Hoeveel moet ik sparen per maand? Zo reken je dat uit

We krijgen vaak de vraag: hoeveel moet ik nou sparen per maand? Helaas, daar is geen kant-en-klaar antwoord op. Maar je kunt het wel uitrekenen voor jouw situatie. We leggen je uit hoe.  

Online vallen mensen over elkaar heen om te vertellen hoeveel zij wel niet sparen. Het Nibud adviseert om 10% van je netto-inkomen te sparen. Maar daar halen veel mensen hun neus voor op. Ben je gek! Veel te weinig. Percentages van 30% en soms zelfs 70% worden geroepen. Als dat voor jou niet haalbaar is − wat me logisch lijkt − raak je gedemotiveerd.

Stop. Vergeet wat je hebt gelezen. Hoeveel je kunt sparen per maand is heel persoonlijk. Het hangt van jouw persoonlijke situatie af. Op een studentenkamer met een grote-mensen-inkomen en alleen je kat om voor te zorgen spaar je nu eenmaal harder dan als single mom met twee kinderen en een parttime baan. Er is dus niet één antwoord op de vraag: hoeveel zou ik moeten sparen per maand?

Ik ga je via een aantal stappen uitleggen hoeveel jij zou kunnen sparen.

Vijf spaarvragen aan jou

Stel jezelf deze vijf vragen en je weet wat bij jouw situatie past en dus hoeveel je kunt sparen per maand.

Vraag 1: wat is je financiële doel?

Als je weet wat je wilt bereiken en wanneer je dat bereikt wilt hebben, kun je terugrekenen hoeveel je per maand apart zou moeten zetten daarvoor. Dit bedrag heeft niets te maken met hoeveel je KUNT sparen. Toch begin ik met deze vraag. Veel mensen gaan bij het bepalen van hun spaarbedrag eerst kijken hoeveel kosten ze hebben. Wat blijft er aan het einde van de maand over? Niet ambitieus genoeg, vind ik. Er blijft namelijk bijna nooit geld over.

Daarom werk ik andersom. Je bepaalt eerst hoeveel je wilt sparen en kijkt daarna hoe je dat kunt realiseren. Kijk, uiteraard zijn er grenzen. Ik zou best € 10.000 per maand willen sparen. Maar helaas, dat red ik natuurlijk niet. Wees dus realistisch op basis van jouw situatie. Ook als je geen specifiek spaardoel hebt, kun je een bedrag voor ogen hebben dat goed voelt. Of dat nu € 100 of € 1.000 is. Ga voor een bedrag waar je blij mee zou zijn.

Vraag 2: weet je waar je geld elke maand naartoe gaat?

We gaan nu tóch even kijken hoe je huidige financiën ervoor staan. Want dat is natuurlijk wel van invloed. Maak een lijstje met wat je inkomsten en uitgaven zijn. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld onze Excel-sheets gebruiken of − als je liever ouderwets op papier werkt − onze Money Planner. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een boekje of vel papier pakken. Daar stopt het overigens niet. We gaan door naar de volgende vraag.

Vraag 3: wat is sparen je waard?

Op basis van je huidige inkomsten- en uitgavenpatroon kun je misschien (op papier) € 100 sparen per maand. Hoeveel is het je waard om meer dan dat opzij te kunnen zetten? Is er iets wat je van je uitgaven best zou willen inleveren om dat te bereiken? Dit betekent niet dat je leven minder leuk gaat worden. No worries, je hoeft niet op een houtje te gaan bijten. Begin maar met kosten opzeggen die geen (al te grote) invloed hebben op je levensgeluk. Die zijn er genoeg!

Kleurtjessysteem

Om te achterhalen of je nog meer kunt (en wilt) sparen, raad ik je het kleurtjessysteem aan. Je geeft al je uitgaven een kleur: groen, oranje of rood. Iedere kleur staat voor hoeveel waarde je aan deze kostenpost hecht. Verdeel je uitgaven in drie categorieën. Van ‘écht houden van’ (groen) en ‘misschien houden van’ (oranje) tot ‘meteen weg’ (rood). Onthoud dat iedere euro die je bespaart een euro voor je spaarpot is.

Misschien kijk je amper nog tv en kun je het tv-abonnement opzeggen? Of heb je vijf streamingsdiensten, maar kun je prima met één of twee door het leven. Of wandel je veel buiten en is dat sportschoolabonnement overbodig. Wees kritisch. Of hanteer de kaasschaafmethode, waarbij je van al je kostenposten een beetje ‘afschaaft’. Hier lees je daar alles over.

Vraag 4: ga je een vast bedrag of een percentage sparen per maand?

Als je elke maand hetzelfde inkomen ontvangt, kun je een vast spaarbedrag per maand kiezen. Is je inkomen variabel? Dan kun je een percentage van je inkomen nemen. Het Nibud praat bij spaarbedragen ook niet over een vast bedrag, maar over 10% sparen van je netto-inkomen. Waarom? Omdat iedereen het financieel anders heeft. Hoeveel dat precies is, hangt dus af van jouw situatie. Je zou ook een vast bedrag kunnen doen en een percentage van wat er extra binnenkomt.

Vraag 5: kan ik zorgen voor meer inkomsten?

Besparen is prima, maar je kunt ook op zoek gaan naar manieren om meer geld te verdienen. Waardoor je automatisch (als het goed is) meer geld per maand overhoudt. En dus meer kunt sparen. Start bijvoorbeeld een side hustle, oftewel een baan naast je baan. Of kies voor een bank waar je wél een lekkere spaarrente ontvangt. Er zijn genoeg manieren om elke maand wat extra’s te verdienen. Ga bij jezelf na of en hoe je dat zou kunnen fixen.

Automatisch sparen per maand

Nu brengen we de antwoorden op bovenstaande vragen bij elkaar. We nemen het bedrag dat je wilt sparen, plus je oude financiële situatie en je nieuwe financiële situatie onder de loep. Stel jezelf nu de vraag: welk bedrag ga ik sparen per maand? Wanneer je dat bepaald hebt, is het handig om een automatische overboeking in te stellen. Die het spaargeld meteen naar de bijbehorende rekening overmaakt, op de dag dat je je salaris of andere vaste inkomsten binnenkrijgt. Sparen is je prioriteit en gebeurt dus eerst. Zodat je zeker weet: sparen lukt deze maand.

Laat je niet gek maken door de enorme bedragen en percentages van anderen. Laat het je inspireren, maar weet ook: zij waren daar ook niet overnight. Iedere euro die je wegzet is er één meer dan wanneer je niet spaart. Succes!

Oh, en mocht je jouw spaarrekening nou lekker aan het vullen zijn, dan moet je daar natuurlijk wel zoveel mogelijk vanaf blijven. Dus ga niet telkens terugboeken omdat je toch niet lekker uitkomt. In onderstaande video geef ik je drie oorzaken waardoor je terugboekt van je spaarrekening. Kijk ‘m zeker effe, om te voorkomen dat jij het ook gaat (of blijft) doen.

Wil je extra motivatie en inspiratie op weg naar je spaardoel? Kom ons dan volgen op Instagram. Daar delen we elke week de beste spaartips. Maar meer dan dat: daar maken we geld leuk en delen we alles wat ook maar met persoonlijke financiën te maken heeft. Zien we je daar?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop