Jij en je partner verdienen niet evenveel: hoe verdeel je het eerlijk?

Wat als jullie als partners niet evenveel verdienen? Jij veel minder of juist meer. Hoe organiseer je dan jullie financiën? Er zijn meerdere opties, de ene eerlijker dan de ander. Jij mag kiezen.

Mijn man had vóór mij een vriendin die flink minder verdiende dan hij. Dat leverde wel eens wrijving op. Toen ze gingen samenwonen, spraken ze af dat ze allebei een vast maandelijks bedrag in zouden leggen. Dat van haar was lager, want ze verdiende minder. Het leek een eerlijke afspraak. Maar naarmate ze langer samen waren, leverde het toch wat frustratie op bij mijn man. Die had het idee veel te veel af te moeten dragen van zijn salaris. Hij werkte zich een ongeluk en waarvoor? Om het grootste deel van de vaste lasten te betalen. Tja, wat is nu eerlijk?

Jij en je partner verdienen niet evenveel, wat nu?

Inmiddels heeft hij het wat dat betreft makkelijker: we verdienen beiden exact hetzelfde salaris en dragen dus evenveel bij. Maar die situatie is natuurlijk uniek. Als je echt allebei heel verschillende inkomsten hebt, wat zijn dan de opties om het financieel eerlijk te regelen? Ik geef je vijf manieren, om uit te kiezen. Al kun je natuurlijk ook een eigen variant maken, specifiek voor jullie situatie. Helemaal prima, zolang jullie je allebei er maar goed bij voelen.

Optie 1: alles op één hoop

Al maak je aan het begin van je relatie nog zulke goede afspraken over de verdeling, bij veel Nederlandse stellen eindigt het uiteindelijk toch in het alles-op-één-hoop-systeem. Zo’n 61% van alle Nederlanders heeft het zo geregeld. Het is wel zo makkelijk, is vaak het argument. Bij dit systeem komen allebei de inkomens op één rekening binnen. Daar worden vaste lasten en andere kosten van betaald. En als er wat overblijft, komt dat op een gezamenlijke spaarrekening terecht.

Je zou zeggen: dat kan geen problemen opleveren. Maar dat kan het zeker wel. Want wat als je uit elkaar gaat? Wie krijgt dan wat? En ook eerder al kan dit systeem frustraties opleveren, want hoe doe je het als je iets voor jezelf wilt kopen? Moet je de ander dan altijd om toestemming vragen? Dat zijn dingen om goed te bespreken samen.

Optie 2: ieder de helft

De naam zegt het al: bij dit systeem betaal je ongeacht je inkomsten gewoon allebei de helft van de kosten. Het salaris komt bij allebei op een eigen rekening binnen. Zo’n 15% van de Nederlandse stellen heeft het zo geregeld. Beiden storten hetzelfde bedrag op een rekening voor de maandelijkse kosten. Daarvan worden dingen zoals water, gas, elektra, hypotheek/huur en boodschappen betaald. Wat je na jouw inleg overhoudt van je salaris, is voor jou.

Nadeel van deze methode is dat de één veel meer aan zichzelf kan uitgeven dan de ander. Stel, je moet € 1.000 bijdragen per maand. Jij verdient € 3.000 netto per maand en houdt dus € 2.000 over. Je partner verdient € 1.300 en houdt maar € 300 over. Dat kan voor scheve gezichten zorgen. Bovendien kan ik me voorstellen dat je met € 1.300 aan inkomsten wat voorzichtiger bent met geld uitgeven dan wanneer je € 3.000 netto per maand binnen krijgt. Het kan ook zo zijn dat de één niet genoeg verdient om die gelijke bijdrage te doen. Dan gaat dit systeem niet op.

Optie 3: percentueel bijdragen

Als jullie inkomens flink verschillen, kan percentueel bijdragen een goede optie zijn. Zo’n 12% van de Nederlandse stellen doet het zo. Dit betekent dat je qua absoluut bedrag niet evenveel bijdraagt, maar percentueel wel. Hoe reken je dat uit? Je telt allebei de netto-inkomens bij elkaar op. Dat is 100%. Nu reken je uit hoeveel procent jij daarvan verdient en hoeveel procent je partner binnen brengt. Die percentages gebruik je ook om te bepalen hoeveel je per maand inlegt om de rekeningen te betalen. Verdien je 60%, dan draag je ook 60% van de kosten. Wanneer je jonge kinderen hebt en afspreekt dat één van de partners minder werkt om voor de kinderen te zorgen, kan dit voelen als een eerlijke oplossing. Er moet nu eenmaal iemand voor de kinderen zorgen. En dat hoeft niet te betekenen dat een van jullie twee daar financieel onder lijdt en geen geld meer te besteden heeft.

Optie 4: zakgeldmethode

Ken je de zakgeldmethode al? Dan krijg je allebei op een aparte rekening zakgeld uitgekeerd om uit te geven aan wat jij maar wilt. Die vrijheid is veel waard, al zeg ik het zelf. Als jij met je vriendinnen wilt gaan lunchen, hoef je dat niet te overleggen met je partner. En je partner hoeft het niet aan jou voor te leggen als-ie nieuwe wielrenspullen wil kopen. Van alle Nederlandse stellen werkt 8% met deze zakgeldmethode. Hoe je het naast het zakgeld regelt, kun je zelf bepalen. Je zou het kunnen combineren met een percentuele inleg, bijvoorbeeld.

Optie 5: wie betaalt wat?

Sommige mensen verdelen de kosten per categorie. Zo van: ik betaal de boodschappen en de verzekeringen, jij de huur/hypotheek en de kinderopvang. Prima methode, op zich. Al moet je wel opletten wanneer jouw partner altijd de hypotheek betaald heeft, dat dit problemen kan opleveren wanneer jullie uit elkaar zouden gaan. Als de ander kwaad in de zin heeft, kunnen die afschrijvingen als bewijs dienen om jou het huis uit te krijgen. Ik ga nu even van het ergste uit, maar scheidingen verlopen in veel gevallen nu eenmaal niet netjes en vriendelijk. Denk daar dus wel goed over na. Ook is het fijn als je beiden van alle kosten op de hoogte bent. Kijk altijd wat het totale bedrag is dat jullie betalen, en of dat voor jullie allebei eerlijk voelt. Deze verdeling kan er ook voor zorgen dat de financiën onoverzichtelijk worden. Wie betaalt nou wat, hoeveel is dat en van welke rekening? Houd daar goed grip op.

Welke manier bij jullie past, bepalen jullie samen. Praat er vooral openlijk over en geef het aan wanneer iets niet helemaal eerlijk voelt. Voel je aan de andere kant ook niet te snel aangevallen, dan kom je er samen vast goed uit.

Nu we het toch over salaris hebben: ken je de weekgeldmethode al? In de video hieronder leg ik je uit wat het inhoudt en hoe je het toepast. En als je deze video nou ook zo nuttig vond, kom ons dan volgen op Instagram. Daar delen we elke week heel veel handige geldtips!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop