Op je vaste lasten besparen: Zo doen wij dat

Besparen op je vaste lasten. Mensen denken vaak dat het niet kan, maar dat kan heus wel. We leggen uit hoe.

Als het moet, kunnen wij het met € 1.800 euro per maand redden. Ik ben getrouwd en heb twee kinderen, van 4 en 7 jaar. En dat bedrag: die € 1.800 euro voelt als een zegen. Mijn man en ik zijn beide ondernemer. We zijn ook ondernemend. Die € 1.800 euro zullen we op de één of andere manier wel bij elkaar krijgen. Ook in economisch minder florissante tijden. Dat vertrouwen hebben we inmiddels.

Oke. To the point nu. Hoe krijg jij je vaste lasten ook laag, of in ieder geval lager.

Ik geef je 10 tips

Wij pasten en passen deze nog altijd toe. Want lage lasten creëren is één ding, ze laag houden is net zo’n uitdaging. Maar jij kunt dit!

1

De beste manier om je lasten te verlagen is door gewoon een tevreden mens te zijn. Met wat je al hebt. Want dat is veel gevallen al zoveel! Zeker als je het vergelijkt met de rest van de wereld. Ik ben me op een dag gewoon eens af gaan vragen wat nu echt bijdraagt aan mijn geluk. Welke uitgaven maken mijn leven fijner en leuker? Zo ongeveer niets daarvan kostte geld, behalve mijn huis. Dus: weg met al dat willen hebben. Het maakt je uiteindelijk toch niet gelukkiger.

2

Ga je spaargeld (deels) inzetten om die lasten verder omlaag te krijgen. Je kunt extra aflossen op je hypotheek, bijvoorbeeld. Hierdoor zakt je hypotheekschuld en dus je maandlasten. Maar je kunt ook je huis verduurzamen en zo je energierekening verlagen. Wat je hiermee bespaart of terug krijgt, kun je weer gebruiken om die lasten nog verder omlaag te krijgen. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te leggen, je huis te isoleren of weer extra af te lossen.

3

Wist je dat bijna de helft van de huishouden tussen de vijf en tien abonnement heeft? Het Nibud deed er onderzoek naar. Ik vind dat veel! Zelfs als we de meest goedkope abonnementen nemen, van bijvoorbeeld een tientje, kost je dit tussen de € 50 en €100 per maand. Zonde. Ik had ze ook hoor. Een krantenabonnement, een abonnement op een tijdschrift. Ik kreeg bloemen thuisbezorgd (abonnement) en mijn boodschappen ook (abonnement). Nu heb ik er nog maar één: op de lokale speel-o-theek, waar mijn kinderen speelgoed kunnen lenen.

4

Zet je verzekeringen op een rij en check de voorwaarden nu eens goed. Waarvoor ben je verzekerd? Is die dekking wel nodig? Zitten er geen dubbelingen tussen? Bijvoorbeeld: je hebt een laptop die je aanvullend verzekert voor buiten de deur. Maar buiten de deur is je computer ook al verzekerd onder je reisverzekering. Ook je reisverzekering en zorgverzekering kunnen dubbelen, bijvoorbeeld als het gaat om medische kosten in het buitenland. Sommige autoverzekeringen bieden ook al pechhulp. Zonde als je dan ook nog een ANWB-abonnement hebt lopen. 

5

Wat kost je vervoer? Enig idee? In veel gevallen is het meer dan je zelf denkt. Bij de trein en de fiets kun je het makkelijk berekenen. Maar doe dat ook eens wanneer je een auto hebt. De kosten van je auto zijn niet alleen je benzine, maar denk ook aan de afschrijvingen (wat je auto dus minder waard wordt), het onderhoud, reparaties, verzekering en wegenwacht. Een auto bezitten kost je zo een paar honderd euro per maand. Als je er twee hebt het dubbele. Vraag je af of je dat waard vindt. Dat deden wij vorig jaar ook en dus ging er één auto weg. Hier lees je het hoe en waarom daarvan en hoeveel geld dat ons scheelt.

6

Betaal je nog het volle pond voor je mobiele telefoon? Zó 2009! Sim only is the way to go als je wilt besparen op die maandelijkse rekening. Koop een los toestel of houd gewoon degene die je nu al hebt, en sluit er een los sim only abonnement bij af. Zo betaal je al jaren een tientje per maand terwijl ik die telefoon ook zakelijk volop gebruik. Top dus.

7

Check bij sommige lasten eens of je wel krijgt waar je voor betaalt. Doe bijvoorbeeld een speedtest voor je internet. Doe het een paar keer. Blijf je concluderen dat je internet niet zo snel is als je wordt beloofd? Neem dan contact op met je provider. Vraag om korting of een oplossing. Je kunt – als je wel genoeg aan de snelheid hebt – ook naar een goedkoper abonnement overstappen bij een provider die wel levert wat hij toezegt. 

8

Leen niet onnodig. Ik weet het: het is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik zie doordat wij al jarenlang de rubriek Waar Doet Ze Het Van maken, veel kasboekjes voorbij komen. In een groot deel ervan staat een bedrag aan aflossingen en rente op leningen anders dan de hypotheek. Die bedragen nemen een flink hap uit wat je te besteden of te sparen hebt. Probeer lenen zoveel mogelijk te vermijden. Want je blijft zo ongelofelijk lang zitten met de afbetalingen.

9

Maak het een sport. Dat is het bij ons inmiddels geworden. Bij iedere euro die we van onze vaste lasten af krijgen, geven we elkaar een high five. Well done. Weer minder of lagere rekeningen om iedere maand te betalen. Niet omdat we nou zo gierig zijn, wel omdat we ons geld veel liever aan andere dingen uitgeven dan aan energierekeningen, verzekeringen en boodschappen. Door het besparen op die vaste lasten, kunnen we lekker sparen en beleggen. Dat zorgt er nu al voor dat we vrij zorgeloos zijn financieel. In de toekomst gaat dat er mede voor zorgen dat we niet meer hoeven te werken voor ons geld. Hoe groot of klein je doel ook is. Het begint écht bij lage vaste lasten.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!