Simone was een impulskoper: “Ik had zeker 20 zwarte broeken”

Simone (32) runt een bedrijf met zes medewerkers. Haar eigen financiën waren tot een paar jaar terug niet bepaald op orde. Eigenlijk gaf ze aan alles te veel geld uit.

Waar verdien jij je geld mee?
“Ik run een eigen softwarebedrijf en heb zes mensen in loondienst.”

Wat stoer. Wilde je altijd al ondernemer worden?
“Niet per se, hoor. Ik werkte zelf als ICT’er en zag dat er steeds meer werk was. Ik kon kiezen: óf ik nam het werk aan dat ik in mijn eentje aankon, óf ik moest groter gaan denken. Ik koos voor het laatste en ben op zoek gegaan naar personeel.”

Dat lijkt me best spannend. Een grote verantwoordelijkheid, ook.
“Absoluut. Ik voel dat ook wel zo. Zakelijk is het heel duidelijk: prioriteit nummer één is het betalen van de salarissen. En ervoor zorgen dat mijn medewerkers krijgen waar ze recht op hebben. Daarna pas denk ik aan mezelf. Dat gaat goed, ook omdat ik het goed georganiseerd heb allemaal.”

Zakelijk heb je het financieel dus op orde. En privé?
“Tot zo’n twee of drie jaar geleden was het privé echt één grote rotzooi. Ik gaf veel geld uit, aan allerlei dingen. Ik had geen grip op mijn uitgaven en geen idee hoeveel ik aan zaken uitgaf.” 

Wat was je grote zwakke punt?
“Eigenlijk alles, maar aan kleding gaf ik wel heel veel uit. Altijd impulsief. Op een gegeven moment had ik letterlijk wel twintig zwarte broeken. Wat moet je daar nou mee?”

Waardoor ging de knop om?
“Dat ik een bedrijf kreeg met medewerkers had invloed. Ik voelde toen: als ondernemer kun je er financieel toch niet zo’n rotzooi van maken? Ik leerde ook mijn vriend kennen. Die is totaal anders met geld dan ik toen was.”

Vertel…
“Ik vond hem in het begin erg zuinig. Ik was gewend om altijd en overal geld uit te geven. Van hem hoefde dat niet zo. Dat betekende een reset voor mij. Ik besloot de confrontatie aan te gaan. Op een dag telde ik al mijn salarissen van de laatste jaren bij elkaar op. Ik werd helemaal misselijk van het totale bedrag en wat daar op dat moment nog van over was, namelijk heel weinig.” 

En toen besloot je: ik laat dat geld niet meer door mijn vingers glippen?
“Precies! Geld betekent voor mij vrijheid. Ik houd van mijn bedrijf en van mijn werk, maar het is ook erg stressvol. Eerder kunnen stoppen met werken, als ik dat zou willen, is een doel voor mij. Dat lukt alleen wanneer ik mijn uitgaven onder controle houd. Dus ging ik overzicht creëren in mijn financiën. Ik stelde budgetten en wilde weer in control raken.”

Lukte dat?
“Zeker. Als je mijn categorieën met uitgaven doorloopt, zul je weinig geks ontdekken. Ik haal weinig voldoening meer uit kopen. Ik heb net een paar kippen genomen. Vroeger had ik meteen een duur hok gekocht. Nu heb ik een oud hok op de kop getikt en helemaal opgeknapt. Ik bouwde er zelf nog een ren bij. Dat scheelt zoveel geld en het klussen maakt mijn hoofd ook lekker leeg.”

Terwijl je best zo’n nieuw kippenhok zou kunnen betalen…
“Ja, precies. Maar daar gaat het dus niet om. Ik kies ervoor om mijn geld te gebruiken om vrijheid te creëren, bijvoorbeeld voor wanneer ik ooit zou willen stoppen met werken. Ik kies niet langer om het te gebruiken om alleen maar spullen van te kopen.”

Wat doe je om scherp te blijven op je uitgaven?
“Ik verdeel mijn inkomsten over budgetten. Ik heb bijvoorbeeld een budget voor boodschappen en voor cosmetica. Cosmetica was vroeger een kostenpost die echt de spuigaten uitliep. Nu is dat niet meer zo, maar het is fijn om zicht te houden op wat ik er nu aan uitgeef. Meer als bevestiging voor mezelf dat ik goed bezig ben.”

Wat vindt je vriend van deze nieuwe Simone?
“Haha, hij vindt het goed van me. Ik vermoed dat hij mij nog altijd meer een spender vindt dan ik mezelf vind. Hij is wel weer heel voorzichtig. Wanneer ik iets écht graag wil hebben of het nodig heb, koop ik het. Hij kan een maand lang lopen twijfelen. Dan zeg ik tegen hem: ‘Doe niet zo moeilijk en koop het gewoon.’ Zo helpen we elkaar een beetje.”

Wil je jouw financiën ook meer onder controle krijgen of houden? Bekijk dan snel de video hieronder en STOP voortaan met terugboeken van je spaarrekening. Ik deel een aantal tips om hier nu echt eens mee op te houden. En kom ons meteen gezellig volgen op TikTok voor de leukste tips en tricks over geld.

@porterenee Zo STOP je met terugboeken van je spaarrekening! Heb jij nog een tip? Deel 'm in de comments. #sparen #geld #financien #geldtip #geldtips ♬ origineel geluid – PorteRenee

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’