Fiscaal partnerschap: hoe zit dat?

Als je een fiscaal partner hebt, dan mogen jullie samen belastingaangifte doen. Dat heeft voor- en nadelen. We leggen het je uit.

De Belastingdienst ziet sommige mensen als fiscale partners. Bijvoorbeeld omdat je getrouwd bent. Of als je samenwoont en samen een kind hebt. Maar ook als je geen liefdesrelatie hebt, kun je toch een fiscaal partner hebben.

Wat is een fiscaal partner?

Fiscale partners zijn twee mensen die voor de Belastingdienst aan elkaar verbonden zijn. Dat houdt in dat jullie samen aangifte inkomstenbelasting mogen doen. Maar ook dat jullie fiscaal partnerschap invloed heeft op bijvoorbeeld hoeveel belasting jullie betalen of terugkrijgen, toeslagen en de hypotheekrenteaftrek.

Een fiscaal partner kies je niet zelf uit. Ook kun je maar één fiscaal partner tegelijk hebben. De Belastingdienst bepaalt of jij een fiscaal partner hebt. En wie dat dan is.

Wie zijn fiscale partners?

Er zijn twee situaties waarin je een fiscaal partner kunt hebben:

  1. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap?
    Dan is je partner automatisch je fiscale partner. Ook als jullie niet samenwonen.
  2. Ben je niet getrouwd en heb je geen geregistreerd partnerschap? Maar woon je wél met iemand samen?
    Jullie zijn fiscale partners als jullie op hetzelfde adres staan ingeschreven én aan minstens één extra voorwaarde voldoen. Bijvoorbeeld als jullie een samenlevingscontract hebben. Of jullie hebben samen een kind. Hier vind je de voorwaarden voor fiscale partners.

Fiscaal partnerschap: hoe werkt het?

Of je een fiscaal partner hebt, hangt dus af van je situatie. En niet van je relatie. Heb je een fiscaal partner? Dan kun je samen belastingaangifte doen. Het voordeel daarvan is dat jullie sommige inkomsten en aftrekposten onderling kunnen verdelen. Hoe dat werkt, laten we zien met onderstaand voorbeeld.

Voorbeeld: schuiven met een aftrekpost

We nemen als voorbeeld de hypotheekrenteaftrek. Dat is een aftrekpost. Over je hypotheek betaal je hypotheekrente. Die betaalde rente mag je bij je belastingaangifte van je inkomen aftrekken. Zo valt je inkomen lager uit, waardoor je minder belasting betaalt.

Fiscale partners mogen kiezen bij wie ze de hypotheekrenteaftrek invullen bij de belastingaangifte. Bijvoorbeeld bij degene met het hoogste inkomen. Omdat je mag kiezen, kun je kijken wat de meest gunstige verdeling is, zodat jullie zo min mogelijk belasting hoeven te betalen.

Wat zijn de voordelen voor fiscale partners?

Fiscale partners kiezen dus bij wie ze bepaalde inkomsten en uitgaven invullen bij de aangifte inkomstenbelasting. Dat levert soms een belastingvoordeel op, omdat je zo minder belasting betaalt of meer terugkrijgt. Vooral als een van jullie een (veel) hoger inkomen heeft.

Ook kunnen jullie samen meer belastingvrij sparen. Want het deel van je vermogen (= spaargeld en beleggingen) waarover je geen belasting betaalt (= het heffingsvrije vermogen) is voor fiscale partners twee keer zo hoog, dan voor iemand zonder fiscaal partner.

Daarnaast ziet de Belastingdienst voor de schenk- en erfbelasting fiscale partners als één persoon. Dat betekent dat jullie maar één keer belasting hoeven te betalen over een schenking of erfenis. En dus niet allebei.

En voor sommige heffingskortingen (= korting op de belasting) maakt het ook uit of je een fiscaal partner hebt. Hier lees je daar meer over.

Zijn er ook nadelen?

Een fiscaal partner werkt soms in je nadeel. Bijvoorbeeld bij drempels voor aftrekposten. Of als jullie toeslagen krijgen. Heb je een fiscaal partner? Dan is dat meestal ook je toeslagpartner. Dat betekent dat jullie inkomens en vermogen bij elkaar worden opgeteld voor de berekening van toeslagen.

Of je recht hebt op een toeslag, hangt af van je inkomen en vermogen. Valt jullie gezamenlijke inkomen en vermogen hoger uit? Dan kunnen toeslagen lager uitpakken.

Samenwonen zonder fiscaal partner

Woon je samen met een huisgenoot? Check vooral even de voorwaarden voor fiscale partners op de website van de Belastingdienst.

Maar let op: een huisgenoot kan wél een toeslagpartner zijn, ook als het niet je fiscale partner is. Hier check je of je een toeslagpartner hebt. Voor de huurtoeslag is het extra opletten. Want voor deze toeslag telt een medebewoner ook mee voor de berekening. Een medebewoner is niet je toeslagpartner of fiscale partner, maar iedereen die op hetzelfde adres staat ingeschreven.

Ben je gaan samenwonen? Of ga je trouwen? Check dan vooral even of jullie fiscale partners en/of toeslagpartners zijn. Fiscale partners mogen samen belastingaangifte doen. Dat hoeft trouwens niet. Het mag ook apart van elkaar. Dan moet je wel even overleggen hoe jullie de aangifte(s) invullen.

Even wat anders: wil je meer geldinspiratie of handige tips? Luister dan elke vrijdag mee met de PorteRenee-podcast. Kasper en Renée gaan dan in gesprek over uiteenlopende onderwerpen rondom geld. Luister je de volgende keer mee? Je vindt de podcast trouwens ook in onze gratis app. Deze download je hier.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.