Kasboek Eva: “Mijn energievoorschot is eigenlijk ook een soort spaarpotje”

Jarenlang was Eva (35) afhankelijk van toeslagen en kwam telkens maar nét uit. Dat moest anders, dus ging ze aan de slag met haar financiën. Nu spaart ze zelfs € 500 per maand.

Wat ben jij goed bezig zeg.
“Ah, dankjewel! Mijn financiële situatie veranderde positief toen ik van baan wisselde. Ik ben meer gaan werken en flink gaan letten op mijn inkomsten en uitgaven. Ook budgetteer ik ruimer, zodat ik eerder teveel dan te weinig overhoud. Mijn voorschot voor energie heb ik bijvoorbeeld bewust hoger gezet, zodat ik bij de jaarafrekening geld terugkrijg. Dit is een soort spaarpotje voor mij. Vorig jaar kreeg ik zo’n € 1.300 terug. Dat zet ik dan op mijn spaarrekening.”

Als ik naar je kasboekje kijk, valt me direct het hypotheekbedrag op. Zo’n laag bedrag zie je tegenwoordig niet meer vaak.
“Klopt, ik woon in een appartementje in een klein dorp waar de huizenprijzen best laag liggen. Hiervoor huurde ik, maar de huurprijs bleef maar stijgen. Dus besloot ik om te kopen. Ik zou wel groter willen wonen, maar een groter huis kopen is een spaardoel voor over vijf of tien jaar. Ondertussen woon ik hier fijn en heb ik veel overwaarde.”

Hoe zit het eigenlijk met uitgaven als kleding en vakanties? Want die zie ik niet in je kasboekje terug.
“Kleding koop ik alleen wanneer ik echt iets nieuws nodig heb. Dat betaal ik dan van mijn spaarrekening. Toen ik meer ging letten op mijn uitgaven, zag ik namelijk dat daar veel te veel geld naartoe ging. En dat terwijl ik nog genoeg heb om aan te trekken. Vakanties betaal ik van mijn vakantiegeld. Zodra ik dat ontvang, zet ik het op mijn spaarrekening voor als ik een keer wegga. Dit jaar ben ik nog niet weggeweest.”

Ik ben even benieuwd: wat vind je eigenlijk van je kasboekje?
“Goed! En zeker het sparen. Ik hoor en lees vaak dat er geadviseerd wordt om minimaal 10% van je salaris te sparen. Dan doe ik dat best goed, want bij mij is dat bijna 20%. En ik ben blij dat ik, door anders met mijn financiën om te gaan en te switchen van baan, niet meer afhankelijk ben van toeslagen. Dat gevoel wil ik nooit meer hebben. Ik heb nu gewoon een goede relatie met geld. Het gaat om prioriteiten stellen.”

Dat is zeker waar.
“Ik ben denk ik serieuzer met geld bezig dan mensen om me heen. Ik krijg wel eens de vraag van bekenden of ik met hen wil meekijken in hun financiën. Dan komen ze erachter dat ze eigenlijk best veel kunnen sparen. Dat is toch top?! Als tip geef ik ze altijd mee: werk met contant weekgeld. Een contant bedrag voor de boodschappen die week, voor tanken, voor cadeautjes. Zo zie je veel beter waar je alles aan uitgeeft. En is het op, dan is het op.”

Op je spaarrekening staat nu een paar duizend euro, heel netjes. Maar als we eens even samen gaan dromen. Wat zou je doen met € 100.000?
“Mijn appartement extra aflossen, denk ik. Ik zou niet minder gaan werken. Maar misschien wel iets eerder stoppen met werken als mijn huis is afbetaald. Ik zie mijn woning dus ook wel een beetje als een spaarpotje.”

Als ik je over een jaar of drie nog eens zou spreken, waar sta je dan, denk je?
“Dan hoop ik dat ik meer geld op mijn spaarrekening heb staan. Eind vorig jaar heb ik een nieuwe auto gekocht waardoor ik toen € 0 spaargeld had. Intussen heb ik dat weer opgebouwd met een dertiende maand, vakantiegeld, de teruggave van de energierekening en door maandelijks geld opzij te zetten. Ik zit nu op dit spaarbedrag, maar ik zou eigenlijk nog wat meer willen. Mijn spaardoel is nu om onverwachte uitgaven op te kunnen vangen zonder buikpijn ervan te krijgen. En op termijn dus een groter appartement. Ik houd al een paar jaar een Excel-bestand bij en ik merk dat dit geweldig werkt. Dus dat komt wel goed!”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek