Joyce staat altijd rood: “Ik krijg er soms gewoon hartkloppingen van”

Joy (26) staat structureel € 1.000 in het rood aan het einde van de maand. Dat bezorgt haar veel stress, maar toch blijft ze geld uitgeven. Het is vooral de groepsdruk waar ze voor zwicht.

“Ik maak vaak grapjes over hoe ik met geld omga en doe er luchtig over dat ik elke maand mijn hele salaris opmaak. Dat ik geen euro spaargeld heb. Maar om eerlijk te zijn, bezorgt het me stress. Soms zelfs hartkloppingen. Zoals laatst met vriendinnen op vakantie op Ibiza. Ik stond € 900 in het rood op onze laatste avond en we wilden uit eten. Die hele avond werd voor mij overschaduwd door geldstress. Wat als er iets tegen zou zitten en ik geen geld meer had?”

Ja, wat dan? Dat zal vast ooit gebeurd zijn?
“Dan bel ik mijn ouders. Die helpen me dan uit de brand. Dat hebben ze in mijn leven zeker wel 25 keer gedaan. Ze weten dat ik impulsief kan zijn en mijn uitgaven niet bepaald onder controle heb. Misschien is dat ook wel zo omdat ik weet dat zij er voor me zijn als het nodig is.”

Want als het misgaat, helpen zij je uit de problemen?
“Ja, dat zit toch ergens in mijn achterhoofd. Onlangs hebben we met zijn drieën een lang gesprek over geld gehad. Ze zeiden: ‘Joy, het is klaar nu. Je bent 26 en werkt al 4,5 jaar fulltime. Je moet je eigen hachje gaan redden vanaf nu.’ Ze brachten het als een grapje, maar ik voelde dat ze het meenden. Ze zijn het zat en ik eigenlijk ook. Het is tijd voor verandering.”

Dus ging je de financiën op een rij zetten. Goed van je! Wat viel je op?
“De totale kosten voor horeca en vervoer vond ik het heftigst. Van horeca wist ik wel dat ik er veel geld aan uitgaf. Vervoer was meer een verrassing voor me.”

Ik mocht even meekijken in je kasboekje en zag daar staan dat je aan vervoer de afgelopen maand € 311,56 uitgaf.
“Dat kan wel kloppen. Ik huur vaak een elektrische scooter en lease een elektrische fiets. Ik woon zelf in Rotterdam, maar heb ook vriendinnen in Amsterdam. De trein heen en weer kost zo een paar tientjes. Ik moet vaak in De Pijp zijn en neem dan voor het laatste stukje een Uber. Ja, hoe moet ik er anders komen?”


Nou, met de tram? Of misschien een OV-fiets? Lopend?
“Ja, dat kan, maar daar heb ik dan weer geen zin in. Gemak is voor mij heel belangrijk, ook omdat ik mijn dagen altijd zo vol plan. En ja, gemak kost veel geld. En dan te bedenken dat ik soms klaagde over mijn salaris in loondienst.”

Ben je niet tevreden over je salaris dan?
“Ik werk al 4,5 jaar bij hetzelfde bedrijf in pr en marketing. Binnenkort begin ik voor mezelf. Ik verlang naar meer vrijheid. Ik weet dat ik als freelancer met een paar goede klussen waarschijnlijk meer zal verdienen dan ik nu in loondienst doe.”

Ja, maar bij zzp’er zijn komt best wat kijken.
“Ik weet het. Administratie, bijvoorbeeld. Niet mijn sterkste punt, maar dat zal je niet verbazen. Ik ga een boekhouder inhuren om me daarmee te helpen.”

Je klinkt alsof je het financieel graag anders wilt, maar het ook heel moeilijk vindt.
“Ja, dat klopt. Ik heb moeite met groepsdruk en wil niks missen. Dus ga ik mee uit eten, een weekendje weg, lunchen. Daarnaast ben ik heel vrijgevig. Wanneer mensen bij mij op bezoek komen, maak ik geen goedkoop pastaatje, maar ik serveer een luxe borrelplank met een goede fles wijn erbij. Daar stuur ik dan ook geen Tikkie voor. Nu denk ik: dat heeft me in totaal heel wat gekost de laatste jaren.”

Hoe wil je het anders gaan doen?
“Inzicht in mijn uitgaven krijgen, dat is stap één. Ik zag direct al kostenposten waar ik steil van achterover sloeg. Daar wil ik mee aan de slag gaan. Langzaam afbouwen is voor mij het beste, denk ik. Misschien budgetten gaan stellen voor de dingen waar ik echt te veel aan uitgeef. Ik hoop ook dat ik, als ik straks als zzp’er werk, anders met mijn geld om zal gaan. Dat ik het bewuster uitgeef, omdat ik trots ben op mijn verdiende geld. Tel die schop onder mijn kont van mijn ouders erbij op en ik geloof dat het goed gaat komen met mij.”

Is de situatie van Joyce herkenbaar voor jou? Dan heeft Renée in de video hieronder wat handige spaartips. Doe er je voordeel mee. En mocht je nog meer geldtips willen, volg ons dan gelijk even op Instagram en kom bij de PorteRenee-familie.


In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop