Doorlopende reisverzekering: wanneer is dat nou voordelig? En hoe bespaar ik erop?

In welke situaties ben je nou goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering? En wanneer sluit je die beter los af per vakantie? We zochten het voor je uit en helpen jou besparen op je reisverzekering.

De een reist de hele wereld rond, de ander blijft het liefst lekker in eigen land. Waar je ook op vakantie gaat, een reisverzekering is wat ons betreft nuttig. Je kunt veel plannen voor je reis, maar een ongeluk, diefstal of verloren bagage niet. Je weet nooit wat er op reis gebeurt. Maar kies je dan voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering?

Kortlopende of doorlopende reisverzekering

Wanneer je een reisverzekering afsluit, heb je onder meer de keuze uit een kortlopende of een doorlopende reisverzekering.

Kortlopende reisverzekering

Een kortlopende verzekering sluit je af voor één vakantie. De verzekering gaat in op de dag van vertrek en stopt op de dag dat je weer thuiskomt. Binnen die periode betaal je premie en ben je verzekerd. Waarvoor je precies verzekerd bent, hangt af van de verzekeringsmaatschappij. Van diefstal en schade aan je bagage tot medische kosten bij een ongeval. Lees de polisvoorwaarden dus goed, zodat je weet wat gedekt is.

Doorlopende reisverzekering

Met deze verzekering ben je voor elke vakantie verzekerd. Dus ook voor een spontaan nachtje weg. Deze verzekering sluit je niet per reis af en stopt pas wanneer jij haar zelf opzegt. Het voordeel is dat je altijd verzekerd op reis gaat, je hebt er geen omkijken naar. Wel goed om te weten: er geldt een maximum voor het aantal aaneengesloten vakantiedagen. Dit verschilt per verzekeraar, maar ligt gemiddeld rond de zestig dagen.

Wanneer is een doorlopende reisverzekering de moeite?

Goeie vraag! Volgens de Consumentenbond is een doorlopende reisverzekering een slimme keuze als je drie weken of langer op vakantie gaat binnen één jaar. Dit geldt voor gezinnen. Ben je alleenstaand? Dan houdt de Consumentenbond een minimumperiode van vier weken of langer aan. Je bent dan met een doorlopende reisverzekering over het algemeen goedkoper uit dan met een kortlopende reisverzekering.

Flink besparen op je reisverzekering

Te veel betalen voor verzekeringen willen we natuurlijk niet. Check daarom minimaal één keer per jaar je verzekeringen. Past alles nog bij je situatie?

Enne, hoe je op je reisverzekering bespaart? We delen een paar tips.

Kies de juiste soort verzekering
Dit is natuurlijk stap 1. Kijk naar je reisagenda dit jaar en bepaal op basis daarvan of je voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering gaat. Reken uit hoeveel je per soort verzekering kwijt zou zijn aan premie. Goed om te weten: een dagje weg wordt niet gedekt door een reisverzekering, dus die tel je niet mee.

Ga voor een verhoogd eigen risico
Ken je verzekeringspartij Deck al? Daar betaal je waarschijnlijk flink minder premie voor je doorlopende reisverzekering. Deck werkt namelijk met een verhoogd eigen risico: € 500, € 750 of € 1.000. Schade op vakantie? Is je bagage kwijt? Of heb je een ongelukje gehad tijdens de wintersport? Dan betaal je eerst dat verhoogde eigen risico, de rest wordt daarna gewoon vergoed, wanneer het onder de dekking valt.

Hierdoor wordt er minder gefraudeerd met kleine claims en kan de premie enorm naar beneden. Soms zelfs wel met 60%. Voor een doorlopende reisverzekering betaal je bij Deck tussen de € 3 en € 6 per maand voor een gezin met kinderen. Terwijl je bij andere verzekeraars al gauw maandelijks tussen de € 10 en bijna € 30 betaalt (afhankelijk van de keuzes die je maakt).

Benieuwd hoeveel jouw verzekeringspremie omlaag zou gaan bij Deck? Check het hier.

Bepaal welke dekking passend is
Naast de keuze voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering kun je kiezen voor een bepaalde dekking. Bijvoorbeeld dekking in Europa of werelddekking. En ook: wintersport, bagage of annulering. Hoe meer modules je kiest, hoe hoger de premie. Dus denk goed na over welke dekking je nodig hebt.

Voorkom dat je dubbel verzekerd bent
Ga na welke verzekeringen je allemaal hebt en hoe je verzekerd bent. Want met de basiszorgverzekering heeft elke Nederlander bijvoorbeeld recht op onverwachte spoedhulp in het buitenland. Als je een ongeluk krijgt op vakantie worden ziekenhuiskosten vaak voor een deel vergoed. De zorgverzekering dekt de kosten tot het Nederlandse tarief. Maar heb je een reisverzekering, dan dekt die de rest van de kosten. Ook kun je vaak van een rechtsbijstandverzekering in het buitenland gebruikmaken. Zonde om dat nogmaals te verzekeren.

Dus: check voortaan je reisverzekering wanneer je reisplannen voor het jaar zo goed als vaststaan. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid op reis gaat en niet te veel betaalt. Succes en fijne vakantie!

Dit artikel is een samenwerking met Deck. De inhoud is 100% PorteRenee.

Meer weten over Deck? In de video hieronder legt Renée meer uit over hoe deze verzekeringspartij werkt. De premie bij Renée daalde met zo’n € 60 per maand!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop