als je iets één keer gratis krijgt, willen ze dat de volgende keer ook. Mijn motto is inmiddels: niks gratis.

Les 4

Beslis zelf de route. In het begin deinde ik als zzp’er erg met de golven mee. Ik deed alles wat op mijn pad kwam. Tot ik me op een dag opeens afvroeg: is dit wel wat ik wil? Natuurlijk moet je kansen die voorbij komen pakken, maar blijf wel nadenken. Is dit wat je ambieert? Is dit de kant die je op wilt?

Les 5

Zoek een goede boekhouder/accountant. Ja, ook als je net begint. Hij of zij verdient zichzelf echt terug.

Les 6

Wees uniek. Als zzp’er of ondernemer word je pas écht geld waard wanneer je dingen anders doet dan anderen. Niet alleen beter, maar op jouw eigen herkenbare manier. Of je nu massages geeft of tekstschrijver bent. Durf een eigen, herkenbare stijl te ontwikkelen. Dan ben je namelijk niet meer inwisselbaar voor ieder ander.

Les 7

Kies een niche. Als freelance journalist specialiseerde ik me al snel in human interest. Dat zijn emotionele, persoonlijke verhalen. Ik koos heel bewust om alleen maar die verhalen te, werd daar goed in. Mensen wisten me daarvoor te vinden en betaalden gewoon goed. Ook nu met PorteRenee.nl heb ik dat gedaan. Een niche en dat heeft waarde.

Les 8

Durf nee te zeggen. Ik heb, zeker de laatste jaren, heel vaak nee gezegd. Tegen dingen die slecht betaalden, tegen opdrachtgevers waar ik geen klik mee had, tegen opdrachten waarvan ik voelde: dit wordt vooral veel gedoe. Ik vond dat in het begin best spannend, maar merkte al snel dat het écht waar is. Wanneer je een deur sluit, gaat er een raam open.

Les 9

De cursussen voor startende ondernemers vliegen je om de oren. En ze gaan ook nog eens als zoete broodjes over de toonbank. Ik ben groot voorstander van in jezelf investeren, maar geloof ook enorm in al doende leren. Je hoeft niet alles al van een ander geleerd te hebben voordat je aan je eerste dag begint. Het is oké om fouten te maken. Wat zeg ik? Het is geweldig want het is de beste manier om te leren.

Les 10

Leer organiseren en plannen. Oh my, deze les heb ik zelf nog niet helemaal in de vingers, hoor. Ik vind dit heel moeilijk en ben van nature chaotisch. Maar je moet dit echt proberen. Anders sneeuw je onder in alle grote en kleine dingen die je als zelfstandige moet en wil doen. Gelukkig helpt Kasper me en hebben we sinds kort hulp ingeroepen van iemand die helpt met de mail, agenda, etc. Zie les 11.

Les 11

Roep er op tijd mensen bij. Als je bedrijf groeit, kom je op het punt dat je hulp nodig hebt. Ik was daar eigenlijk iets te laat mee en liet hier en daar al een steekje vallen voordat wij onze eerste freelancers inhuurden. Eigenlijk had ik dat eerder moeten doen. Leermomentje. Blijf wel rekenen: hoeveel kost deze persoon me? Wat blijft er voor mij over, etc. Je wilt geen bedrijf runnen alleen maar om je personeel te kunnen betalen.

LEES OOK: Zo begon ik mijn bedrijf met een investering van 7 euro

Les 12

Accepteer dat het niet alleen maar leuk is. Soms beginnen mensen met ondernemen voor de vrijheid, de lol, de creativiteit, etc. Maar als zzp’er/ondernemer moet je ook gewoon administratie doen, je kantoor schoonmaken en rekeningen betalen. Dat hoort erbij en is helemaal oké.

Les 13

Zorg voor een deur die je dicht kunt trekken. Ik werkte jarenlang thuis en ben nu zó blij met een kantoor. Wanneer ik mijn kids uit school ga halen, draai ik de deur van mijn kantoor op slot en ben ik weg. Ik geef toe: in mijn hoofd draaft het nog wel even door, hoor. Leuke ideeën, to do-lijstjes en vergeten zaken. Toch is dat minder nu we kantoor hebben dan toen mijn werkplek de keukentafel was. Andersom werkt het ook: in erger me nu niet meer aan rondslingerend speelgoed en een uitpuilende wasmand nu ik lekker op kantoor werk.

Les 14

Organiseer je financiën! Dit is echt belangrijk. Je wilt geen gezeik met de Belastingdienst krijgen. Dus zet een structuur op die werkt. Een aparte rekening/potje voor geld dat je wegzet voor inkomstenbelasting, een aparte rekening/potje voor BTW, etc. Regel het goed en houd je hieraan. Anders krijg je straks slapeloze nachten.

Les 15

Hou op met onzeker en kritiek op jezelf zijn. Zeker vrouwen zijn op niemand zo fel als op zichzelf. Het moet perfect, dan mag de wereld het pas zien. Hou toch op. Als je niets probeert, wordt het nooit perfect. Dus: laat jezelf zien en groei voor het oog van je publiek. Dat maakt je alleen maar menselijk. Mijn eerste stukken, posts en samenwerkingen waren verre van perfect. Ik heb er wel onwijs veel van geleerd en ben daardoor beter geworden in wat ik doe. Zo werkt dat, denk ik, voor iedereen.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!