Doe dit met je salaris zodra het binnen is

Wat doe je met je salaris zodra het gestort is? Doe er meteen deze 5 dingen mee en word steeds een beetje rijker.

Op de dag dat je salaris of andere inkomsten binnenkomen, zou je er eigenlijk al een plan voor moeten hebben. Een plan dat beter is dan het allemaal uitgeven. Ik vertel je welke vijf stappen ik neem, wanneer ik mijn inkomen gestort krijg. 

  1. Ik zorg dat ik een overzicht heb van wat er die maand binnenkomt en wat er uit zal gaan. Ik maak ook een potje ‘onvoorzien’, want het leven loopt nu eenmaal altijd anders dan je hoopt of denkt. Uit dat potje kan ik de kosten die daarbij komen kijken betalen.
  2. Ik spaar nu eerst. Ja, klinkt misschien gek, maar sparen lukt de meeste mensen alleen wanneer je het meteen doet nadat je geld ontvangt. Ik stel een realistisch doch ambitieus spaarbedrag vast en maak dit geld over naar mijn spaarrekening. Je kunt ook een automatische overboeking klaarzetten, zodat dit allemaal vanzelf gaat.

3. Nu ga ik de rekeningen die ik heb liggen betalen. Weg is maar weg, toch? 

4. Op één rekening zet ik nu het geld klaar mijn vaste lasten. Dankzij mijn overzicht in stap 1 weet ik precies hoeveel dat is. Dit doe ik op een aparte rekening die alleen voor afschrijvingen is. Ik heb hier dan ook geen pinpas van.

5. Als het goed is, heb je nu nog een bedrag over voor variabele kosten zoals boodschappen, benzine, cadeautjes of onvoorziene kosten. Het bedrag dat je daarvoor hebt voor een maand, deel ik altijd door het aantal dagen in die maand. Dan zet ik het per week op een aparte bankrekening. Zo weet ik precies wat ik voor de komende week te besteden heb. Ik kan zo ook niet al het te besteden geld voor die maand er in één keer doorheen jassen. Want geloof me: ook ik vind dat verleidelijk.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!