Kasboek Anke: “Toen we gingen scheiden, moest ik mijn eigen geld leren managen”

Toen Anke ging scheiden, moest ze ineens zelf haar financiën beheren. Leren budgetteren en een spaarpot opbouwen waren even lastig, maar inmiddels komt ze in de plus uit.

Wow, wat goed: deze maand heb je € 135 gespaard.
“Daar ben ik ook echt trots op. Sinds mijn scheiding heb ik een flinke groei doorgemaakt. Eigenlijk maak ik die nog steeds door, wat geld betreft.”

Wat heb je zoal geleerd?
“Tijdens de relatie met mijn ex wilde ik altijd inzicht krijgen in onze kosten. Maar hij wilde dat niet. Toen we gingen scheiden, moest ik mijn eigen geld leren managen. Ik had geen idee hoe ik uit zou komen met mijn leefstijl, hoe ik mijn geld moest verdelen, een spaarpot moest opbouwen. Dus ging ik aan de slag met een geldsysteem.”

Vertel, welk geldsysteem heb je?
“Ik begon met de PorteRenee Money Planner. Sindsdien werk ik met budgetten. Die pas ik, waar nodig, een beetje aan. Bijvoorbeeld als er bijzondere dingen op de planning staan, zoals een dagje sauna of een verjaardag. En ik heb een potje ‘sparen’, waarin ik ook het geld stop dat ik overhoud aan het einde van de maand.”

Je hebt al een fijne spaarpot opgebouwd.
“Na de scheiding hield ik € 9.000 over. Ook ging ik bewust en zuinig met energie om en heb ik een deel van mijn vakantiegeld en decemberuitkering gespaard. Elke maand komt nu wat geld op mijn spaarrekening.”

Hadden jij en je ex ook een geldsysteem?
“Niet echt. Mijn inkomen kwam binnen op de gezamenlijke rekening, zijn inkomen op zijn eigen rekening. Als hij vond dat het saldo op de gezamenlijke rekening te laag was, maakte hij geld van zijn rekening over. We kwamen altijd wel uit zo, maar hadden geen goed inzicht in onze inkomsten en uitgaven.”

Voelde dat niet oneerlijk, dat jouw hele salaris naar de gezamenlijke rekening ging?
“Heel oneerlijk! Regelmatig gaf ik aan dat me dat dwarszat, maar mijn ex wilde het zo blijven doen. Uiteindelijk opende ik zelf een bankrekening, een paar maanden voordat we uit elkaar gingen. Het gesprek over de verdeling van de gezamenlijke vaste en variabele lasten is er niet meer van gekomen.”

Hoe hebben jullie de financiën uiteindelijk geregeld toen jullie gingen scheiden?
“We hadden een goedkoop huurhuis, op zijn naam en gebonden aan zijn werk. Hierdoor moest ik iets nieuws zoeken, maar dat ging relatief eenvoudig. Ook heb ik zo min mogelijk spullen meegenomen en hadden we niet veel waardevolle spullen om te verdelen. Alleen de auto’s. We hadden een duurdere, comfortabele auto en een kleinere. We telden de dagwaardes daarvan bij elkaar op en deden dat doormidden. Omdat ik veel reis voor mijn werk, kreeg ik de grotere auto. Het verschil in dagwaarde werd in mindering gebracht van het bedrag dat ik van hem zou krijgen.”

Als ik naar je kasboekje kijk, zie ik dat je ex meebetaalt aan de opvang.
“Klopt. Van de buitenschoolse opvang betalen we ieder de helft. Verder ontvangt hij de kinderopvangtoeslag op zijn rekening. Hij stort € 250 op de gezamenlijke kinderrekening, ik € 100.”

Heb je veel moeten laten om je financiën weer op de rit te krijgen?
“Valt mee. Eerst moest ik inzicht krijgen in mijn uitgaven. Dat duurde een paar maanden. Op basis daarvan ben ik minder spontane uitgaven gaan doen. Zo koop ik bijvoorbeeld wat minder grote cadeaus voor anderen, shop ik niet meer zo vaak en ga ik minder uit eten.”

Met als resultaat dat je nu zelfs kunt sparen, voor jezelf én je zoon.
“Goed, hè?! Ik heb inderdaad een spaarrekening voor mijn zoon waar ik een deel van mijn vakantiegeld en eindejaarsuitkering op stort. Zo heeft hij op z’n achttiende een leuk bedrag. En we hebben de gezamenlijke kinderrekening. Daar worden bijvoorbeeld kosten voor school mee gedekt.”

Waar ben je zelf voor aan het sparen?
“Het eerste spaarbedrag heb ik apart gezet voor een onderhoudsbeurt voor de auto. Het voelt prettig dat als er iets kapotgaat aan de auto, ik dat kan betalen van mijn buffer.”

Heb je ook een spaarplan voor de lange termijn?
“Ik wil graag een huis kopen, maar dat zal nog wel even duren. En ik wil graag mijn familie terugzien, tot mijn achttiende woonde ik in Vanuatu (eilandengroep in Oceanië, red.). Ik zou mijn familie daar ook graag financieel willen helpen. En mijn zusje met haar flinke studieschuld.”

Wauw, wat een mooie doelen. Enne, Vanuatu. Daar gaat het er financieel wel anders aan toe, lijkt me.
“Het is een compleet andere wereld. Alle kosten liggen daar veel lager. Ik weet nog toen ik net in Nederland kwam wonen en op een date ging. Ik durfde geen tweede drankje te bestellen, zó duur vond ik het. Ik ben toen naar huis gegaan, haha.”

Wat een leuke anekdote. Ik heb nog één vraag: klopt het dat je € 7,43 aan alimentatie ontvangt?
“Gek, hè? Ze kijken officieel naar mijn inkomen en naar dat van mijn ex. Omdat ik minder verdien, krijg ik wettelijk de kinderbijslag als vereffening van onze inkomensongelijkheid voor de zorg van ons kind. Als je de kinderbijslag bij mijn inkomen optelt, blijft er een klein verschil over van wat hij moet betalen. Qua kosten voor ons kind is dat zo’n € 7. Dat indirect weer naar de gezamenlijke kinderrekening gaat.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek