Praten over geld: Vijf geldvragen die je elkaar als stel moet stellen

Geld wordt vaak genoemd als (mede-)oorzaak van een scheiding. Er meer over praten zou helpen. Bespreek deze vijf geldvragen eens met je lief.

Geld staat in de top vijf van zaken die ruzie veroorzaken binnen relaties

Des te belangrijker is het om er goed met elkaar over te praten. Zonder ruzie, het liefst. Nu zijn er natuurlijk vragen die je moet stellen wanneer je net samen bent. Bijvoorbeeld of jullie een gezamenlijke rekening openen. Of jullie al het spaargeld op één hoop gooien. Dat soort dingen. Ik denk dat dat in veel gevallen ook wel besproken wordt.

Praten over geld

Maar als je eenmaal samenwoont…

Heb je het er dan nog wel eens over? Veel mensen niet. De basics zijn geregeld. Wat valt er nog over te zeggen? Zo veel, denk ik dan. Je maakt toch ook plannen voor de toekomst? Je denkt toch na over de toekomst van je kinderen, over je carrière, over waar je woont. Waarom dan niet over hoe je financiële toekomst eruit ziet. Daarom pleit ik ervoor om ieder jaar (minimaal) met elkaar rond de tafel te gaan en met elkaar te bespreken: hoe gaat het nu? Zijn we tevreden? Hoe gaan we verder? Hoe zie jij de toekomst? Wat zou jij graag willen? En welke rol speelt geld daarin?

Of je nu al jaren getrouwd bent of pas net samenwoont, bespreek deze 5 vragen eens met elkaar.

Wie doet wat?

Meestal regelt de één alle financiële zaken. Ik zou zeggen: verdeel de posten. Jij gaat over de hypotheek, hij over de verzekeringen. Of welke verdeling ook past bij jullie. Zo heb je beide het gevoel betrokken te zijn en sluit je niemand buiten. Hou elkaar wel op de hoogte, zodat je het zelf ook zou kunnen regelen mocht dat ooit nodig zijn.

Vinden we de verdeling van onze financiën eerlijk zo?

Soms kan er onderhuids best wat frustratie ontstaan, wanneer je bijvoorbeeld stiekem vindt dat er teveel geld wordt uitgegeven. Of omdat je de ander juist de gierig vindt. Bied de ander ruimte om dit te delen. Op een rustige, niet verwijtende manier, graag. Met ruimte voor een open gesprek.

Maken we schulden en hoeveel maximaal?

Een belangrijke vraag om in het begin van je relatie te stellen, maar ook onderweg in je relatie niet onbelangrijk. Denk aan het kopen van een huis, een verbouwing, het krijgen van kinderen. Zorg dat je op één lijn zit, hierin.

Hoeveel sparen we en waar sparen we dat voor?

Samen besluiten dat je gaat sparen, echt gaat sparen, is één ding. Daarna moet je het nog eens worden over waar dat geld naartoe gaat. Als je een denkt aan een luxe wintersportvakantie en de ander er de hypotheek van af wil lossen, heb je nog wel iets te bespreken.

LEES OOK: Help! Mijn partner heeft een gat in de hand

Wanneer wil jij met pensioen?

Wil je doorwerken tot je recht hebt op AOW? Of heb je de droom om eerder te stoppen? Als je flink in leeftijd scheelt, is dat ook nog wel iets om over na te denken. Vervolgvraag is natuurlijk: wat kunnen jullie doen om dat te bereiken?

Ik zeg: trek er een flesje wijn bij open. Dat maakt dit gesprek nog even wat fijner. Probeer praten over geld leuk te maken. Zie er de lol van in. Maak plannen en fantaseer over de toekomst, want daar hoort geld gewoon bij. En vul dan meteen dit boek in.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop