Kasboek Rachel: “Ik leef zuinig, maar ga wel 6x per jaar op vakantie”

Ondanks haar riante inkomen let Rachel (33) op de kleintjes. Samen met haar vriendin Fernanda (39) spaart ze voor een gezamenlijk nieuw huis. Waar ze wél graag geld aan uitgeeft, is op vakantie gaan.

Wat een fijn inkomen heb je. Waarom doe je er eigenlijk nog consulting naast?
“Ik help tijdelijk een oud-collega die recentelijk een bedrijf is begonnen met het opzetten van zijn hr-zaken. De ene maand zijn dat maar twee uurtjes, de andere tien.”

Aan je kasboekje te zien, heb je je financiën dik op orde. Is dat altijd zo geweest?
“Van thuis uit leerde ik om te werken en te sparen. Ik groeide op in het hotel-restaurant van mijn ouders. Mijn zusje en ik kregen wel basisdingen zoals kleren, maar geen zakgeld. Als we iets wilden hebben, zoals een laptop of merkkleding, moesten we daar klusjes voor doen. Mini-bars vullen, asbakjes legen, het zwembad schoonmaken, dat soort dingen. We kregen maandelijks cash uitbetaald. Zo zag ik precies hoeveel ik verdiende, dat triggerde ook om te sparen.”

Dus je leerde al jong om financieel zelfstandig te zijn?
“Ja. Op mijn zeventiende ging ik naar de hotelschool en ging ik op mezelf wonen. Ik kreeg een uitwonende studiebeurs en werkte daarnaast in verschillende hotels en restaurants. Drinken en feesten was er voor mij niet bij, ik leefde zuinig en spaarde zoveel mogelijk. Mijn ouders sprongen niet bij. En bijlenen mocht niet van ze, daar waren ze streng in.”

Ben je ze daar nu dankbaar voor?
“Ja en nee. Het is fijn om geen schulden te hebben. Maar ik heb ook jarenlang gehuurd, omdat mijn ouders altijd zeiden dat ik beter geen huis kon kopen. Dan zou ik lenen van de bank en later misschien in de schuldsanering komen. Ik geloofde dat. Zelf hadden ze nooit een huis gekocht; ze hadden het hotel-restaurant overgenomen van mijn opa en oma.”

Inmiddels heb je tóch een koophuis. Hoe is dat ervan gekomen?
“Het was een cadeautje aan mezelf voor mijn dertigste verjaardag. Mijn zusje had een huis gekocht met haar vriend; ik had geen relatie, maar wilde ook graag een stap vooruit zetten. Ik verdiende inmiddels € 66.000 per jaar, had € 20.000 aan spaargeld en de hypotheekrente stond laag. Toen ik in 2020 mijn driekamerappartement kocht, vond ik het doodeng om voor het eerst in mijn leven een lening aan te gaan. Gelukkig kon ik vrienden om raad vragen. Zo hielp een vriendin die bij een makelaarskantoor werkt met het regelen van het taxatierapport.”

kasboekje rachel

Voor welk bedrag kocht je de woning?
“Voor € 336.000. Ik sloot een hypotheek af voor € 330.000 met 1,6% rente. De rest, plus de overdrachtskosten en kosten koper et cetera, betaalde ik van mijn spaargeld. Daar was daarna nog maar € 4.000 van over.”

Inmiddels woon je er niet meer alleen, toch?
“Eind 2021 kreeg ik een relatie met Fernanda, negen maanden later trok ze bij mij in. We waren allebei nog niet heel lang uit de kast en dachten nog niet aan samenwonen. Maar Fernanda moest binnen vijf weken haar woning uit en na een paar woningbezichtigingen die niets opleverden, vroeg ik of ze bij mij wilde komen wonen. Geld speelde daarbij een belangrijke rol: we wilden allebei niet dat zij belachelijk veel geld aan huur uit zou geven.”

Hoe regelen jullie de gezamenlijke financiën?
We zijn geen fiscaal partners. Fernanda betaalt mij de helft van mijn hypotheek en we splitten onze lasten. We hebben een gezamenlijke rekening voor boodschappen, laadsessies voor onze auto, uitjes en vakanties. Ik dacht dat ik goed met geld was, maar Fernanda spant de kroon. Ze is in Brazilië geboren en forse inflatie gewend. Nog steeds is ze ontzettend secuur met geld. Iedere bon wordt gecontroleerd en ze blijft net zo lang bellen met providers totdat ze korting krijgt.”

Het boodschappenbudget houdt ze ook strak in de gaten, zo te zien.
“Zeker, dat doen we samen. Op zondagavond checken we de aanbiedingen. We halen ook weleens pakketten met ingrediënten die over de datum dreigen te gaan, van Too Good To Go, bijvoorbeeld. We leven best wel zuinig. Aan de andere kant gunnen we onszelf ook weleens wat lekkers, zoals een stuk verse dorade of zeebaars.”

Ben je door Fernanda anders naar geld gaan kijken?
“Zij heeft mij een andere mindset gegeven. Als ze in ons kasboek een onverklaarbaar verschil van € 3 tegenkomt, zoekt ze dat tot op de bodem uit. In het begin voelde ik daar wat irritatie bij: we verdienen allebei best goed − Fernanda € 3.948,12 netto − en hebben lage lasten. Moet je dan alles tot op de cent uitzoeken? Maar inmiddels weet ik door Fernanda: als je die € 3 niet waardeert, ga je nooit een goed inzicht in je financiën krijgen.”

Goed punt. Bovendien houd je een mooi bedrag over om te sparen.
“Het verschilt per maand wat ik aan de kant kan zetten. We gaan zo’n zes keer per jaar op vakantie. Waarvan twee keer per jaar een maand naar Brazilië, naar Fernanda’s familie. Daar maken we weinig kosten, maar de vliegtickets kosten al snel € 1.000 per persoon. Ik heb geen idee wat ik totaal aan vakanties kwijt ben, die betaal ik van mijn vakantiegeld − € 3.176 per jaar − en salaris. Wat overblijft spaar ik. Gemiddeld € 2.500 per maand. En ik beleg zo’n € 500 per maand.”

Ben je een actieve belegger?
“Nu wel. Een paar jaar geleden begon ik met crypto, maar ik had wat missers doordat ik maar wat deed. Daarom heb ik vorig jaar een beleggingscursus gevolgd. Daar leerde ik kijken waarin ik het best kan investeren, welke industrieën bij me passen, et cetera. Ik beleg nu vooral in ETF’s (exchange-traded funds, ook wel indextrackers genoemd, red.). Nog steeds ben ik drie dagen per maand bezig mijn kennis op dat gebied te vergroten.”

Wat leuk en wat een mooie bedragen zet je opzij! Heb je bepaalde doelen voor ogen?
“We sparen allebei apart voor gezamenlijke doelen. We willen graag een nieuw huis kopen voor ons samen. En we gaan trouwen in mei. In Nederland, want als we in Brazilië trouwen, zou ons huwelijk hier niet geldig zijn. We gaan naar het gemeentehuis en daarna lunchen met mijn familie. Momenteel ligt de acceptatie bij sommige van Fernanda’s gelovige familieleden nog gevoelig. Volgend jaar hopen we het grootser te vieren met Fernanda’s familie erbij.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop