Doe dit met je salaris zodra het binnen is

Salaris binnen? Doe er meteen deze vijf dingen mee en word steeds een beetje rijker.

Op de dag dat je salaris of andere inkomsten binnenkomen, zou je er eigenlijk al een plan voor moeten hebben. Een plan dat beter is dan het allemaal gewoon uitgeven. Ik vertel je welke vijf stappen ik neem wanneer ik mijn inkomen gestort krijg. 

Stap 1: zet alle inkomsten en uitgaven op een rij

Ik zorg dat ik een overzicht heb van wat er die maand binnenkomt en wat er uit zal gaan. Ik maak ook een potje ‘onvoorzien’, want het leven loopt nu eenmaal altijd anders dan je hoopt of denkt. Uit dat potje kan ik de kosten die daarbij komen kijken betalen.

Stap 2: maak geld (automatisch) over naar je spaarrekening

Ik spaar nu eerst. Ja, klinkt misschien gek, maar sparen lukt de meeste mensen alleen wanneer je het meteen doet nadat je geld ontvangt. Ik stel een realistisch doch ambitieus spaarbedrag vast en maak dit geld over naar mijn spaarrekening. Je kunt ook een automatische overboeking klaarzetten, zodat dit allemaal vanzelf gaat. Nog makkelijker!

Stap 3: betaal alle rekeningen

Nu ga ik de rekeningen die ik heb liggen betalen. Weg is maar weg, toch? 

Stap 4: open een aparte rekening voor vaste lasten

Ik heb twee aparte bankrekeningen. Eentje is specifiek voor mijn vaste lasten. Dankzij mijn overzicht in stap 1 weet ik precies hoeveel geld ik daar elke maand op moet zetten. Het geld zet ik op die rekening klaar en daarna wordt het gedurende de maand allemaal vanzelf afgeschreven. Ik heb hier geen pinpas van en ook geen omkijken naar.

Stap 5: bepaal het budget voor je weekgeld

Je hebt alle rekeningen betaald en het geld voor je vaste lasten klaar gezet. Nu zou je nog geld over moeten hebben voor andere kosten, die we ‘variabele kosten’ noemen. Denk aan boodschappen, benzine, een cadeautje of wat leuks doen. Je kunt nu precies uitrekenen hoeveel geld je hiervoor te besteden hebt. Kom je niet uit? Dan zul je in kostenposten moeten snijden. Schrap nu niet meteen het sparen, maar probeer eerst je vaste en variabele kosten omlaag te brengen.

Het bedrag dat je hebt voor variabele kosten, deel ik altijd door het aantal dagen in die maand. Dan zet ik het per week (7 dagen dus) op mijn tweede bankrekening. Ik noem dit geld mijn weekgeld. Dat is dus het geld dat ik die week uit kan en mag geven. Zo weet ik precies wat ik voor de komende week te besteden heb. Zo kan ik niet al dit geld er in één week doorheen jassen, waardoor ik aan het eind van de maand niet uitkom. Weekgeld zorgt ervoor dat je gelijkmatiger gaat uitgeven en ongeveer net zoveel te besteden hebt in week één na je salaris, als in week vier.

Deze vijf stappen hebben mij en mijn gezin enorm geholpen om inzicht en overzicht te krijgen in de financiën en indirect daardoor ook meer te sparen. Hopelijk helpt het jou ook!

Meer weten over weekgeld? In de video hieronder leg ik de basis uit. Enne, als je meer van zulke handige geldtips wilt, kom ons vooral volgen op Instagram. Zo mis je nooit meer een handige tips!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek